Három napszemüveg bukott el az NFH tesztjén

Nemrég még izzókat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, most viszont egy aktuálisabb témát vett elő: a szakemberek napszemüvegeket vizsgáltak be. A rostán végül három darab akadt fent – derül ki a sajtóközleményben, amelyben a hatóság azt is megírta, milyen a jó és biztonságos napszemüveg.

A legfontosabb követelmények, hogy a lencse maximális védelmet biztosítson a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkentse a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűrje a különböző színeket, ne torzítson és legyen sérülésmentes. Az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumban végül húsz féle terméket teszteltek, az elsődleges szempont pedig a látható fény- és az UV áteresztés hatékonysága volt.

Miért kell egyáltalán a napszemüveg?

Az UVA és UVB sugarak nemcsak bőrproblémákat okozhatnak, hanem számos szembetegséget is. A szakemberek szerint az UV sugárzás káros hatásai összeadódnak, rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy nyáron védekezzünk a káros sugarak ellen, és különösen fontos hogy a napszemüveg, amit hordunk megfelelő védelmet nyújtson.

A galériában megnézheti, mely termékek nem feleltek meg a teszten, itt pedig elolvashatja a miérteket:

  • A City Style A77373 napszemüveg esetében a látható fényáteresztés szempontjából a termék 2. kategóriának bizonyult a címkén feltüntetett 3. kategóriával szemben. Ez azért lehet megtévesztő, mert a különböző kategóriákban más-más a fényáteresztés. A 3-as kategória az erősebb fényt is szűri, a 2-es kategóriájú szemüveg viszont csak átlagos napsütésben ajánlott.
  • A CLOUD 6590 női napszemüveg egyik lencséje a jelölt 3. kategória helyett 4. kategóriának minősült a mért látható fényáteresztés alapján. Ez azért jelenthet veszélyt, mert a 4. kategóriájú napszemüvegek lencséi annyira sötétítettek, hogy vezetéshez nem használhatóak.
  • A TLC VISION 1233 UV 400 jelöléssel ellátott napszemüveg szintén veszélyes terméknek bizonyult, mert a bal lencséje nem szűrte megfelelően az UV-sugarakat a teljes UV-tartományra végzett vizsgálaton.

Mire kell figyelni vásárláskor?

Ha új darabot venne, figyeljen arra, hogy legyen rajta „CE" jelölés, viszont irritációt vagy sérülést okozó éles szélek és kiálló pontok ne. A lencséjén nem lehet olyan sérülés (például matt pötty vagy anyaghiba), amely ronthatja a látást és arra is ügyeljen, hogy a lehető legkisebb mértékben korlátozza a látóteret és a látást. Autósoknak: azokat a napszemüvegeket, amelyek látható fényáteresztése 8 százalék alatt van, nem szabad vezetéshez használni, mert balesetveszélyes lehet. Hogyan ismerhetőek fel ezek a darabok? A címkéjükön ezt elvileg feltüntetik és 4. kategóriás termékként hozzák forgalomba.

A „CE" jelölés mellett a napszemüveg keretén vagy címkéjén (esetleg a csomagoláson lévő tájékoztatón) szereplnie kell a filter kategóriájának (0-4-ig), a gyártó vagy forgalmazó nevének és címének, illetve a 4-es kategória esetén a már említett figyelmeztetésnek.

Mint mindig, az NFH most is készített egy videót a vizsgálatról, ha szereti az ilyeneket vagy csak érdeklődik, hogyan zajlik a teszt, itt lent megnézheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek