Nyaraljon az essexi mézeskalács kápolnában!

Nem mindennapi projekttel rukkolt elő az egyedi és különleges nyaralókban utazó Living Architecture, aki ezúttal a kerámia vázáiról ismert Turner-díjas transzvesztita művészt, Grayson Perryt kérte fel arra, hogy tervezzen egy nyaralóházat az Anglia észak-keleti részén található Essexbe. A végeredmény még az 1960-as születésű művészhez képest is szokatlan és szürreális lett, így semmi meglepő nincs abban sem, hogy a helyiek „Mézeskalács házként” valamint „Monstrumként” emlegetik Grayson hatalmas freskókkal, tarka csempékkel és mozaikokkal telepakolt művét.

A Daily Mail értesülései szerint a pazar és egyben bizarr hangulatú, zöld, arany és piros színekben pompázó házra az egész nyári szezonra vannak szabad időpontok, így akár ön is szervezheti ide a nyaralását, ha akarja.

„A ház egy fiktív nőnek, Julienak épült, akinek második férje, Rob tett ígéretet arra, hogy épít neki egy Taj Mahalt Essexben.” – mondja a művész, aki saját maga is gyakran jelenik meg női alteregója, „Claire” bőrében, amit annyira magáénak érez, hogy még önéletrajzi művében is helyet adott másik énjének. „Régi dédelgetett álmom volt egy világi kápolna elkészítése, előzetesen egy olyan zarándokhelyben gondolkodtam, ami egy képzetbeli essexi nő játékos szentélye is egyben. Az ötlet már évek óta a fejemben volt, egészen 2011-ig, amikor is a Living Architecture felkeresett a projecttel kapcsolatban és összehozott a FAT Architecture tervezőjével, Charles Hollanddal.

Azzal kezdtünk a munkát, hogy szemrevételeztünk mindent, ami számításba jöhetett, az orosz templomoktól a japán templomokon át a modern szentélyekig. Az elképzelések eleinte a Hobbit sorozat épületeire valamint a Trónok harca című film rozoga tornyaira emlékeztettek. De ahogy telt az idő, úgy egyre közelebb kerültünk a végleges tervekhez. Mindig is azt szerettem volna,hogy úgy nézzen ki, mint egy szimmetrikus formájú, Fabergé tojásra emlékeztető kápolna.Örültem volna, ha olyan míves lehetett volna, mint azok a nádfedeles házak Észak-Essex egyes részein, ahol általában vadász jelenetek vannak felfestve a nádfedeles házakra. De ezt az ötletet végül elvetettük, mert nem tűnt túl praktikusnak.

„Az egész épületet egy képzeletbeli nő, Julie története köré húztam fel, aki az 1953-as nagy árvíz napján született Canvey Islanden, majd később Basildonba költözött és férjhez ment. A gyerekek születése után találkozott második férjével, akivel Colchesterben, majd Essex északi részén, Wrabnessben éltek, ahol ez a ház is áll. A névadással lehet, hogy egy kicsit túlzásba estem, de ezt a Stour folyó partján található házat „Taj Mahalnak” kereszteltem el.”- mutatja be munkáját a nyolcvanas évek óta aktívan dolgozó művész, akit nemrég a Brit Birodalom parancsnoki Érdemrendjével is kitüntettek. Nézze meg a galériában Essex legújabb turistalátványosságát és szavazzon, menő 2015-ben ilyen mézeskalács házat tervezni vagy inkább hatásvadásznak és cikinek találja a meseszerű, de mégis erőltetett épületet!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Menő! (1186) (852) Ciki!
Mustra