Két gyógynövényes sampont is ki kellett vonni a forgalomból

Két termék is megbukott a gyógynövényeket és/vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási termékek tesztjén. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei 18 sampont és 2 hajbalzsamot vizsgáltattak meg a hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában - áll az NFH közleményében.

A samponok, illetve balzsamok tartósan érintkeznek a fejbőrrel, így ha ezek a termékek szennyezettek, számos bőrproblémát okozhatnak.  Az egyik legfontosabb előírás szerint a termékekben nem lehet kimutatható Enterobaktérium, szulfitredukáló Clostridium, Staphylococcus aureus és Pseudomonas aeruginosa, továbbá az összes élő mikrobák száma nem haladhatja meg a határértéket (103/g mennyiséget, illetve penészszám esetén a 102/g).

Genera Ginsengers és Sampon Mild csalánkivonattal

A vizsgált termékekből kettőben viszont a megengedettnél lényegesen több mikrobát találtak, ami egyéntől és kortól függően különböző típusú megbetegedéseket okozhat. A két samponban Enterobaktériumot mutattak ki, Genera Ginsengersben pedig Pseudomonas aeruginosa jelenléte is igazolódott. 

sampon

Miért veszélyes?

Az Enterobaktérium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat, ráadásul tekintettel arra, hogy a kórokozók egy része (pl. Salmonella) is ebbe a családba tartozik, problémát okozhat, ha egy hajápolási szerben ilyen anyag található.

A Pseudomonas aeruginosa, a bőrfertőzésektől a súlyos, életet veszélyeztető betegség kiváltója is lehet. A szervezetbe kerülve mérgezés okozója is lehet, de szembe kerülve akár súlyos szemgyulladást, vagy fekélyt is okozhat a szemen, amely akár a látás elvesztéséhez is vezethet. Mindazonáltal a Pseudomonasok megfertőzhetik a mély szúrt sebeket, de akár a vért, a bőrt, a csontokat, a fület és a szemet, a húgyutakat, a szívbillentyűket, valamint a tüdőt is.

Nem csak samponban, de legutóbb a játszóterek homokozójában is ugyanezeket a baktériumokat találtuk. 

 A Genera Ginsengers és a Sampon Mild csalánkivonattal termékek forgalmazását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megtiltotta. A többi vizsgált samponról itt olvashat

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek