Az erkély is lehet nyugodt zug

A lakással rendelkező emberek ugyanúgy igénylik az intimitást az erkélyen, mint a házzal rendelkezőek a kertben. Ám míg ez utóbbiban valamivel nagyobb a hely – így pedig több a lehetőség –, az erkély határokat szab a fantáziának.

Ez azonban nem kell, hogy azt jelentse, hogy lemond a nyugodt és magányos napozásról, amibe nem lát bele sem a közvetlen szomszéd, sem a fél utca.

Korlátokon

Ez egyik legkézenfekvőbb megoldás, amikor a korlátokra feszít ki valamilyen belátás elleni védelmet. Ez ugyan nem a legtökéletesebb megoldás, de a felsőbb erkélyeken jó, hiszen az utca embere így már nem láthat mindent. Ha a balkon mérete engedi, akkor így a napozóágy tökéletesen rejtve marad, persze a szomszédokkal még mindig számolni kell.

shutterstock 278241134

„Ha egyszerű és viszonylag könnyen kivitelezhető megoldást próbál találni a kíváncsi tekintetek kivédésére, akkor a textilek alkalmazása az egyik legegyszerűbb megoldás. Ha jól sikerül a textil megválasztása, akkor még esztétikai értelemben is lehet sikerélménye.

Törekedjen a nem túl rikító, egyszínű v. aprómintás szövetek alkalmazására, mert a ház összképének sokat árthat egy elkapkodott anyagválasztás. Esetleg beszéljen a szomszédokkal, hogy mindenki azonos anyagot használjon! Hátránya a textiles megoldásnak, hogy még a legspeciálisabb, kültérre készült szövetek sem tolerálják sokáig a szél és a nap romboló hatását.

A bambusz, vagy nádszövetek használatát javasolnám legkevésbé, mert amellett, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan kivitelezhető megoldások, sajnos éppen ezért a legkevésbé tartósak is. Az ilyen anyagokkal kitakart erkélyek látványa sokat ront a ház frontján, főleg, ha néhol már megszaggatta őket a szél.

Ha tejüveget használunk, akkor kicsivel komolyabb kivitelezési költségekre számíthatunk, de tartós és jó esztétikai nívójú megoldás mellett döntünk. Biztonsági üvegből készíttesse és ne homokfúvott üveget, hanem például savmartat válasszon, a könnyebb takaríthatóság miatt” – tanácsolja Sághy Zoltán, lakberendező.

Tekintetfogó

A szomszéd erkélytől elhatárolódni valamivel nehezebb. Osztott balkonok esetében egy „tűzfal” szerű elválasztót tesznek be, ami meg is oldja a gondot, de az egyedülálló erkélyeknél a szomszéd erkélyről tökéletesen be lehet látni.

Ez ellen védekezni már nehezebb feladat, de szerencsére nem lehetetlen. Ha nem a legfelső emeletről van szó, akkor egy a plafonra szerelt karnissal, és egy félig áttetsző függönnyel nagyon jól ki lehet zárni a kíváncsi tekinteteket. A lelógó textil pedig hangulatos is, egy arab beütésű balkonhoz tökéletes választás lehet.

shutterstock 131421407

Sok kertészet kínál apácaráccsal kombinált ültetőládákat. Ezeket a dolgokat éppen erre a funkcióra találták ki. Lényegében a segítségükkel egy virágzó fallal takarhatja el a szomszédokat, és teremtheti meg az intimitást az erkélyen. Az apácarácsos virágtartók strapabíróak, de azzal mindenképpen számoljon, hogy 2-3 évente nem árt újrakenni őket faápoló- és védő szerekkel, hogy sokáig mutatósak legyenek. Valamint arra is figyeljen, hogy milyen növényt ültet a ládába. Hiszen ha az nem télálló, akkor bizony a nagy és nehéz ládákat valahogyan védett helyre kell majd cipelnie, ami sokszor megoldhatatlan feladat.

Ha nem akar a ládákra áldozni, akkor egyszerűen csak nagyobb, cserepes növényekkel is megoldhatja a gondot. Erre tökéletesen alkalmasak a cserepes tuják és ciprusok, de a szépen cseperedő balkonra szánt gyümölcsfák is betölthetik a fal funkciót. Ezzel nem csak a szemének kedvez, de a mozgatásuk is lényegesen egyszerűbb lesz a balkonládával kombinált apácarácshoz képest. Ebben az esetben a veszélyt a szél jelenti. Ha ugyanis nem megfelelően rögzíti ezeket a magas növényeket, akkor egy erősebb szél könnyen feldöntheti őket, ami kárt tehet akár az erkély bútoraiban is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek