Kivonták a forgalomból a Greenpeace által kifogásolt paprikát

Megvannak az első eredményei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriumában vizsgált, a Greenpeace vizsgálatában kifogásolt paprika tétel termelőjénél vett hatósági mintáknak.

A Greenpeace részére kiadott eredményközlés és a hatóságnak tett bejelentés között jelentős idő, 18 nap telt el, ennek ellenére az ezt követő, szakmailag és jogilag is megalapozott hatósági vizsgálat és mintavétel  az egyik hatóanyag esetében eredményes volt - áll a hivatalos közleményben. A klórfenapír jelenlétét az egyes mintákban 0,03, 0,047 és 0,062 mg/kg mennyiségben mutatta ki a laboratórium akkreditált vizsgálata. A diklórfoszt azonban már nem lehetett kimutatni, ami az anyag viszonylag gyors bomlásdinamikájával is magyarázható, így a hatóanyag esetleges alkalmazását utólag már sem kizárni, sem megerősíteni nem lehet.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, elrendelte az érintett paprika tételek forgalomból történő kivonását és megindította a hatósági eljárást, olvasható a NÉBIH honlapján. A fogyasztók szempontjából fontos hangsúlyozni, hogy a felhasznált szer toxikológiai tulajdonságai alapján a vásárlókhoz került és esetleg már elfogyasztott paprika nem tartalmazott annyi hatóanyagot, ami miatt az egészségkárosodás veszélye fennállna.

16801786639 ddffd11a4d o
Járdány Bence / Greenpeace Magyarország

Hogy pontosan mekkora mennyiségről van szó, a hatóság jelenleg is vizsgálja. Az érintett, nem engedélyezett növényvédő szert használó termelő akár több tízmillió forintos bírságra számíthat. A termék, illetve a termelő azonosító adatai elérhetők a NÉBIH honlapján található jogsértések listáján

A klórfenapír

A klórfenapír az EU-ban növényvédő szerként nem engedélyezett hatóanyag. Paprikára a határérték 0,01 mg/kg, ami a vonatkozó rendeletben az analitikai módszer kimutatási határaként jelzett. A klórfenapír a szervezetben nem halmozódik fel. A hosszútávú vizsgálatok alapján a hatóanyag nem karcinogén, nem genotoxikus és nem toxikus a reprodukcióra vagy az utódok fejlődésére. A különböző növényvédő szer hatóanyag maradékokra az élelmiszerekkel biztonságosan elfogyaszthatónak tartott mennyiséget állapítanak meg nemzetközi értékelő testületek. Ezt a mennyiséget az állatkísérletekben még semmilyen megfigyelhető elváltozást nem okozó dózisból számítják.

Az egyszeri/egy nap alatti bevitel egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásának megítélésére az ún. akut referencia dózis (ARfD) szolgál alapul, amely mennyiség elfogyasztása még nem jelent akut kockázatot. A hosszú távú bevitelből eredő kockázat megítélésére az elfogadható/ megengedhető napi beviteli érték (az ún. ADI) az irányadó, amely megmutatja, hogy ilyen mennyiségben, naponta, egy életen át történő bevitel esetén még nem kell egészségi kockázattal számolnunk. A klórfenapír hatóanyag esetén az ADI és ARfD dózis értéke: 0,015 mg/ttkg/nap.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra