9 kreatív ötlet, ha már csak a növényjelölő táblák hiányoznak

A szomszédok irigy pillantásai járhattak a Good Housekeeping szerkesztőjének fejében, mikor összeállította listáját arról, hogy némi kreativitással milyen látványos trükkökkel dobhatjuk fel a legreménytelenebbnek tűnő kertet is. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen az élet az egy kaptafára készült kültéri kiegészítőkön túl, és készítse el saját növényjelölő tábláit!

1.  A kanalas trükk

Egyszerűen megjelölhetőek az elültetett zöldségek egy felcímkézett kanál segítségével is, amihez nem kell más, mint a legtöbb hobbiboltban megtalálható decoupage ragasztó, egy ecset, vízálló tollak, ceruzák, filctollak, olló és némi kreativitás. A kanál formáját lekövető papírdarabokra rajzoljuk rá az elültetett fűszernövényt vagy zöldséget, írjuk rá a nevüket, ragasztózzuk be a kanalat és nyomjuk rá a címkéket. A Domestic Simplicity bloggere szerint ajánlott több réteg papírt összeragasztani, és a végén egy védő lakkréteggel lefújni . Ha megszáradt, már viheti is a kertbe!

2. Fessen kődarabra

„A kertem az én kis oázisom. Nincs túl sok pénzem és időm, így egyszerű módszerekkel próbálom szépítgeni a kis telkem” – írja a The Garden Corner bloggere, aki a legtöbb inspirációt a háziasszonyok paradicsomaként emlegetett Pinterestről szerezi be. A kövek kipingálásához szinte semmi mást nem kellett megvennie, csak különböző színű akril filctollakat, valamint egy felületkezelő sprayt. Persze a festés előtt azért nem árt tudni, hogy milyen betűtípust fogunk használni és mekkora méretben. Mielőtt nekiugrana, vessen fel pár szóba jöhető lehetőséget egy lapra és válassza ki a legmegfelelőbbet.

3. Kerti törpe másként

A vékonyabb fadarabokból vagy ágakból kifaragott kerti törpe elkészítése az előző trükköknél eggyel nagyobb kézügyességet igényel, ugyanis nemcsak festeni, hanem faragni is kell. Elkészítéséhez szükség lesz pár különböző méretű faágra, egy késre, ecsetre, festékre (piros, sárga,kék, zöld színekben) valamint egy közepes vastagságú írócsúccsal ellátott alkoholos filcre. A  Swallow's Heart odalára kattintva képekkel illusztrálva megnézheti, hogyan lesz az ágból törpe.

4. Szivárványszínekben pompázó pálcikák

Az Eat Clean Remix bloggere szerint pár jelzőtáblácskával és némi színes, időjárásálló akrilfestékkel csodákat lehet művelni. Állítólag nem kell mást tennünk, mint összekeverni egy kisebb mennyiségű festéket, hozzáadni egy csepp vizet és vékonyan, de egyenletesen befesteni a kívánt pálcikát. Amennyiben első körben nem éri el a várt hatást, bátran fessünk rá egy második réteget is. Ha elkészült, akkor hagyjuk megszáradni (a festéktől függöen 30-60 perc), és utána tetszés szerint véssük rá a növény nevét vagy rajzoljunk rá valamit, majd jöhet a fedőréteg.

5. Növényjelölő hipstereknek

A Love Them Madly bloggere úgynevezett ombre stílusban készítette el tábláit. Először függőlegesen lefestette párszor a kívánt szöveggel felmatricázott táblákat, egy kis fehér festékkel folyamatosan lágyított a kiválasztott szín árnyalatán. A gyakorló anyukaként is helytálló blogger szerint az ilyen táblák megkönnyítik a veteményeskertben való eligazodást nemcsak neki, de a gyerekek számára is. Ide kattintva megnézheti, hogy milyen hozzávalókkal és hogyan készültek a mutatós táblák.

6. Rusztikus hatás törött cserépből

A Hardly Housewives szerkesztője is a Pinteresten keresett inspirációt kertje feldíszítéséhez. Ehhez a megoldáshoz semmi másra nincs szükség, mint egy-két régi használt cserépre, amire egy víz és időjárásálló filctollal felírhatjuk, hogy milyen növényeket (zsálya, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, kapor, rozmaring) ültettünk el a földben. 

7. Retro stílus fakanállal

A Nikki in Stitches blog szerzőjének szupercsajos, nosztalgikus mintákkal ellátott fakanalai sem annyira bonyolult elkészíteni. A fehérre festet fakanalakra a decoupage ragasztó megszáradása után felragasztotta a betűket is. Ha nem akar annyit pepecselni ezzel, akkor egy közepesen vastag alkoholos filccel is ráírhatja a kanálra a fűszerek neveit. Mint a legtöbb esetben, itt is érdemes először gyakorolni a betűket, vagy betűmintákat gyártani a feladat előtt.

8. Elkülönített kert gyerekeknek

„Egy nagy kertem van, amit nagyon szeretek. Mivel kontrollmániás vagyok, nem szeretem, ha a gyerekeim is 'segítenek'" – írja a Not Just a Housewife szerkesztője, aki úgy döntött, hogy inkább egy saját részt is kialakít nekik. Az elültetett növények itt nem maradhattak jelöletlenül, ezért a blogger lefűrészelt pár fadarabot, amit a gyerekek szépen lecsiszoltak, utána pedig jöhetett a festés. Ezzel persze még nincs vége, a táblákba lyukat is kellett fúrni, hogy bele lehessen ragasztani a pálcákat, amikkel a fadarabokat a földbe dugjuk. Azt, hogy hogyan készültek a mutatós fatáblák ide kattintva nézheti meg.

9. Növényhatározó téglából

„Egy cuki kis kertészeti boltban láttam ilyen téglákat 10 dollárért (kb. 2759 forint). Én is elkészítettem a saját verziómat, ami sajnos nem bírta annyira a gyűrődést és a tűző napnak valamint a jégverésnek köszönhetően igencsak megkopott„ – számolt ve a Simple Details bloggere a kevés pénzből kivitelezhető projektről. Szerintünk azért érdemes kipróbálni, hiszen nem tűnik túl nagy feladatnak évszakonként újrafesteni a betűket.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra