Kipróbáltuk, mit tud az agyonhájpolt Chalk Paint

Ki azért, mert megunta a szívást a szakikkal, ki spórolásból, ki meg hobbiból, de az utóbbi időben egyre többen alakítják át saját kezűleg a lakásukat/bútoraikat – és ehhez alkalmazkodnak a forgalmazók is a különböző kellékekkel. Az utóbbi évek egyik nagy hájpja a bútorfestős oldalakon korábban gerillamarketinggel terjedő festék, az Annie Sloan márka Chalk Paintje, ami nevével ellentétben nem táblafesték, csak ugyanolyan matt.

A kreatívkodók nagyon szeretik a festéket, amiről annyit kell tudni, hogy bármire, de tényleg bármire festhető, nem igényel alapozást, jól lehet keverni az egyes színeket, vízzel hígítható, nincs szaga és bútorwaxszal tehető a felület izgalmassá. Elmentünk a Magnóliák Műhelye által szervezett minitanfolyamra, hogy kiderítsük, miért őrül meg Magyarország egy része Annie Sloan nevétől, és mit tud ez a festék, amit semmilyen másik nem.

A tanfolyamot egy fővárosi kávézó, a Balambér alagsorában tartották, ahol egy hosszú asztalnál vártuk, hogy megtanuljuk a festés csínját-bínját. A képzést Szendrődi Enikő, a Nem is kacat bloggere és a festékek egyik forgalmazója tartotta, aki bár abszolút laikusnak vallja magát, profin kezeli az ecsetet és a waxot egyaránt. A tanfolyam első felében az elméleté volt a főszerep, a második részben pedig nekiláttunk alkotni. A festékek egyliteres és 1 dl-es kiszerelésben léteznek Magyarországon, egy liter 13 négyzetméterre elég. Falat festeni is lehet vele, de magas ára (1 dl 2000 forint, 1 liter 9800 forint) miatt nem ez a legjobb ár/érték arányú termék.

Mit fessünk vele és miért?

Mi egy natúr fenyő deszkán gyakoroltunk, de a bútorlaptól a szocialista bútoripar szépségein át az antik darabok is lefesthetőek vele – vagy a fal, ugye, csak az erősen megterheli a pénztárcát. A kerti bútorokra nem nagyon ajánlom, de ezen kívül gyakorlatilag tényleg bármire alkalmas lehet. A festék alapvetően azoknak fog tetszeni, akik szeretik a shabby chic stílust, de ezt nevezhetjük akár vintage-nek is.

Az itt-ott kopott, időtől megviselt darabokat egyáltalán nem olyan bonyolult előállítani, mint azt korábban gondoltam. Egyetlen fontos tudnivaló viszont akad: egyes esetekben azt tapasztalhatja, hogy a festékrétegen egy sárgás réteg jelenik meg. Ez nem a festék hibája, hanem a fában lévő ún. tanninok átüthetnek. Nem kell pánikolni, elég sellakot szerezni, és bekenni vele a fát, amely pár perc alatt megszárad. Ezután nyugodtan lehet rá festeni. 

Hogyan fessünk?

Az is kiderült, miért ilyen népszerű: a chalk painttel nagyon egyszerűen lehet régies, koptatott vagy rusztikus vagy modern hatás elérni úgy, hogy sosem kell előcsiszolni az anyagot, amit használni fogunk. Nézzük az alapokat. Az egyszerű, régies hatáshoz nem kell más, mint a kezeletlen anyagra ráfesteni a festéket. Még szálirányban sem kell kenni a festéket –ahogy sikerül, úgy kenje. A száradás után – ez nagyon gyorsan megtörténik – jöhet a waxolás, ami pont olyan, mintha a kezünkbe próbálnánk bedolgozni a krémet. Ehhez lehet venni speciális ecsetet, de egy szöszmentes kendővel is kivitelezhető. A wax azonnal beszívódik, ha mégsem, le kell letörölni egy száraz ronggyal. Minél tovább dörzsöljük a ronggyal a bútort, annál fényesebbé válik a waxtól.

A koptatott festés két réteg, különböző színű festék egymásra kenve. Ehhez először fel kell kenni egy alapszínt, majd a száradás után jöhet rá a második szin. Ha ez is megszáradt – nem órákról beszélünk szerencsére –, akkor jöhet a visszacsiszolás. Hogy mennyire szeretné koptatni a felületet, döntse el ön, a 180-as csiszolópapír (vagy még ennél is finomabb) tökéletesen megteszi. A csiszolás után pedig jöhet a waxolás.

A rusztikus kinézet igényel némi előkészítést, de nem úgy, ahogy gondolja. A festéket pár órára a hűtőbe kell tenni, hogy jó sűrű legyen, majd az igazán rusztikus kinézethez jó vastagon fel kell hordani a festéket. A száradást hajszárítóval segítheti elő, de figyelni kell, hogy ne állítsa túl erősre a hajszárítót, mert elfolyik a festék. Ahogy a festékrétegek száradnak, megrepednek, de hogy ez még hangsúlyosabb legyen, használjon rá átlátszó, valamint sötét waxot is. Először kenje fel az átlátszót, majd erre vigye fel a sötét waxot – aztán törölje vissza. Ha túlságosan visszatörölte, akkor jöhet rá még egy réteg sötét wax. Ahelyett, hogy bekenné az egész bútort (főleg, ha nagyobb darabon dolgozik), haladjon szakaszokban, hogy ne száradjon rá a wax. A wax teljes megszilárdulásához –szaknyelven kikeményedési folyamathoz – 5-21 nap kell, de ez nem azt jelenti, hogy addig a bútora ragadni fog. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek