LÁJFHEKK

Miért hívnak Tibinek egy csokit, és kicsoda Anikó, akiről sajt emlékezik meg?

2015. május 24., vasárnap 08:50

Nap mint nap vesz olyan termékeket, amiknek a neve egyben tulajdonnév is. De vajon valakiről kapták a nevüket, vagy csak pont egy keresztnévre esett a választás az ötletelés során? Tudta, hogy a Tibi csoki vagy éppen az Anikó sajt kiről kapta a nevét? 

Aranka krémpor

"A termékcsalád az 1970-es évek közepén került piacra Magyarországon, és nevét egy hasonló német terméktől „kölcsönözték” munkatársaink: Aranca Creme. Ez utóbbi még ma is kapható Németországban; igaz, egy joghurtos desszertkrém formájában. A magyar Aranka egy tejalapú habos krémdesszert" - tudtuk meg a Dr. Oetkertől. 

dr-oetker-aranka-krempor-vaniliaizjpg

Albert keksz

Az Albert keksz nem mai darab, ahogy azt a 100 éves a Győri Keksz kiadványból megtudtuk, 1912-ben kezdte gyártani az akkori Koestlin gyár. Megvették a kor legmodernebb kekszgyártó berendezéseit Angliából és vele együtt több termék receptjét és gyártási jogait. Ezek után már nem is olyan meglepő, hogy a keksz a nevét Viktória királynő férje, Albert főherceg után kapta.

gyori-albert-keksz-220-g-900x900

Anikó sajt

A Bonafarm gyártja a Mizo Anikó sajtot. Tőlük tudtuk meg, hogy az elnevezést Straub Jánosnak köszönhetjük, aki 1973-ban a Baranya Tej termelési osztályvezetője volt (később vezérigazgatója). 1973-ban kezdték el gyártani az Anikó sajtot a sellyei tejüzemben, napi 40 ezer liter tejből. Straub János lánya akkor 6-8 éves volt, és róla nevezte el a sajtot.

117 (1)

Tibi csoki

Ma már a Bonbonetti gyártja a Tibi csokit, eredetileg a Stühmer, majd a Stollwerck Budapest Kft. volt a márka tulajdonosa. Tibi csokit 1941 óta lehet vásárolni, elsősorban gyerekeknek szánták a 2,5 dkg és 5 dkg kiszerelési csokoládékat. Az édesség a nevét az alapító, Stühmer Frigyes unokája után kapta. Az első reklámszlogen pedig az volt, hogy "Tibi nem csak a mama kedvence". 

Marika tortabevonó, Zizi és még sokan mások

Szintén a Bonbonetti gyártja a Marika tortabevonót, de a nevének eredetéről nem maradtak fenn emlékek. De ahogy megtudtuk a források szerint a keresztnév gyakorisága adta az apropót, ugyanúgy mint az akkor szintén piacra dobott Jutka, Norbi, Bea vagy éppen Panni szeletnél. Egyébként a nevek mindig próbáltak megfelelni az aktuális korízlésnek és érdeklődésnek, így volt Űrhajós szelet és Mitugrász szelet is. 

P1190005 preview
Fotó: Bonbonetti
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta