Minden ötödik vásárlásnál átverik a mérleggel

Rém bosszantó vásárlóként az, amikor valaminek egyébként is drága a kilós ára és még az eladó is trükközik a méréssel. A jelenséget többletszámolásnak hívják, és nemrég ezt vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is. Az eredmény elég szomorú: minden ötödik próbavásárlásnál többet mutatott a mérleg – derült ki az NFH sajtóközleményéből.

Ötletekben (sajnos) nincs hiány

Nem hitelesített mérlegek, a csomagolóanyagot is hozzászámolják a termékhez, kartonpapír a mérleg alatt  – ez csak néhány olyan szabálytalanság, amellyel a hatóság munkatársai találkoztak. A vizsgálat szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg. Előbbiek esetében minden ötödik próbavásárlásnál, míg utóbbiaknál minden negyedik alkalommal állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök. A tapasztalatok szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt.

158498775
Denis Doyle / Europress / Getty

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál az NFH kollégái minden esetben vizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is. Több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben,vásárcsarnokokban, piacokon, hús- és hentesáru üzletekben fordult elő.

A profi átverők

Előfordult, hogy a mérlegeléshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség szintén nem valós.

Nem mindig tudatos az átverés

A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudták a vállalkozók, hogy a mérlegeket kétévente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején 5 éve lejárt.

Mit lehet tenni?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el. Megoldás lehet még, ha olyan üzletet választ, ahol saját maga mérheti le a terméket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek