Fallikus teáskészlet: menő vagy ciki?

3045801-slide-s-1-why-did-this-designer-create-a-phallic-tea-set
iiroaahokas.com

„ A látszólagos gyakorlati tárgyak nem mindig praktikusak, ahogy a látszólag nem praktikus tárgyak sem mindig azok. Ez mind csak a felhasználó kapacitásától függ” – állapította meg az 1976-ban született finn dizájner, Iiro A. Ahokas, aki a nemrég megrendezett izlandi DesignMarch fesztiválon mutatta be legújabb agyszüleményét, a Sigmund Travelling T-Laboratory névre keresztelt teaszett-kollekciót.

A teáskészletben önmagában semmi különös nem lenne, ha azt nem lehetne ennyire nyilvánvalóan erotikus töltetű, fallikus szimbólumnak tekinteni. Az orosz Matrjoska babákra emlékeztetően egymásba helyezhető, henger formájú kémcsöveket különböző méretű, kézzel fúvott boroszilikát üvegből készítette el a tervező, aki szerint az ilyen furcsa és mégis praktikus daraboknak valójában jóval több értelme van, mint az átlagos bögre- vagy csészeformájú teáskészleteknek – számol a dezeen.com be a nem mindennapi kollekcióról. A szetthez többek között egy szilikon fedővel ellátott, légmentesen záró teáscsésze, egy mézes kanál, egy teaszűrő, egy cukortartó és egy aranyozott kémcső is tartozik.

3045801-slide-s-2-why-did-this-designer-create-a-phallic-tea-set
iiroaahokas.com

„Sigmund Freud még a látszólag unalmas tárgyakban is előszeretettel látott bele erotikus szimbólumokat” – mondta a fiatal művész. Bennünket amúgy az egész dolog megjelenése leginkább Mark Sturkenboom 21 gramm elnevezésű, szintén üvegből készült urna-dildó kompozíciójára emlékeztet nyugtalanítóan, szóval még csak Freudnak sem kell lenni hozzá, hogy ne a teázásra gondoljunk azonnal.

Bár a fallikus formájú szettet csak egyszeri bemutatásra szánta Ahokas, később mégis úgy döntött, hogy sorozatban is gyártatná találmányát, így könnyen előfordulhat, hogy a közeljövőben az üzletekben is találkozhatunk a bizarr teáskészlettel. És ön mit gondol az University of Art and Design Helsinki művész szakán végzett Ahokas ötletéről: menő ennyire átértelmezni a klasszikus formákat, vagy inkább cikinek találja, hogy valaki viccet csinál a teázási rituálékból? 

3045801-slide-s-3-why-did-this-designer-create-a-phallic-tea-set
iiroaahokas.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Menő! (1366) (1206) Ciki!
Mustra