LÁJFHEKK

Óvatosan vegyen rollert, itt egy csomó balesetveszélyes

2015. május 20., szerda 10:31

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a múltkori mágneses játékok bevizsgálása után most a rollereket, tricikliket, játék gördeszkákat és lábbal hajtható kisautókat vette elő. Összesen 22 féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek a hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában. Ezek közel feléről, pontosan 12 termékről derült ki, hogy nem biztonságos – olvasható a hatóság honlapján

Ezeket vizsgálták

A vizsgálat kizárólag a játékként árusított, valamint a fiatal gyermekeknek készített termékekre (triciklik, játékrollerek, játék gördeszkák, játékautók) terjedt ki. A laboratóriumban 9 fajta rollert (8 fajta játékroller és 1 fajta sportroller), 6 fajta triciklit, 4 fajta játékautót és 3 fajta játék gördeszkát vizsgáltak a szakemberek. Az úgynevezett gyermekek tömegét hordozó játékoknak speciális szabályoknak kell megfelelniük. Ha túlságosan törékeny egy ilyen termék, vagy túl instabil, esetleg nem megfelelő a szerkezeti kialakítása, akkor a termékek balesetveszélyesek lehetnek.

Egyedül a gördeszkák mentek át a teszten

A rollerekkel a legtöbb esetben az volt a probléma, hogy az első kerék átmérője nem volt megfelelő. Ha túl kicsi a kerék, a játékroller könnyen megakad, és a gyerek előreeshet vele. Probléma volt még a kormánymarkolat nem megfelelő kialakítása is, ugyanis több esetben kisebb volt az előírtnál. Ez azért gond, mert a gyermek nem tudja biztonságosan megfogni a kormányt, ha a kialakítása nem megfelelő. Ezek a kifogások összesen 3-3 fajta játékrollernél merültek fel.

Előfordult és sérülésveszéllyel járhat az is, hogy a gyártásnál a roller vázán éles éleket alakítottak ki, vagy a rosszul kivitelezett, úgynevezett hegesztési varratok hegyesek voltak. A kifogásolt triciklik a stabilitás vizsgálatoknál buktak el: azok a termékek, amelyeket ki kell vonni a forgalomból, a vizsgálat szerint túl könnyen borulhatnak fel. Ezeknél a termékeknél is találtak a szakemberek veszélyes éleket és hegyes végződéseket, illetve az is probléma volt, hogy némelyik termék réseibe a gyerekek ujja könnyen beszorulhat. Ugyanez volt a gond az egyik vizsgált játékautóval is, amit úgy alakítottak ki, hogy a gyerekek ujjai könnyen becsípődhetnek. A veszélyes termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta, a termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok fognak intézkedni.

Mivel minden második termék fennakadt a Mechanikai és Villamos Laboratórium ellenőrzésén, a termékek vizsgálatát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatni fogja. Jó hír: a vizsgált játék gördeszkák mind teljesítették a szabvány követelményeit.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta