LÁJFHEKK

Így kell kihozni a maximumot nyolc négyzetméterből

2015. május 17., vasárnap 16:42

544efd7ee58ecea3a00000d8 tiny-apartment-in-paris-kitoko-studio i
Fotó: Fabienne Delafraye

Első ránézésre talán inkább egy cellának, mint egy otthonos párizsi minigarzonnak tűnik a népszerű Kitoko Studio nemrég átadott munkája, amit a francia főváros egyik legismertebb épületében, a Haussmann ház legfelső, tetőtéri szintjén alakítottak ki. Bár ennek a mindössze nyolc négyzetméteres lakhelynek a felújítása közel sem volt annyira költséges, mint az a párizsi lakás, amit egy igényesen összeállított kortárs művészeti kollekcióval együtt dobtak piacra, azért a tervezők szerint még ennek az apró szobának is igencsak magasan van az ára Párizsban.

A Georges-Eugéne Haussmann (Szajna megye prefektusa, várospolitikus) által vezetett építkezés ugyanis Napóleon császár megrendelésére, egy nagy volumenű közmunkaprogram keretében épült a Szajna partjára 1853-1870 között. Az épület része volt annak a programnak, melynek során felszámolták az egészségtelen középkori városrészeket és széles sugárutakat, parkokat, tereket, szökőkutakat hoztak létre az újracsatornázott városban. Bár Haussmann munkája akkor heves ellenállásba ütközött, projektje mégis nagyban meghatározta Párizs központjának mai arculatát. A wikipédia.org állítása szerint a nevéhez fűződik többek között az Igazságügyi Palota, az Opéra Garnier, valamint a Forum des Halles vásárcsarnok kialakítása is.

544efda3e58ecef8130000d7 tiny-apartment-in-paris-kitoko-studio i
Fotó: Fabienne Delafraye

A furfangosan kialakított, egy-két másodperc alatt szemügyre vehető apró lakásról egy több mint négyperces szemléltető videót is készítettek a tervezők, melyben alaposan megfigyelhetjük, hogy milyen trükkökkel tették lakhatóvá az egykori cselédszobát. „A koncepció a svájci bicskán alapul, mivel az nagyszerűen szemlélteti, hogy mennyi dolgot tartalmazhat egyszerre egy ilyen nagyon kicsi, kompakt tárgy” – mondták az építészek a lakásról.

A több részre osztott beépített szekrényből nyílik például a lépcsőként is funkcionáló többszintes polcrendszer, aminek segítségével könnyen feljuthatunk az emeleti részre tervezett hálóba. Hasonlóképpen a szekrényben kapott helyet a gardrób, a két személyes étkező és a csöppnyi zuhanykabin is – számol be az archdaily.com. Nézze meg a videóban, hogy egy kis kreativitással milyen lehetőségek rejlenek egy nyolc négyzetméteres szobában!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta