Nem fogyaszt a spenótkapszula, büntetett a GVH

Másfél millió forintot kell fizetnie az Aniba-Net Kft.-nek, ugyanis 2014 májusa és júlisa között olyan gyógyhatásokra és súlycsökkentésre vonatkozó állításokat tett a Vitanorma Spenót Kapszulájával kapcsolatban, amelyek nem felelnek meg a reklámozási rendelkezéseknek. A tényt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) állapította meg, a cégnek pedig 30 napja van, hogy perkáljon – derül ki a sajtóközleményből.

A GVH elég részletes dokumentumban taglalja, hogy mi is volt a probléma a termékkel, a pdf-ből pedig az is kiderül, hogy az eljárás alá vont cég 2010 óta, tehát 5 éve foglalkozik étrend-kiegészítők és vitaminkészítmények forgalmazásával. A hivatal szerint a cég 2014 májusától 2014. július 22-ig terjedő időszakban jogsértő reklámozást, illetve fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg. Olyan üzeneteket közvetítettek, miszerint

  • a termékben jelenlévő spenótkivonat lassíthatja a sejtek osztódását gyomorráknál, illetve megelőzheti a mellrák kialakulását, annak ellenére, hogy egy étrend-kiegészítőnek tilos gyógyhatást tulajdonítani,
  • a spenót és az articsóka jótékony hatásai révén testsúlycsökkenés érhető el, annak ellenére, hogy a spenótról és az articsókáról egyáltalán nincsenek hivatalosan jóváhagyott, egészségre ható állítások. A krómról ugyan szerepelnek engedélyezett állítások az uniós listán, azonban azok nem a testsúlycsökkenéshez köthetők.

Súlyosbító körülmény volt az, hogy a jogsértéssel érintett termék bizalmi termék és hogy egészségügyi problémával érintett fogyasztókat céloztak meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek az ilyesfajta kereskedelmi közlésekre.

spenot kapszula
wellmed.hu

Azonban enyhítette a körülményeket az, hogy kisszámú kereskedelmi kommunikációt tettek közzé és csak egy típusú médiumban (nyomtatott sajtó) tulajdonítottak gyógyhatást az étrend-kiegészítőnek, továbbá az is, hogy az első kifogás után leállították a termék gyártását, forgalmazását és minden reklámozását.

A cég másfél millió forintos büntetése elsőre soknak tűnhet, mindenesetre a nettó árbevételük 2013-ban több mint 320 millió forint volt. Ha ezek után kétségek merülnek fel önben és nem tudja, miként válasszon csodaszereket, akkor olvassa el a GVH útmutatóját!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek