A rotterdami Mekitől leesik az álla

Aranyozott homlokzata és óriási csigalépcsője van az egyik rotterdami McDonald's étteremnek, amit a Mei Architects álmodott újra - írja a Dezeen.

Az étterem Coolsingelen található, ami egyike Rotterdam legnépszerűbb vásárlóutcáinak is. A hely 45 éve a McDonald's tulajdonában van, és korábban egy szivarboltként működött. A város lakói egy korábbi szavazáson a legrondább épületnek választották, így nem csoda, hogy az önkormányzat le akarta rombolni. Viszont a bökkenő az volt, hogy a McDonald's-nak még 40 évre szóló bérleti joga volt akkor, így inkább úgy döntöttek, felépítenek egy új épületet. „Az volt a feladatunk, hogy újratervezzük az éttermet és sokkal inkább passzoljon a környezethez" - mondta a Mei Architects alapítója, Robert Winkel.

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners dezeen 784 9
Jeroen Musch

Az eredeti verzióhoz képest az új hely nem kapcsolódik közvetlenül a házakhoz – ez nem véletlen, hiszen szerettek volna ráerősíteni a pavilon jellegére. A falak nagy része üvegből készült, így az arra járók láthatják az óriási fehér acéllépcsőt is, ami az emeletre vezet. A homlokzatot többnyire arany színű alumíniumlemezek alkotják, amelyekbe szív alakú lyukakat vájtak – ezek pedig különböző embereket ábrázolnak, akiknek a képe a belső falakon folytatódik. „Mivel az étterem éjjel-nappal nyitva van, fontos, hogy sötétedés után is jól nézzen ki" – mondta Winkel.

Ha még több fotót szeretne látni róla, kattintson ide – ahol azt is megnézheti, hogyan nézett ki a régi épület.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek