Íme 5 ütős példa álmennyezetre

467361842
Boston Globe / Europress / Getty

Míg a padló és a falak jellemzően kiemelt figyelmet kapnak a lakásfelújítások során, addig a mennyezet gyakran háttérbe szorul, kevesebb energiát és pénzt fektetnek rá a tulajdonosok. A legelterjedtebb szokás talán az, hogy matt fehérre festik, de nem ritka, hogy ettől az egyszerű lehetőségtől is eltekintenek. Az ArchitecturalDigest.com szerkesztői tapasztalt belsőépítészeket, Kelly Wearstlert és a Rockwell Group vezetőjét, Greg Keffert kérték fel, hogy osszák meg tapasztalataikat a modern álmennyezet megoldásokkal kapcsolatban. A hajtás után megnézheti, hogy milyen trükköket ajánlottak!

1. Fadeszkás mennyezet

A városban élő favágószexuális férfiak korában semmi meglepő nincs abban, hogy újra divatba jött a keményfa padló és a fa gerendákkal kirakott plafon. „Egyfajta modern, melegséget árasztó hangulatot ad a helynek, ami még szexis is. A csaphornyos födém például könnyen felhelyezhető a mennyezetre, hasonló eljárással kerül fel, mint a fa padló” – mondta a rusztikus megoldásról Wearstler, aki leginkább a sárga fenyőt ajánlja erre a célra. A szakember legutóbb egy kaliforniai családi házba építette be a természetes anyagot, míg Keffer csapata egy egykori pennsylvaniai pajta fa födémeit tette fel egy washingtoni luxus lakóépület mennyezetére.

cn image 3.size.ceiling-treatments-strategy-02-NEW
Kelly Wearstler

2. Falburkolat,  mint mennyezet

Bár a falburkoló paneleket elsősorban a falra szokás felhelyezni, Wearstler szereti ezeket az elemeket a plafonon is alkalmazni. „Tekintve, hogy a mennyezet általában a szoba egyik legnagyobb felületét képezi, így érthető, hogy tökéletes vászon számunkra. Imádom, hogy hasonló minták és színek kerülnek a plafonra, a falakra vagy a padlóra” – mondja a belsőépítész, aki legutóbb egy Mercer Islandi ház előszobájának padlóját és mennyezetét tette így egységessé a felújítás során. A falburkoló panelek felragasztásáról ide kattintva talál útmutatást.

cn image.size.ceiling-treatments-strategy-03
Kelly Wearstler

3. Feszített álmennyezet

Ez az eljárás napjaink egyik legmodernebb technológiai megoldása, nem véletlenül használják az olyan dörzsölt szakemberek is, mint Keffer, aki szerint ez a fajta kivitelezés nemcsak látványos, de könnyen is kezelhető, mivel a feszített, rugalmas PVC fóliának köszönhetően olyan szorosra húzzuk a vízálló anyagot, amilyenre csak akarjuk, akárcsak a festmény vásznát a keretben. A dekoratív álmennyezetet lakásbelsőkben, de elsősorban bárokban, éttermekben és bemutatótermekben használják a belsőépítészek. Keffer például legutóbb a New York-i Chefs Club plafonját „fóliázta” be.

cn image 0.size.ceiling-treatments-strategy-04
Emily Andrews

4. Újragondolt kazettás mennyezet

Semmi barbárság nincs abban, ha ezt az évszázadok óta ismert eljárást kortárs stílusjegyekkel ötvözzük és újragondoljuk kicsit. „ A kazettás mennyezet egyfajta ritmust és dimenziót teremt a térben, még akkor is, ha kockázatos ilyen jellegzetes mintákkal dolgozni" - mondta Wearstler, aki ennek tudatában adott dinamikusabb megjelenést egy Bel Air-i konyhának a közelmúltban. A modern csavart Keffer csapata is elsütötte a Fairmont Château Frontenac hotel felújítása alatt, ahol meglepően ragyogó kék színt kapott az előtér mennyezete. „ Felráztuk, de mindeközben megőriztük a már meglévő történelmi gazdagságát is" – mondja a merészségre buzdító Keffer.

cn image 4.size.ceiling-treatments-strategy-06
Nikolas Koenig

5. Akusztikus álmennyezet

A tér akusztikájának pozitív befolyásolására találták ki az akusztikus álmennyezetet, ami többek között hanggátló és -elnyelő funkcióval is bír. A hangzás optimalizálása érdekében általában különféle perforált anyagokat építenek be, de népszerű eljárás az akusztikai álmennyezeti sziget felhelyezése is, ami csökkenti az utózengési időt a térben, a zajszintet a terekben valamint növeli a beszédérthetőséget. A külső zajokat is kivédő álmennyezet kiépítését Keffer szerint ajánlott gondos szakemberekre bízni, még abban az esetben is, ha csak egy házimozi rendszer beszerzése miatt döntünk az akusztikai panelek beépítése mellett.

cn image 1.size.ceiling-treatments-strategy-01
Kelly Wearstler
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra