Ilyen okosasztalon főzünk majd nemsokára

Ahogy az otthonunk legtöbb helyisége, úgy a konyha is gyökeres változásokon ment át az elmúlt száz évben. És az Ikea szerint ez még látványosabban és nagyobb sebességgel fog változni az elkövetkező évtizedben. A konyhában bekövetkező forradalmi fejlődésre hívták fel a figyelmet a nemrég megrendezett Salone del Mobile Design kiállításon és vásáron Milánóban is, ahol a Concept Kitchen 2025 nevű program keretén belül azt mutatták be, hogy az Ideo dizájn céggel együttműködésben az Ikea szakemberei, valamint 50 formatervező szakos svéd és holland diák milyen fejlesztéseket vitt végbe az egy éves kutatómunkájuk során.

A jövő asztala felismeri majd az ételt.
A jövő asztala felismeri majd az ételt.conceptkitchen2025.com

A prototípusokat elnézve a világ nagyon más hely lesz a közeli jövőben. Legalábbis a koncepciót elnézve nemcsak okosasztalunk lesz majd, hanem a kukánk is automatikusan szelektálja majd a szemetünket, a tárolódobozainkban pedig tovább frissen maradhat az étel - írja a gizmodo.com a várható változásokról, amelyekhez gyakorlatilag már minden szükséges technológiai fejlesztés és program rendelkezésre áll.

A szakemberek szerint a jövő fejlett világában több lesz az idős ember és kevesebb a gyerek, mindenhol lesz elérhető internet kapcsolat, és a legtöbb rendelt terméket drónok szállítják majd házhoz. Világméretű problémákat ölt majd a szárazság, kisebb helyen, szűkösebben fogunk élni, mint valaha, aminek tudatában érthető, hogy miért éppen az egyik legközpontibb térrel, a konyhával és a konyhaasztallal kísérleteztek a fejlesztők.

 A „Table of Living” fantázianevet kapott intelligens asztal a fölé helyezett projektornak köszönhetően csak akkor lenne jelen az életünkben, mikor szükségünk van rá. Hasonlóképpen ki és bekapcsolható funkcióval látták el a beépített sütőt és mérleget is. Tehát az okostelefon után itt az érintőképernyővel felszerelt tűzhelyként funkcionáló asztal, ami felismeri az ételt, recepteket ajánl fel, bejelöli az alapanyagok vágásának helyét, megadja a kiválasztott recept elkészítésének nehézségi szintjét, megmutatja, hogy hova ajánlott tenni a különféle edényeket, sőt, a koffeinfüggőknek még egy kávét melegen tartó szigetet is beépítettek a fejlesztők. Nézze meg a szemléltető videóban, hogy milyen újdonságok várnak ránk az elkövetkezendő tíz évben!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra