LÁJFHEKK

Áll a bál a Velemi Alkotóház körül

2015. június 1., hétfő 19:48

A Vas megyében található Velemi Alkotóház az elmúlt években többször is gazdát cserélt papíron, amelynek a végeredménye az lett, hogy az épület elhagyatott, gazos és düledező lett. A Nyugat.hu járt utána a történetnek, hogy megtudják: vajon mi kell ahhoz, hogy újra fénykorát élhesse az épületegyüttes. Kiderült: értéktől függően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagy a Kormány hatáskörébe tartozik a döntés.

A Nyugat.hu fotóin is látszik, hogy az Alkotóház áldatlan állapotokat él meg és kicsit sem látszanak a Velemi Stúdió négy évtizedes fáradozásainak a nyomai – például a turistaház sem fogad már csoportokat és nyári táborokat sem szerveznek oda. A bürokráciának köszönhetően tulajdonosváltások sora zajlott le az elmúlt években, ezt dióhéjban összefoglaljuk:

  • 1975-ben a Velemi Alkotóháznak három gazdája volt: a tulajdonos, a Vas megyei Önkormányzat és a kezelő (MMIK).
  • 2012. januárjától a megye elvesztette az ingatlanait, az állam vette kezelésbe őket – jelen esetben a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ (dr. Huszár Lilla vezetésével).
  • 2013. március 31-én az intézményfenntartó központ megszűnt, jogutódja pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) lett (dr. Huszár Lilla vezetésével) – ide olvasztották be.

Hivatalosan tehát a velemi ingatlanegyüttes tulajdonos a magyar állam, kezelője a SZFGY, használója pedig a Velemi Stúdió maradt.

Áldatlan állapotok. Kattintson a többi fotóért!
Áldatlan állapotok. Kattintson a többi fotóért!
Fotó: Vagvolgyi Balint / Nyugat.hu - Olvasói fotó

Az önkormányzat válaszra vár

Mindeközben a Velemi Önkormányzat 2013 novemberében ügydöntő népszavazást kezdeményezett, ahol mind az Avar Szálló és a Stirling-villa ingyenes önkormányzati tulajdonba történő áthelyezési kérelméről, mind a Gesztenyeünnep megrendezéséről döntöttek – mindkettő kérdés esetében az igenek nyertek. Bár azóta másfél év eltelt, Szél Józsefné polgármestertől megtudták, hogy a helyzet változatlan. Hiába igényelték meg az épületek önkormányzati tulajdonba történő átvételét, kormányhatározat nem született arról. Szél úgy tudja, az alkotóházról lemond majd az állam, a szállóról viszont nem.

Reményeik szerint nyárra rendeződik a helyzet és nekiállhatnak a felújításnak. Adódik viszont a kérdés, hogy a fenntartással nem lesznek-e gondok: a polgármester asszony szerint a mostani állapotnál azért csak jobb lehet.

A Nyugat.hu megkereste a SZGYF vezetőjét, dr. Huszár Lillát is, a válaszból pedig kiderül, hogy ki miért felel és az is, hogy értéktől függően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagy a Kormány hatáskörébe tartozik az ingatlan elidegenítésével kapcsolatos döntés.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta