18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mutatjuk a világ legbizarrabb urnáját

Mark Sturkenboom olyan tabukat és határokat feszeget a 21 gramm nevű munkájában, amelyeket nem sokan mernek áthágni. Ő azonban olyan emlékdobozt tervezett özvegyeknek, amivel úgy érzi, visszaadhat egy kis intimitást azoknak a nőknek az életébe, akik elvesztették párjukat. A dobozba ugyanis (többek közt) egy olyan dildó is került, amelybe az elhunyt hamvait lehet tenni. 

Sturkenboom a Dezeen oldalán magyarázta el, hogy az elsőre (és másodikra is) húzós elképzeléssel az a célja, hogy az özvegyen maradt feleségek az együtt töltött intim pillanatokat is felidézhessék. A lapnak arról is beszélt, hogy az ötlet egy kedves, idős, özvegy hölgyet megismerve merült fel benne, akinek néha segített, és ilyenkor szembesült vele, hogy a néni a férje hamvait az ablakpárkányán tartja: "Mindig olyan kedvesen és szeretettel beszélt róla [az elhunyt férjéről - a szerk.], de az az urna a párkányon persze egyáltalán nem reagált erre" - emlékszik vissza. Ráadásul épp ekkoriban futott bele több cikkbe is férjüket elvesztett nőkről és az őket övező, tabunak számító témákról, így nem sok kellett hozzá, hogy a két tapasztalat összekapcsolódjon a fejében: úgy döntött, tervez egy olyan emlékdoboz, ami több érzékszervre hatva segít megidézni az elhunyt emlékét.

Sturkenboom dobozában található ugyanis egy mobiltelefon-dokkoló két hangszóróval (amelyeket a nefelejcs (!) formában kiluggatott dobozfal mögé rejtett a tervező), hogy a közös dalokat vagy a régi kedvenceket lehessen hallgatni; egy parfümadagoló, amibe a férj parfümje tölthető, hogy az illatát is újra érezhesse az özvegye (ami azért sem hülyeség, mert az illatok rendkívül jó hatásfokkal serkentik az emlékezést), van külön hely a jegygyűrűnek, kis fiók pár emléknek, és – helyet kapott a dobozban egy kézzel készült, üveg dildó is, amibe 21 grammnyit lehet beletölteni az elhunyt hamvából (igen, pont 21 grammnyit, nyilván emiatt). Az emlékdoboz láncon függő, aranyozott kulcssal záródik, melyet a művész úgy alakított ki, hogy medálként is viselni lehessen.

Az emlékdobozt Milánóban mutatták be a designhéten, darabja 500 euróba (azaz nagyjából 150 ezer forintba) kerül, és Sturkenboom személyre szabott verziókat is szívesen készít. 

21-gram1
marksturkenboom.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra