LÁJFHEKK

Ilyen egy igazán menő gyerekkórház

2015. április 19., vasárnap 09:41

Londonban lassan hagyománnyá válik, hogy kortárs művészek nekiállnak kifesteni egy-egy kórházat: tavaly az Op Art mozgalom egyik úttörője, a 82 éves Bridget Riley készített egy 56 méter hosszú cukorka színű falfestményt a St. Mary kórház kilencedik szintjére, idén pedig a Royal London Gyermekkórház termeinek esett neki 15 művész a Vital Arts a brit művészeti szervezet szervezésében. Az akcióval a közösség célja elsősorban az volt, hogy egy barátságos és vidám hellyé próbálják átalakítani a gyerekek számára különösen félelmetesnek tűnő helyet.

Bár a művészeket néhány betartandó egészségügyi előírás akadályozta a munkában, végül egy egyedi stílusú, gyerekbarát hellyé alakították a kórtermeket és a folyósokat. A munka során szabad kezet kapták, de azért szigorúan figyelembe vették, hogy a kórházi környezetben megtalálható vinyl felületeknek, a kerámiáknak, a fa burkolatoknak valamint a szőnyegeknek könnyen tisztíthatónak kell lenniük, írja a boredpanda.com. A felújítási munkálatokban a több díjjal is kitüntetett Morag Myerscough is részt vett – ő a baleseti és a belgyógyászati osztályt alakította át.

„A munka egyes elemei, az inspirációk már sok éve élnek az emlékezetemben és most egyszerre jöttek elő. Tehát vannak olyan részei, amit a cirkuszi élményeim ihlettek, de inspiráltak az art deco, az ázsiai kultúra, illetve a viktoriánus építészet főbb stílusjegyei is. Így vetettem ezt a tervet először papírra, majd a falakra. A szórakoztató és barátságos falakkal a célom az volt, hogy örömet szerezzek a kis betegeknek és a szüleiknek” – mondta a művész.

A hematológia Donna Wilsonhoz tartozott, ő így számolt be a projektről: „Számomra a legfontosabb dolog az volt, hogy a kórház ne úgy nézzen ki, mint egy kórház. Azt szerettem volna, hogy a betegek, a szülők és a nővérek nyugodtnak és boldognak érezzék magukat abban a környezetben, ami körülveszi őket. Látva és hallva a reakciókat, örültem, hogy nemcsak a gyerekek, de a szülők is boldogok voltak, hogy egy színesebb, kevésbé steril és félelmetes hellyé változott a kórház. Nincs nagyobb elismerés egy művész számára, mint mikor szembesül vele, hogy az alkotásai működnek."

Az ismert illusztrátor, Chris Haughton a járóbeteg ellátást dobta fel mókás állatfigurákkal, oroszlánnal, papagájjal és hallal – ezekkel a termek szigorú számozását kívánta helyettesíteni. Miller Goodman pedig fa szobraival szerette volna egy kicsit elvonni a beteg gyerekek figyelmét a légzésrehabilitációs osztály sterilségéről. Nézze meg a galériában, hogy milyen lett az átalakított kórház belső része a sürgősségi osztálytól a lépcsőházig!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta