Szélfogó növények, hogy végre élvezhesse is a jó időt!

A nyári meleg és a napsugarak sokakat kicsábít a kertbe vagy az erkélyre. Ezt az idillt viszont gyorsan elfújhatja a mostanában gyakori viharos szél. Nehéz nyugodtan relaxálni a napon, ha közben folyton a homokot köpködi, amit a szél az arcába szór. A nyugalomhoz azonban nem is kell olyan sokat tennie, sőt, ha ügyesen válogat, növényekből, akkor nem csak a szél ellen védekezhet, hanem a kertjét is szebbé teheti.

Természetesen

Az egyik legszebb, és legtermészetesebb megoldás, ha a szél visszatartását a növényekre bízzuk. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra, hiszen a növekedésükhöz idő kell. Ha a terület nagyon szeles, akkor ültessük a növényeket sűrűn, minél sűrűbb-dúsabb és magasabb a növényfal, annál nagyobb a csendes terület is.

f

„Alapvetően a sűrű ágrendszerű és lombozatú növények alkalmasak a szél és a zaj felfogására. Természetesen azért a nagyon erős szél hatását a növények is csak tompítani tudják. Rendszeres metszéssel sűríthetjük a növényeket, vagy alakra is vághatjuk az erre alkalmas fajtákat. Ha nagy hely áll rendelkezésünkre, akkor metszetlenül is ültethetjük a fehér gyöngyvessző és az aranyfa töveit. A fagyal, a mezei juhar, a gyertyán és a Puszta szil erős növekedésű növények, ezeket sövénynek nyírva kell ültetni. A télen-nyáron takarást és szélfogást nyújtó növények többnyire fenyőfélék, de ilyen a megfelelően védett helyen a babérmeggy is. A fenyőfélék közül manapság közkedvelt a Smaragd tuja és a Leyland-ciprus, de ez utóbbi igen erős növekedésű, úgyhogy valóban rendszeresen vágni kell és legalább 2-3 m magas sövényt célszerű belőle nevelni.

A kerítéselemekre futtatott borostyán, loncok és más növények is alkalmasak a szélfogásra, és csak akkor dőlnek ki, ha nem megfelelő erősségű a kerítés. Egy betonozott kerítésoszlopokkal rendelkező masszív kerítés többnyire meg tudja tartani ezeket a növényeket.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

A balkonon is védekezhet a szél ellen növényekkel, bár körültekintőbbnek kell lennie. Ebben az esetben ugyanis cserepes tövekről van szó, így azokat sokkal könnyebben dönti fel a vihar. Szerencsére azonban a korlátra ebben az esetben is számíthat, mivel állja a strapát, így a cserepeket is nyugodtan rögzítheti ahhoz.

shutterstock 94076320

Háló, vagy szövet

A kertekben is alkalmazhatjuk az erkélyen bevált módszert, de egy kis módosítással. A balkonon ugyanis kellő merevítés van ahhoz, hogy a korlátnak ne legyen baja, ha egy szélfogó vásznat feszítünk rá. Ha a kerítéssel tesszük ezt, akkor jó esélyünk van arra, hogy a vihar bedönti azt. Ennek oka egyszerű: ha nem jól választunk anyagot, akkor abba belekap a szél, és nem jut át rajta, így hatalmas terhelésnek teszi ki mind az anyagot, mind pedig azt, amire feszítettük. Jogos lehet a kérdés, hogy nem az-e a cél, hogy ne jusson át a szél?

Abban az esetben, ha a válasz igen, akkor nagyon jól kitámasztott szerkezetre feszítse ki a vásznakat, hiszen komoly erőhatásoknak kell ellenállniuk. Ha a cél az, hogy nyugodtan ülhessen a teraszon, vagy akár egy nagyobb erkélyen, akkor inkább olyan megoldást válasszon, ami lelassítja, megtöri a szelet. Erre a sűrű szövésű, a szél megfékezésére kialakított hálók az alkalmasak. Ha valami természet közelibbet keres, akkor a bambusz, vagy a nádfonat is tökéletes választás lehet. Minden esetben figyeljen arra, hogy a rögzítés megfelelő legyen, nehogy a szél letépje a szélfogót.

A tökéletes eredményért

Természetesen ahhoz, hogy az eredmény tökéletes legyen a legtöbbször a módszerek kombinációja a legjobb. Ezzel nem csak azt érheti el, hogy egy szelesebb napon is kellemesen ücsöröghet a kertben, vagy a balkonon, hanem azt is, hogy a szélfogó ne legyen feltűnő, hanem belesimuljon a környezetbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek