LÁJFHEKK

7 tipp, hogy milyen fal legyen a tűzhely körül

2015. május 29., péntek 14:29

A konyha egy olyan helyiség, ahol a család viszonylag sok időt tölt, így nagyon nem mindegy, mennyire lehet testre szabni. Különösen érvényes ez a tűzhely körüli falfelületekre, így most a freshome.com segítségével ahhoz adunk tippeket, hogy milyen anyagokkal lehet és érdemes burkolni ezt a területet.

Kerámia

Ezt nem is nagyon kell magyarázni, hiszen valószínűleg a legtöbb háztartásban a csempe az evidens megoldás: könnyen tisztítható, tartós, és rengeteg színben-árnyalatban lehet kapni. Hátulütője talán csak annyi, hogy felrakása körülményes és sok kosszal jár, ráadásul hosszadalmas is. Bár az is tény, hogy ezt csak egyszer kell megtenni.

Rozsdamentes acél

Ez már egy érdekesebb megoldás. Az ipari konyhákban nem ritka, hogy szinte mindent ezzel az anyaggal burkolnak, hiszen nagyon egyszerűen takarítható, fertőtleníthető, és a tisztaság és profizmus érzetét sugallja. Ugyanakkor sokak számára épp az ipari megjelenése a hátránya is. Szinte minden konyhában lehet találni rozsdamentes acél tárgyakat, de azért az lényegesen ritkább, hogy a falat is ezzel az anyaggal burkolnák. Hogy a rideg megjelenést ellensúlyozza, használjon sok természetes anyagot körülötte: még a tűzhely és a mosogató esetében is inkább a fehér, vagy más szín mellett döntsön a rozsdamentes acél helyett.

Minták

Sokan kedvelik azt a megoldást, amikor a tűzhely mögötti fal valamilyen képes díszítőelemet kap. Ezt rendszerint kérésre gyártva, vagy az amúgy is használt csempe mintás elemeiből szokták megoldani. Ez egy elég határozott fókuszpontot hoz létre a konyhában, ami nagyon mutatós lehet, de hogy hogy a végeredmény valóban mutatós, ne pedig kaotikus legyen, a többi esetleges fókuszpontot szűrje ki. Lehetőleg kerülje a mintákat a konyha más részein, és hagyatkozzon a semlegesebb színekre is: egy erős, például piros konyha ugyanis elnyomná a mintát, és zavaró lenne a szem számára a túl sok csodálnivaló.

Ha a célja a rusztikus megjelenés, akkor nem is lehet kérdéses, hogy a tűzhely mögé követ kell tennie. Előre szólunk: gyönyörű lesz, de a tisztítása nem olyan egyszerű, és a kivitelezése sem éppen olcsó vagy könnyű. Ha mégis emellett dönt, a kellemesen lecsiszolódott folyami kavicsok vagy a határozottan érdes felületű terméskövek mellé a hatás fokozására szintén rusztikus anyagokat érdemes társítania. A nyers, lakozott fa és a fekete kovácsoltvas is tökéletes választások lehetnek, de jól megférnek az ilyen konyhában a rozsdamentes és kerámia részletek is.

Tégla

Az igazán hangulatos, bensőséges és otthonos konyha a téglával válik tökéletessé. Mind a kicsit modernebb, mind pedig a rusztikusabb megoldások kedvelői használhatják, csak azt kell variálniuk, hogy milyen színe legyen, illetve, hogy friss, vagy bontott alapanyagból dolgozzon a szakember. A tisztítás ebben az esetben sem lesz leányálom, de azért valamivel könnyebb, mint a kő felületek esetében.

Üveg

A modern konyha szerelmeseinek a lehető legjobb választás az üveg. Színben és formában sincsenek határai, így könnyen az ízlésére szabhatja, ráadásul takarítani is kifejezetten egyszerű. Az ára sem vészes, ugyanakkor azzal számoljon, hogy egy üvegezett falfelület mellett nehéz rusztikusabb, nem annyira modern hatásokat elérni – bár nem lehetetlen. Plusz jó pont az üveg mellett, hogy a felülete visszaveri a fényt, így sokkal világosabb lehet a konyhája - cserébe azonban egyetlen olajcsepp is látványosan kirí a felületről, tehát takarítani is viszonylag gyakran fogja. Nagyon jól kombinálható viszont a már említett megoldással, a képekkel és mintákkal, így kerülhet mögé akár egy látványos poszter is, amivel máris megoldotta a praktikum mellett a konyhája dekorációját is. És kiválóan összeereszthető a következő tippünkkel is.

Ritkaságok

Ne szabjon határt a fantáziájának abban, hogy mivel is szeretné borítani a tűzhely mögötti falat. Ha szeretné, lehet bambusszal, táblafestékkel, pénzérmékkel, vagy akár rézzel is díszíteni. A lényeg, amit azonban mindenképpen tartson szem előtt: éghető anyagok kizárva, és az sem utolsó, ha a tisztítás könnyen megoldható. Ezek mellett azonban bátran szabja egyedire a helyiséget.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta