Törpe gyümölcsfát minden erkélyre, kertbe!

Konyhakertje ma már gyakorlatilag annak is lehet, aki még csak erkéllyel sem rendelkezik, hiszen a kertészetek és a szakemberek, valamint néhány használható ötlet akár a lakásban is lehetővé teszik a nevelést és a szüretet. Arról viszont sokkal kevesebb az infó, hogy mit kell tennie, ha saját gyümölcsöket szeretne termeszteni. Az eper vagy a szeder nem kihívás, hisz ezek kistermetű, bokros növények, de mit tegyen az, aki almára, körtére vagy a cseresznyére vágyik? Ebben az esetben is van megoldás: legyen törpe gyümölcsfája!

shutterstock 245622211

Méretek

A törpe növekedés lehetővé teszi, hogy ezeket a gyümölcsfákat kedve szerint tárolja, vagy akár mozgassa a kert különböző részei közt, és persze nem utolsó sorban az erkélyen is lehetősége lesz saját almát, vagy éppen barackot szüretelni. De ez még nem jelenti azt, hogy mindegy, hogy az adott fa mekkora lesz, vagy, hogy mekkora cserépre van szüksége az életben maradásához.

„Az ilyen törpe gyümölcsfáknak is a lehető legtöbb ültető közegre van szüksége. Innen veszik fel a tápanyagokat és a vizet. Minél nagyobb a térfogat, annál több víz és tápanyag tud a földben tárolódni, a növénye pedig lassan fel is veszi. Bár ültetéskor furcsán fog kinézni (a csenevész kis palánta eleinte szinte elvész a nagy cserépben), de azért legalább 30-40 cm átmérőjű műanyag konténer vagy cserép legyen az otthona a gyümölcsfának. A nagyobb cserép kevésbé fagy át, azaz télen is óvja a növényt. A másik ok, amiért érdemes a nagyobb cserepet választania, az a növény stabilitása. Az 1-1,5 m magasra is megnövő, lombos fácskába könnyebben belekap a szél, felboríthatja, összetörheti, kárba vész a több éves munkánk.

shutterstock 265187858

A törpe gyümölcsfa fajta nem azonos a hagyományos almafajtákkal. Bár lehet vele kísérletezni, hogy egy hagyományos gyümölcsfát a kert helyett cserépbe ültetünk és rendszeresen visszametsszük, de sajnos nem valószínű, hogy az termést hoz. Az eredetileg törpe növekedésű gyümölcsfáknak, nincsenek elágazásaik, a sűrűn álló levelek és virágok miatt azonban az egyetlen függőleges águkon teremnek, és egy dézsában is megélnek, de csak 4-5 évig. A törpeséget okozhatja az alanyhatás, amikor az alany olyan hatással van a rá oltott nemes részre, hogy az teljesen eltérő formát, ágrendszert, méretet alakít ki, mintha saját gyökerén lenne. Az alanyhatás mellett okozhatja még ezt a jelenséget az alany inkompatibilitása, ahol egyszerűen nem passzol eléggé az alany és a nemes, összeforrnak ugyan, de ettől az együttműködésük még nem lesz zavartalan, és a nemes rész ezért törpe lesz. A legnépszerűbbek az almák, de van szilva, cseresznye, meggy és mandula is, ilyen picikében” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Karbantartás

Attól, hogy az adott növény kicsi – vagyis inkább nem olyan nagy, mint azt megszokhatta -, még ugyanúgy szüksége van a gondozásra. Sőt, ha cserépben tartja, nem pedig kiültetve, akkor még fokozottabban figyelnie kell rá.

„A tápanyag és a víz rendszeres adagolásán túl a napfényről kell gondoskodnia. Világos, napos teraszon, ha lehet, szabad ég alatt tartsa a fákat. Nem lehet tehát lakásban, ablak mögött gyümölcsfát nevelni. Az öntözés az időjárástól függ, hiszen a nagy cserép is kiszárad a nyári kánikulában. A legjobb, ha a földet sosem hagyjuk teljesen kiszáradni. A tápanyagot pótolhatjuk műtrágyával, de természetes anyaggal, például szárított marhatrágyával is. Télen a kis fát óvni kell, ha lehet, húzzuk be védett helyre, ne essen rá a hó, ne fagyjon át a cserepe teljesen. Falevelekkel, fagyvédő szövettel be is lehet bugyolálni legalább a törzse feléig.”

Termés, egészség és életkor

Egy gyümölcsfa esetében persze nem csak az a fontos, hogy mekkorára nő, a lényeg mégiscsak az, milyen gyümölcsöket nevel, mikor kezd teremni, illetve, hogy meddig is él. Hiszen egy törpe növekedésű fa esetében ezek a paraméterek sem biztos, hogy azonosak a megszokott méretű fákhoz képest.

shutterstock 35116402

„A termésük szinte semmiben sem különbözik a normál méretű fákétól, de ne számítson hatalmas gyümölcsökre és a mennyiség sem fogja megközelíteni egy igazi nagy fa terméshozamát. Az ilyen fák hamarabb, 2-4 év után fordulnak termőre, de sajnos csak rövidebb ideig, 5-10 évig lesznek a hasznunkra” - mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra