Szinte ismeretlen kis építésziroda tervezheti a finn Guggenheim Múzeumot

Kihírdették melyik építésziroda nyert azon a pályázaton, amit a Helsinkiben épülő Guggenheim múzeum tervezésére írtak ki. A párizsi székhelyű Moreau Kusonoki iroda eddig próbált távol maradni a média figyelmétől, de most hogy az év egyik legrangosabb díját kapták meg, a Dezeen utánajárt kik is ők valójában.  

A Guggenheim Helsinki versenye az utóbbi évek egyik legfontosabb megmérettetése, amit a Solonmon R. Guggenheim alapítvány rendezett. 1991-ben ők írták ki a bilbaói Guggenheim múzeum megépítésére szóló pályázatot is, azt Frank Gehry nyerte, a többi mára történelem. Nem csoda, hogy a jelen projektkiírásra rekordmennyiségű, 1715 pályázat érkezett. A végső hatos listára a londoni Asif Khan és a zürichi AGPS valamint a stuttgarti Haas Cook Zemmrich stúdió2050 is felkerült, a nyertes pályázattal pedig az eddig kevésbé ismert tervezőiroda elindult a világhírnév felé.

A Moreau Kusonoki építészirodát egy házaspár alapította, Nicolas Moreau és Hiroko Kusunoki. Ma már tízen dolgoznak benne, de eddig ők is kerülték a nyilvánosságot és a média sem kapta fel egy projektjüket sem annyira, hogy nemzetközi építészmagazinokban jelenjenek meg róluk cikkek. Kusonoki Japánban született és Tokióban tanult, majd a Pritzker-díjas Shigeru Bannál dolgozott. Moreaou a párizsi építésziskola befejezése után költözött Tokióba és a SANAA valamint Kengo Kuma irodáknál szerzett tapasztalatot. 

"A kulturális kettősségünk minden projektünkben megjelenik. A munkáinkat időtlennek szánjuk, a cél hogy ott legyen bennük a múlt, de előremutasson a jövő felé, de közben ne vesszen el a terek meghittsége sem" - mondta a tervezőpáros, akik 2008-ban költöztek Párizsba, mikor Moreaut a Kuma Európai irodájának megnyitásával bízták meg. Ő volt a főépítésze a 2013-ban befejezett marseille-i kortárs művészeti központ építésének is, de ezt még nem a 2011-ben alapított saját cégével tervezte. 

"A saját irodánk nem jöhetett volna létre Japán nélkül. Az ottani munkáink során tanultunk meg mindent a mestereinktől: az építés művészetét a Bannál, a terek kezelését a SANAA-nál és az anyagok érzékenységét a Kuma-nál" -mondta a tervezőpáros.

Lehet, hogy a Moreau Kusunoki építészeinek még nincs impozáns hosszúságú referencialistája, de az aktuális munkáik így is figyelemre méltóak, többek között a budapesti terveket is érdemes megnézni. A Guggenheim-pályázat nyertes pályamunkája több pavilonból áll, és egy tornyot is építenek majd, ahova éttermet képzeltek el. Épül majd egy gyaloghíd is, ami a várossal köti össze az épületet. A kilátótorony üvegezését leszámítva több helyen is megjelenik a fa, mint építőanyag, ezzel a hagyományos finn és a japán építészeti megoldások is visszaköszönnek a 130 millió dolláros (több mint 36 milliárd forintos) építészeti projektben. 

9 MK GUG 01 v2
www.moreaukusunoki.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek