A legtutibb tervezőprogramok lakásátalakításhoz

Mielőtt szétkapja a lakást, hogy új életet leheljen belé, nem árt, ha megtervezi a dolgot, és nem csak úgy nekiáll mályvalilára festeni a falakat, vagy fekete palakővel burkoltatni le a nagyszoba padlóját. Szerencsére látványterveket manapság nem csak egy belsőépítész tud készíteni, hanem bárki, mindössze egy program kell hozzá.

Itt van mindjárt a régi, ám jól bevált Sweet Home, amely minden felületen fut, nyílt forráskódú, ingyenes program, használható online vagy letöltött verzióban egyaránt. Ha van egy alaprajzunk a gépen, onnantól kezdve igen egyszerűen alakíthatjuk át 3D-be, majd állíthatjuk be a falakat, színeket, és bútorokat.

SweetHome3DLinux.png

Az Autodesk Homestyler online tervezője + telefonra letölthető applikációja kínál előre megrajzolt alaprajzokat, és természetesen a mi alaprajzunk is könnyedén felvihető. Azután már csak meg kell tervezni a burkolatokat, a színeket, és kiválasztani, melyik bútor a legvonzóbb számunkra. Panoráma módban tekinthetjük meg a lakást, és meg is oszthatjuk a terveket, akivel csak akarjuk.

autodesk

Pcon Planner alapvetően profiknak készült, ám van ingyenes és letölthető változata. Ami vonzóvá teszi, az az igazán fotorealisztikus minősége, és hogy számtalan márka termékét lehet megtalálni a programban. Itt aztán lehet igazi designbútorokkal berendezni a lakást, vadulni, aztán az egészet visszacsinálni, egy gombnyomásra.

kitchen planning 2

myHouse-t folyamatosan fejlesztik, mostanra már a 11. verziót dobták piacra. A demováltozat letölthető, bár sok hely kell neki (200 MB). A programmal nem csak egy ingatlant tud megtervezni, hanem a kertet, és a kiszolgáló épületeket is. Az előre feltöltött több mint 1000 elemet oda teszi, ahová akarja: csak megfogja és a megfelelő szobába húzza a kinézett bútort, ha meg nem testszik, csak visszadobja a többi közé. A program segítségével nagyjából kiszámolhatja az átalakítás költségeit is nagyságrendileg, de végig is sétálhat a megtervezett házon vagy lakáson, hogy megnézze, tetszik-e a végeredmény.

h2
MyHOUSE

Zalakerámia Térvarázs programja nem meglepő módon azoknak szól, akik a cég padlólapjait vagy csempéit szeretnék megvenni. A majdnem 200 MB-os programban meg lehet tervezni, hogy a kinézet és színminta alapján vonzónak tűnő csempe hogyan festhet nagyobb felületre felhordva. El lehet dönteni azt is, hogy milyen módon szeretnénk felrakni a csempét (vízszintes, függőleges vagy épp a diagonál), és hogy hogyan tetszik a végeredmény. A program azt is megmondja, mennyi csempét használtunk fel, és kiszámolja a szükséges darabszámot. Hasonlót kínál az IKEA is, akik az elég ismert konyhatervező mellett már gardrób-, iroda- és tárolótervezőt is fejlesztettei. Ezek előnye, hogy pontosan kiszámolják, mire lesz szükség, listát írnak, és ez alapján árakat kalkulálnkak, sőt 3D-ben lehet nézni, hogy milyen lesz az új bútor, ám érthető módon csak IKEA termékek szerepelnek benne.

ikea-kitchen-planner-canada

Inkább játék, mint valóság az Olioboard, de persze aki akarja, berendezheti az itt látható bútorokkal a lakást: inspirációkat szerezni, stílusokkal kísérletezni tökéletes. Beállíthatjuk, hogy milyen padlónk legyen, mi kerüljön a falra, és utána valós bútorokkal berendezhetjük a lakást. Függönyök, szőnyegek, kispárnák vagy gyertyatartó - nem probléma, itt minden van. A kész művet megoszthatjuk, posztolhatjuk, sőt a program rögtön ki is írja, kitől lehet megvásárolni az adott bútort, és mennyiért. A "mennyiért" itt általában ezres nagyságrend. Dollárban.

Lazy-Sunday-Afternoon smaller Olioboard Stagetecture
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra