LÁJFHEKK

A 3D nyomtató menőség és erre bizonyítékunk is van!

2015. május 15., péntek 17:38

Május 14-16-ig tart a Budapest 3D Printing Days kiállítás, ahol a látogatók megtudhatják, mire is jók a 3D nyomtatók, merre halad a technika és egyáltalán, hogy néznek ki ezek a szerkezetek működés közben. Ugyanitt kihirdették a What-to-print-in-3D designverseny győzteseit is, és megtudtuk azt is, hogy minifigurát, műkörmöt és edényszárítót is lehet nyomtatni 3D-ben. Jó, azt nem állítjuk, hogy most azonnal rohannánk venni egy ilyen nyomtatót, de hogy szívesen nyomtatnánk valami egyedit, az tuti.

A 3D nyomtatással számos új lehetőség adódott, amivel a indennapokat könnyebbé és jobbá lehet tenni. Az egyértelmű üzleti érdekeken kívül olyan hétköznapi emberek is rengeteget nyerhetnek ezzel a technológiával, mint annak a videónak a főszereplője, ami nemrég bejárta a fél világot. A kisfilmben egy állapotos vak kismamát látunk ultrahangon, miközben arról kérdezgeti az orvosát, hogy hogyan is néz ki a kisbabája arca. Aztán az orvos egyszer csak kezébe nyomta a magzati ultrahang kinyomtatott, 3D verzióját. 

Ha kellőképpen kisírta magát, akkor elmondjuk, hogy ez tényleg a valóság és nem kell érte messzire menni, hogy mindezt akár látóként is átérezhesse. Elég csak Budapest belvárosáig, az Akváriumig Klubig elslattyogni, ahol nagyjából 30 kiállítóval találkozhat a szombat este nyolcig (ingyenesen) látogatható Budapest 3D Printing Daysen. Itt egyébként az egyik kiállító azt mondta nekünk, hogy elég egyszer kinyomtatni valamit 3D-ben és utána rákattan az ember. Ezt alá is támasztja a kiállítás hangulata: minden asztalnál akár órákat tudnak mesélni a technológiáról, lehetőségekről, beállításokról, mindezt gyereki lelkesedéssel. 

Egyáltalán, mit lehet egy ilyennel nyomtatni?

A 3D nyomtatókkal kapcsolatban a legkedveltebb hívószó az egyediség, hiszen az egész folyamat lényege nem más, mint hogy valami újat, valami egyedit állítsanak elő. Lehet az egy öntőforma vagy egy teljesen egyedi kialakítású lámpa – de a határ tulajdonképpen a csillagos ég, a fantázia és persze a technológia. Erről beszélt csütörtökön, a Budapest 3D Printing Daysen Falk György, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletág igazgatója, a What-To-Print-In-3D verseny kitalálója is, aki szerint hamarosan eljuthatnak arra a szintre a nyomtatók, hogy ugyanúgy a mindennapi életünk részévé váljanak, mint egy hagyományos printer.

A designverseny eredményhirdetésén arról is beszélt, hogy pont azért született meg a fejükben a verseny ötlete, mert azt látják: sokan nem is tudják, mi mindent lehet egy ilyen készülékkel nyomtatni. Ön például tudta, hogy egymilliónyi mintát lehet találni az interneten? Na ugye. Falk szerint ebből is látszik, hogy a 3D nyomtatás igazából közösségi dolog, ahol segítenek a másiknak, együtt gondolkoznak, és a terveket meg is osztják a világgal. Aki pedig igazán kreatív, az nem áll meg ott, hogy mások mintáját kinyomtatja, hanem tervez sajátot. Ha kíváncsi azokra a lehetőségekre, amik a magyar cégek által már most is elérhetőek, akkor nézze meg a galériában, hogy miket lehet nyomtatni. 

What-To-Print-In-3D?

A designverseny neve is épp azt a kérdést hozza elő, ami sokakat érdekel: tök jó, menő, újító a 3D nyomtatás, csakhogy igenám, de mit nyomtassunk 3D-ben? Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és a zsűri tagja a díjátadón elmondta: már tavaly is látható volt, hogy design szempontjából mekkora potenciál van ebben a versenyben. Idén főként azt figyelték a pályázatoknál, hogy a tárgyak mennyire használják ki a 3D nyomtatási technikát, emellett az esztétikai és designérték is jelentős volt. Tavaly 33 versenyművet adtak be a designversenyre, idén jóva többet: 136 regisztráció után 92-en adtak le pályázatot. 

Közönségdíjasok:

  1. Némedi József - Archimédészi csavar
  2. Keszthelyi Evelin - Óceáni áramlások modellezése 
  3. Juhász Andrea - Ecloud edényszárító
  4. Kun Csaba - Sárga bögre, görbe bögre

Legkomplexebb pályázat:

Just Anatomy - Francia bulldog fejének csont-ér rekonstrukciós modellje

Zsűri által legjobbnak ítélt munkák:

  1. Lakos Dániel - Logiplaces puzzle játék
  2. Szabó Péter - Lilylamp
  3. Wagner Ákos - Rattle kísérleti ritmushangszer

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta