Tíz éve megveszett volna érte, most senkinek se kell, mi az?

A rohanó világunk kifejezés akkora ordas közhely, hogy csakis igaz lehet –mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a lakás telis-tele van olyan menő cuccokkal, amiket ma már elvétve sem használunk, csak porfogók – állítja a huffingtonpost.com

Papír

Az egyik, amire már nincs szükség az internet, és főleg az e-mail világában, a papír: a netes hírportálok visszavetik a nyomtatott újságok eladásait, az e-bookok kiszorítják a könyveket is, így a papír csapásvonalán elindulva egy sor féltve őrzött bútor és kiegészítő tök felesleges lett.

Az első és vitathatatlanul kukázandó dolog a fax. Pedig még emlékezhet rá, amikor hihetetlennek tűnt, milyen gyorsan lehetséges így iratokat küldeni, és sokan jártunk is a postára 1000 forintért faxoltatni.

94874044
Bloomberg / Europress / Getty

Ha végre a bürokrácia is felismeri a papírmentesség előnyét, akkor a nyomtatótól is érzékeny búcsút vehet. Legalább nem kell folyton azon stresszelnie, hogy melyik tintapatron mondja be éppen az unalmast, és lesz tőle olvashatatlan az a dokumentum, ami egyébként a legfontosabb iromány lett volna aznap.

A papírok tárolására alkalmas irattartó szekrények kicsit összementek, úgy nagyjából egy félcentis memóriakártya méretére, így a nagy, böhöm nehéz, és fémes csattanással záródó társaik lassan eltűnhetnek. Ugyanígy kukázásra vár az iratmegsemmisítő és a telefonkönyv is.

Elektronikai eszközök

A szédületes fejlődés legjobban az elektronikai kütyük terén figyelhető meg. Néhány évvel ezelőtt a színes tévé vagy a videó luxuscikkek voltak, a hétvége csúcspontja pedig a videotéka látogatása volt, amik mára szinte teljesen eltűntek. De követte őket a videokazetta  és -magnó is, és már az őket felváltó DVD-nek és -lejátszónak is leáldozott. A magnókazettákról és CD-kről már nem is beszélve.

94645519
Bloomberg / Europress / Getty

A mobilok betörése szépen lassan a vezetékes telefonoknak is betette a kaput, ma már szinte csak a cégeknek van vezetékes számuk, a nagyik is mobilon kommunikálnak.

Az asztali számítógép is lassan eltűnik a nappali sarkából: a mobilitás szükségessége és persze kényelme elkaszálta ezeket a nagy és nehéz gépeket, ma, ha lehet, mindenki laptopokon és netbookokon végzi a munka nagy részét. Ugyanígy a számológépekről is lemondhat lassan: a mobilok ezt a feladatkört is egyetlen koppintással elintézik (és egy multifunkciós kommunikációs eszközzel a puskázás is könnyebb).

541089375
Ullstein Bild / Europress / Getty

A legrosszabbak

Vannak azonban olyan eszközök is, amik senkinek nem fognak hiányozni, így a könnyes búcsú sem jár nekik. Ilyenek például a névjegytárolók és rolodexek, amik ugyan egyetlen Nagyon Fontos Ember (esetleg a titkárnője) íróasztaláról sem hiányozhattak, de a huszadik számváltozás után már nem volt egyszerű kiigazodni a retkes, át- meg átírt cetliken. Ám a kategória, vagyis a gyűlölt, és végre letűnt eszközök koronázott és elismert, sőt, valószínűleg mindenki által leginkább utált darabjai az ébresztőórák: ezek szerepét is átvették a mobilok, amiket ráadásul már senki nem püföl ököllel. Ennek oka csak részben a választható ébresztőhang, de főleg az, hogy nem lehet őket pótolni 500 forintból.

shutterstock 158901410
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra