LÁJFHEKK

Óriási virágokkal is díszítheti az erkélyt

2015. május 21., csütörtök 15:55

A virágok minden esetben boldogságot és örömet adnak, legyen szó akár az egészen aprókról is. ugyanakkor az is igaz, hogy ha igazán látványos, és emlékezetes virágfejeket szeretne a lakásba, vagy a kertbe, akkor egy kis utánajárásra is szüksége lesz.

Ha a méret a lényeg

Sok esetben nincs elég hely egynél több látványos virágzatú növénynek, vagy ha van is, akkor is szeretnénk, hogy az oda ültetett virág valóban teljes pompájában érvényesülhessen. Ilyenkor lehet igazán látványos, valóban óriási virágzatú növények közül válogatni, melyeknek virágai akár gyerekfej méretűek is lehetnek.

Ha a maximalizmus jegyében keresgél, akkor mindemellé még azt is vegye figyelembe, hogy az adott virág illatos-e, és hogy növény mutatós-e akkor is, amikor éppen nem virágzik.

Hortenzia
Hortenzia

„A kertben valóban sok nagyvirágú vagy –virágzatú növényt ültethet. A telet is átvészelő növények közül a hortenziáknak, a liliomoknak, a nagyvirágú díszhagymának, a barátcserjének és az orgonának is nagy virágja van. Ezek a növények szinte minden talajban jól fejlődnek. A hortenziák a félárnyékos helyeken, nyirkos talajban fejlődnek jól. A kerti hortenzia az enyhén savanyú talajt szereti; ha ilyen helyre kerül, akkor a levele is élénkzöld és a virágzat is erősebb színű. A liliomok hagymás növények. Sok új hibrid származású fajtájuk a fagyosabb teleken kifagyhat, ezért téli takarást igényelnek. Az elvirágzott szárak levághatók, de hagyjon leveles részeket rajta, hogy újabb hagymák képződjenek. Az óriás díszhagyma teljesen télálló növény, a kifejezetten napos kertek dísze. A növény leveleit csak azok sárgulása után távolítsuk el nyár elején. A barátcserje egy ritkábban ültetett növény: nagy kék virágzatait nyár derekán neveli, amikor nem sok cserje virágzik. Az ország egész területén megél. Az orgona ugyancsak bárhol szépen díszít, de a napsütéses helyeket szereti jobban. Szinte minden fajtája erősen illatos és a növény tarackol, ezért érdemes gyökérnemes példányt vásárolni: így a sarjakon is nemes virágzat fejlődik. Az egynyáriként tartott dísznövények közül a napraforgó és egyes dáliafajták nevelnek hatalmas virágzatot. Míg a napraforgó szárazabb helyeken is díszít, a dáliát gyakran kell öntözni, mert vízigényes. Mindkettő esetében léteznek kompakt, alacsonyabb fajták, melyeket dézsában is nevelhet az erkélyen” – tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Virágoskert az élet

Akkor sem kell keseregnie, ha történetesen nincsen erkélye, hiszen a hatalmas virágfejet nevelő növények egy része cserépben is jól érzi magát. Természetesen a nem szabad földben nevelt növények több törődést, és nagyobb odafigyelést jelentenek, cserébe viszont a szomszédai megpukkannak majd az irigységtől. Persze, ezt ön nem fogja látni, hiszen kitakarják a virágfejek.

shutterstock 96193727

„A lényeg minden nagyobb cserépben vagy dézsában nevelt növény esetében, hogy mivel korlátozott tér áll a gyökereik rendelkezésére, ezért mindenképpen rendszeresen öntözni kell őket. Az öntözővízzel tavasztól ősz elejéig tápanyagot is juttasson ki, annak leírásában megfelelően. A hortenziákat, a hagymás növényeket és az egynyáriakat viszonylag könnyen tudjuk cserépben tartani. Válasszon az alacsonyabb fajták közül, mert ezek többnyire kisebb gyökérzetet is fejlesztenek!

Amennyiben lehetőség van rá, fagymentes és fűtetlen helyiségbe vigye az évelő növényeket dézsájukkal együtt, majd a nagy hideg múltával helyezze ki őket tavasszal vissza a helyükre. Ha erre nincs lehetőség, akkor a kertben vagy a teraszon kell tartanunk őket. A dézsát nagy fagyok esetében burkolni kell, hogy gyökereiket védjük. Ha kerttel rendelkezik, lehetőleg napfénytől mentes kertrészletbe vigye télire a növényeket, mert a nagy napi hőingadozás nem tesz jót a cserépben nevelt növényeknek” – tanácsolja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta