Nézze meg hazánk legkülönösebb szőlőlé üzemét!

Nemrég eredményt hirdettünk és megmutattuk, hogy önök szerint melyek voltak a legjobb hazai borászatok a tavalyi évben. Természetesen az idei szezonban is épültek ilyen üzemek, mint például a 2014-es összesítésben is bekerült Ekler Dezső legújabb munkája, a győrújbaráti szőlőlé üzem, ami a pannonhalmi borvidék egyik legszebb részén kapott helyet. A valamivel több mint 6000 fős település ugyanis Magyarország északnyugati részén, Győrtől nyolc kilométerre, a Sokorói-dombság és a Kisalföld találkozásánál helyezkedik el.

A mai kifejezéssel élve „hipszterzöld” vasbeton épület a domboldal kanyarulatában, régi szőlőskertek és gyümölcsösök között található, formája pedig metaforikusan idézi fel a feldolgozás folyamatának dinamikáját. „ A szőlőlé üzem építésére kiszemelt terület Győrújbarát határában kordonos művelésű szőlőparcellák között fekszik. A művelés alatt álló területen belül ez a legszembetűnőbb magaslat, ahonnan a környék egybelátható, s ahonnan szórvány települési részek kerülnek a szemlélő látókörébe. A pannonhalmi borvidék talán legszebb tájrészlete ez. Az ültetvények magaslatairól egyben szemlélhetők a Bakony csúcsai és Győr városának horizontja."

"A megbízó igényei szerint a szőlőlé üzem fejleszthető lesz. A beépítés formáját és rendjét, úgy határozták meg, hogy az továbbfejlesztésre lehetőséget adjon. Az üzemi épületrészben földszintes, és teljes alapterületén alápincézett. Dél-keleti és észak-nyugati irányú telepítését nem csak a táji környezet, hanem alapvetően a megközelítés és a használat igényei indokolják. Építészeti szempontból alapgondolatunk az volt, hogy a tervezendő épület, amely messziről látszik majd, és kimagaslik a szőlőkordonok hosszú sorából, szervesen a táj része legyen. Az üzem rendelkezik szőlőfogadó tornáccal, az emeleti részen szőlőfogadó garattal, mobil préssel, a kétszintes csarnokokban fogadó tartályokkal, tároló térrel és laborral - mely funkciók a szőlőlé készítéshez köthetőek" – olvasható az 1953-as születésű építész műleírásában. Nézze meg a galériában az eszköz-tárolóval, mosdó- és öltözőrésszel, valamint parkolóval kibővített szőlőlé üzemet és szavazzon!

Szerintem...

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra