LÁJFHEKK

10 négyzetméteres svéd minilakások diákoknak, amikben mégis minden elfér

2015. július 6., hétfő 20:53

Azt régóta tudjuk, hogy a svédek jeleskednek a helykihasználásban, és az sem újdonság, hogy szeretik a letisztult formákat. Még talán azzal sem lepünk meg senkit, ha elmondjuk, hogy az oktatási rendszerük igencsak irigylésreméltó. Most ezt fejeli meg a Tengbom Architects azzal, hogy olyan mini lakótereket terveztek, amiben minden megvan, ami egy egyetemistának csak kellhet – írja az inhabitat.com.

Illetve majdnem minden, mert a bulizáshoz hely az nincs, szóval itt inkább a tanulásé és a magánéleté a főszerep. Ugyanis a cég által tervezett aprócska házak egyszemélyesek, ketten maximum akkor férnek el benne, ha nagyon szeretik egymást.

De nem is kell, hogy többen legyenek benne, hiszen a lényeg a hallgatók pihenésének és tanulásának biztosítása, ami könnyebb, ha nem kell valaki máshoz kényszerből igazodni. Igaz, ennek ára van, és nem csak konkrét értelemben. A terek ugyanis meglehetősen kicsik. Eredetileg 25 nm-es egységeket szerettek volna készíteni a tervezők, de ez a diákok pénzárcájának túlságosan drágának bizonyult, így lecsökkentették az alapterületet 40%-kal, ami 50%-os bérleti díj csökkenéssel is járt.

Ennek megfelelően a kis házak mindössze 10 nm-esek, mégis kiválóan elfér bennük a konyha, az étkezőpult, az íróasztal, a fürdőszoba (illetve inkább fülke), és egy galérián kialakított ágy. Sőt, még egy kicsi kert és egy pici terasz is tartozik minden kéglihez! Ráadásul az épület kialakítását úgy oldották meg, hogy ha kell, a blokkok összeforgathatóak, sőt egymásra is tehetőek, így akár 4 lakásos kis épületeket is létre lehet hozni – megintcsak az ideálisabb helykihasználás érdekében.

Természetesen a kivitelezők a környezetvédelemre is gondoltak, mivel az apró házacskáknak az ökológiai lábnyoma is kicsi. Bár a falvastagság feltételezi a jó hőszigetelést, de a skandináv teleket ismerve kicsit fura, hogy a képeken nem lehet látni a fűtési megoldást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta