Európa legmagasabb felhőkarcolója épül meg egy parányi svájci faluban

Vals településen mindössze 1000 ember él, és leginkább egy fürdőről ismert, ami elképesztően nyomasztó, ennek ellenére a vendégek odáig vannak érte. Ebben a kis svájci faluban épülne meg Európa legmagasabb épülete, ami a tervek szerint 381 méter magas lesz, azaz 76 méterrel magasabb, mint a jelenlegi rekorder, a londoni Üvegszilánk - írja a Telegraph

A vals-i fürdő
A vals-i fürdőView Pictures / Europress / Getty

A toronyban meglepő módon nem bankok lesznek, hanem egy luxushotel, mely az ilyen építészeti legekre oly fogékony közel-keleti és ázsiai vendégeket várja majd elsősorban. A 100 lakosztály közül a legolcsóbbat már 1000 frank (285700 Ft) körül megkaphatják a vendégek,de az igazi luxus 25000 frankba (7,1 millió forintba) fog kerülni éjszakánként.

A tervezett beruházás költsége 200 millió svájci frank (57 milliárd Ft), az épület tervezője a több díjjal is elismert amerikai Thom Mayne lesz – számolt be róla a svájci Sonntag.

Az építkezést nehezíti, hogy nagyon kis alapterületen kell elférni, 30x15 méter az alap, ezért is szokatlanul mélyre kell alapozni. A terv a valsi fürdőtulajdonos Remo Stoffel agyából pattant ki, hozzá csatlakozott a helyi kőbánya tulajdonosa, Pius Truffer.

"Tudom, hogy elérjük a csillagokat, és a világ öt legjobb szállodájának egyikét fogjuk létrehozni" - nyilatkozta Truffer a 20 Minuten svájci lapnak. 

Nem meglepő módon sokaknak nem tetszik a felhőkarcoló ötlete. Vittorio Lampugnani, a svájci Federal Institute of Technology (ETH) építész professzora szerint egy felhőkarcoló az Alpokban "egyszerűen abszurd elképzelés". Benedict Loderer építészeti kritikus egyenesen úgy gondolja, mindez csak marketing, és nem hiszi, hogy meg is fog valósulni. A döntés mindenesetre a hatóságok kezében van – és a helyi lakókéban, ugyanis Svájcban közvetlen demokrácia van, így nekik is rá kell bólintaniuk a beruházásra.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek