13 lakberendezési tipp a skandináv stílus rajongóinak

Töretlenül népszerű a lakberendezők és a bútorüzletek körében a skandináv dizájn, ami vélhetően a letisztult és otthonos hangulatot árasztó formák, anyagok és színvilág miatt olyan felkapott. Az Elle Decor csokorba szedte azokat a klasszikus trükköket, amelyekkel könnyen varázsolhatunk nappalinkból, konyhánkból, háló- vagy dolgozószobánkból skandináv stílusú helyiséget. Részletek a hajtás után!

1. Gömb lámpák

A klasszikussá vált gömb formájú lámpát az ismert olasz dizájner és építész, Roberto Menghi tervezte és készítette el 1968-ban. A 'Globo di Luce' néven futó díjnyertes formát a mai napig előszeretettel reprodukálják. A futurisztikus hatást keltő gömb leginkább ezüst és réz árnyalatokban felkapott, a minőségi kézműves megmunkálást igénylő darabnak meg is kérik az árát, még a designer replikák is átlagosan 955-1355 dollár (kb. 270 - 380 ezer forint) között mozognak a piacon. A tavalyi év legjobb angol tervezőjének megválasztott Tom Dixon online boltjában például már 550 dollárért (kb.153.860 forint) is lecsaphatunk egy 18-as átmérőjű darabra.

2. Összecsukható faszékek

A gyakorta összecsukható formában készülő, bőrhuzattal kapható székek anélkül keltenek rusztikus hatást, hogy közben túlzottan kopottasak lennének, sőt a stylistként ismert Lotta Agaton szerint még abban sincs semmi kivetnivaló, ha egy báránybőr takarót is beszerzünk a kollekció mellé. A székeket azonban érdemes modern, 21.századi, monokróm árnyalatú bútorokkal párosítani. A barna bőr háttámlás szék természetes és divatos hatást kelt nemcsak a vidéki, de a városi otthonokban egyaránt.

3. Kaktuszok

A túl sok gondoskodást és vizet nem igénylő, olcsó növények a lakás bármely pontján jól mutatnak a konyhától a fürdőszobán át a teraszig. Legyen akár kicsi vagy nagy, zöld színükkel bármilyen méretben vidáman törik meg a számukra fenntartott fekete-fehér színskálán mozgó teret.

 4. Tollak

A madártoll mánia főleg az Egyesült Államokban hódított az elmúlt időszakban, de ennek köszönhetően izgalmas lakberendezési ötletek is bekerültek az amerikai háziasszonyok Pinterest-posztjai közé. A néha kissé giccses, de mégis minimalista hatást keltő kiegészítőhöz nem szükséges eredeti madártollak után vadászni, a hobbiboltokban is könnyen beszerezhetőek. Ide kattintva megnézheti, hogyan mutatnak a beszínezett madártollak (az aranycsillámporos nagy kedvencünk), itt pedig a tollal való lakberendezéshez talál hasznos tippeket.

 5. Egyedi naptárak

Napjainkban már nemcsak a nyugdíjas évekre gyűjtő veterán celebnők dobnak piacra naptárakat, hanem a tehetséges grafikusok is előszeretettel ugranak neki a feladatnak és jobbnál-jobb falinaptárakkal árasztják el az üzleteket. A Fülöp-szigeteki Keso Design kreatívosa, Jose Ramos például a gasztronómia szerelmeseire gondolt a tervezés közben, míg a lengyel illusztrátor,Tomasz Kaczkowski inkább a koponyákra, rókákra és a forró kolbászra koncentrált, de szerettük a japán grafikus, Akira Kusaka állatos naptárterveit is a tavalyi évben. Ide és ide kattintva megtalálja az elmúlt évek legmenőbb naptárterveit!

 6. Szürke falak

A skandináv design középpontjában általában a fekete-fehér színek állnak, ezért is üdvözölték annyian a szakmában a szürke falak visszatérését: ezzel egy monokróm, de mégis semleges, valamivel emberközpontúbb otthont varázsolhatunk. A korántsem unalmas világosszürkéhez a klasszikus fekete-fehér árnyalatok mellett meglepően jól mutatnak a pasztell árnyalatok, valamint a barna és az arany.

7. Valami kék

A skandináv dizájn egyik örök kedvence a kék szín, azon belül is a világoskék és a harsánykék, ami kiválóan ellensúlyozza a fekete-fehér színvilágot és még a fa bútorokkal is remekül harmonizál. Bátran gondolkodjunk kék tapétában vagy szőnyegben, ágytakaróban, párnákban esetleg vázákban és lámpákban, garantáltan nem fogunk csalódni a végeredményben!

8. Papír lámpák

Egyfajta éteri hangulatot kölcsönöznek az óriási méretű papír lámpák, amikkel bátran kiválthatjuk a hagyományos csillárokat otthonunkban. A fiatalos, szeszélyes hatást keltő darabok az Ikeában is megtalálhatóak, a fali és állólámpákért átlagosan 3990-14.990 forintot kérnek a svéd márkánál.

9. Monokróm színek

Leginkább a művészlakásokba és azok műtermeibe ajánlott ez az irányzat. A napsütötte, világos otthonokban kevés dolog mutat olyan jól, mint a fehér konyha, a fehér falak, fehér szekrények, a fehérre festett padló és a nagy ablakok. Ha legalábbis hasonló lakást látunk egy-egy katalógus fotón, akkor azok mindig nagyon látványosak és hatásosak, még ha a mindennapi életben talán nem a legpraktikusabb választás is ez a színösszeállítás. Az efféle „steril” lakásokban természetesen kiválóan mutatnak a beton kiegészítők, a Jacobsen által tervezett székek (különösen a series 7-es) valamint a Bestlite féle asztali lámpák.

10. Falécek a falon

Van valami nagyon nyugtató, spa-szerű a skandináv „lambériában”, amit nemcsak a konyhában, de a hálóban, fürdőben és az előtérben is előszeretettel használnak, és nem keverendő össze a valódi lambériávald. „Olyan hatást kelt, mintha elrejtőznénk egy hétvégi faházban vagy egy szaunában pihennénk" – magyarázza a siker okát a helsinki székhelyű tervező cég, a Studio Puisto kreatívosa, akik nemrég egy tamperei szállodát dobtak fel az egyszerű és működő dizájnnal. A falécekkel feldobott falak mellett ikonikus, ötvenes éveket idéző bútorok is helyet kaptak a fekete-fehér, szürke és kék színpalettán mozgó szobákban.

 11. Fekete-fehér csíkok

Bár évek óta divatban tartják a retro stílust követő cikk-cakk mintát a lakberendezésben és a divatvilágban, a tradicionális fekete-fehér csíkos szövetek csaknem akarnak kikopni a trendekből. Ilyen egyszerű és mégis sikkes párnahuzatot tervezett nemrég a norvég Nina Holst is, de a svéd fast-fashion márka, a H&M is látott fantáziát a mintában, aminek köszönhetően megfizethető áron, 1290 forintért szerezhetünk be egy csíkos párnát a márka hazai üzleteiben. Az Ikeában viszont már 3990 forintot kérnek egy fekete-fehér díszpárnáért.

 12. Ragasztószalag és poszter, mint dekoráció

Laza, városias hangulatot kölcsönöz a térben az ismert blogger, An Magritt ötlete, aki egy gondosan kiválasztott festmény vagy annak másolata helyett inkább egy egyedi (természetesen fekete-fehér) rajzot ragasztott ki konyhája falára. A lázadó ötletet azóta több lakberendező is előszeretettel építi be munkáiba, ami úgy tűnik működik, a megrendelők szeretik, hogy a trükknek köszönhetően kedvükre váltogathatják az alkotásokat a falaikon.

 13. Sátor

Számtalan filmben láthattunk már gyerekszoba közepére helyezett sátrat, ami a skandináv dizájn szerint is fontos kiegészítő eleme a családi házaknak. Nemrég a finn belsőépítész, Susanna Vento tervezett egy mutatós monokróm sátrat, aminek különlegessége, hogy egy egyszerű mozdulattal az ágy fölé applikálható, nem szükséges hozzá elfoglalni az egész szobát. Amennyiben ön is szívesen készítene ilyen gyereksátrat, a Pinteresten remek ötleteket talál, például ide és ide kattintva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek