Áll a bál a Velemi Alkotóház körül

A Vas megyében található Velemi Alkotóház az elmúlt években többször is gazdát cserélt papíron, amelynek a végeredménye az lett, hogy az épület elhagyatott, gazos és düledező lett. A Nyugat.hu járt utána a történetnek, hogy megtudják: vajon mi kell ahhoz, hogy újra fénykorát élhesse az épületegyüttes. Kiderült: értéktől függően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagy a Kormány hatáskörébe tartozik a döntés.

A Nyugat.hu fotóin is látszik, hogy az Alkotóház áldatlan állapotokat él meg és kicsit sem látszanak a Velemi Stúdió négy évtizedes fáradozásainak a nyomai – például a turistaház sem fogad már csoportokat és nyári táborokat sem szerveznek oda. A bürokráciának köszönhetően tulajdonosváltások sora zajlott le az elmúlt években, ezt dióhéjban összefoglaljuk:

  • 1975-ben a Velemi Alkotóháznak három gazdája volt: a tulajdonos, a Vas megyei Önkormányzat és a kezelő (MMIK).
  • 2012. januárjától a megye elvesztette az ingatlanait, az állam vette kezelésbe őket – jelen esetben a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ (dr. Huszár Lilla vezetésével).
  • 2013. március 31-én az intézményfenntartó központ megszűnt, jogutódja pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) lett (dr. Huszár Lilla vezetésével) – ide olvasztották be.

Hivatalosan tehát a velemi ingatlanegyüttes tulajdonos a magyar állam, kezelője a SZFGY, használója pedig a Velemi Stúdió maradt.

Áldatlan állapotok. Kattintson a többi fotóért!
Áldatlan állapotok. Kattintson a többi fotóért!Vagvolgyi Balint / Nyugat.hu - Olvasói fotó

Az önkormányzat válaszra vár

Mindeközben a Velemi Önkormányzat 2013 novemberében ügydöntő népszavazást kezdeményezett, ahol mind az Avar Szálló és a Stirling-villa ingyenes önkormányzati tulajdonba történő áthelyezési kérelméről, mind a Gesztenyeünnep megrendezéséről döntöttek – mindkettő kérdés esetében az igenek nyertek. Bár azóta másfél év eltelt, Szél Józsefné polgármestertől megtudták, hogy a helyzet változatlan. Hiába igényelték meg az épületek önkormányzati tulajdonba történő átvételét, kormányhatározat nem született arról. Szél úgy tudja, az alkotóházról lemond majd az állam, a szállóról viszont nem.

Reményeik szerint nyárra rendeződik a helyzet és nekiállhatnak a felújításnak. Adódik viszont a kérdés, hogy a fenntartással nem lesznek-e gondok: a polgármester asszony szerint a mostani állapotnál azért csak jobb lehet.

A Nyugat.hu megkereste a SZGYF vezetőjét, dr. Huszár Lillát is, a válaszból pedig kiderül, hogy ki miért felel és az is, hogy értéktől függően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagy a Kormány hatáskörébe tartozik az ingatlan elidegenítésével kapcsolatos döntés.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra