Konyhai hulladék? Frászt! Újragondolt zöldségtermesztés, csak kicsiben

Amiről eddig azt hitte, hogy konyhai hulladék, arról most kiderülhet, hogy igazából hasznos alapanyag. Mutatunk is néhány lehetőséget, hogy az eddig menthetetlennek hitt dolgokból is kihozhassa a maximumot, ebben pedig a Goods Home Design volt a segítségünkre.

A káposzta, a zeller és a római saláta

Talán nem ezek a legkedveltebb konyhai alapanyagok, de kétségtelenül nagyon egészségesek, ráadásul duplán is szüretelhet. Ehhez nem kell más, csak az, hogy a torzsát ne bántsa. A leveleket szépen fejtse le a torzsáról, majd tegye vízbe pár napra egy napsütéses helyre, és nemsokára újra megjelennek rajta a levelek. Ekkor földbe is ültetheti (de nem kell mélyre tenni, csak a torzsa alsó része kerüljön bele), így még nagyobb „termést” érhet el.

shutterstock 215514991

A zeller esetében egy picit csalhatunk. A gumót ugyanis nem lehet csak így utántermelni, ellenben a leveleket igen. Ehhez nem kell más, mint hogy a gumót elültesse, és így szépen, fokozatosan és folyamatosan friss zellerlevelekhez jut. És egy titok, hogy szebben nevelkedjen a zöldség: a zeller tengerparti növény, így nem csak megszokta, hanem szereti is a sós vizet. Persze nem kell túlzásokba esni, 10 liter vízhez elegendő egy evőkanál sót tenni.

Hagyma

Biztosan sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy megveszik a nagyobb kiszerelésű hálós hagymákat az áruk miatt, majd néhány nap, vagy hét után azt veszik észre, hogy a hagyma kihajtott, megpuhult, szottyos és gusztustalan lett. Ha csak ennyi a baja, még nem kell kidobni. Ilyenkor az a teendő, hogy sok fényt biztosítunk számára, és persze némi vizet. Amikor már tekintélyesebb, nagyjából két teljes ujjnyi magas szárat nevelt, akkor fejtse le róla a puha, külső hagymarészt. Látni fogja, hogy a belseje kemény, és zöld, vagyis tulajdonképpen így friss zöldhagymához jutott, csak éppen nem a földből.

shutterstock 90256279

Fokhagyma és gyömbér

A fokhagyma és a gyömbér is olyan fűszerek, amik nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból sem, hiszen gyakran és előszeretettel használjuk őket ízük és gyógyhatásuk miatt. Éppen ezért dühítő, amikor kihajtanak a kamrában. Ám kidobni még ekkor sem kell őket. Nyugodtan ültesse el jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba, így később még a hasznára lehetnek. Ugyanis így szépen kihajtanak, és újabb hagymákat, illetve (a gyömbér esetében) rizómát nevelnek, amit utána fel lehet használni. Ami meg esetleg kihajt, azt újra ültetheti, és az egész kezdődhet előröl.

shutterstock 227647219

Ananász

Ha szereti ezt a különösen édes és lédús finomságot, ráadásul a növényeket is szívesen gondozza, akkor most a kettőt összekötheti. Amikor az ananászt fogja, akkor egy határozott, csavaró mozdulattal távolítsa el a levél részét. Ezt azután tegye vízbe, de csak a legvége érjen bele, ellenkező esetben a levelek megrohadnak, és a gyökerezés elmarad (esetleg egy kis gyökereztető porral is besegíthet a folyamatnak). Ha minden jó megy, akkor nemsokára a lecsavart rész gyökeret ereszt, és el is lehet ültetni. Innentől az idő elvégzi a dolgát, és akár újabb gyümölcsöt is hozhatna a fejlődő növény, de ehhez hazánkban nem igazán kedvezőek a körülmények. Cserébe azonban igazán szép levéldísznövényre tesz szert.

shutterstock 149482037
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek