Havi tízezerért saját kertje lehet, és még öntöznie sem kell

A főváros belső kerületiben élők közül sokan csak álmodhatnak a saját kertről. Éppen ezért jó hír számukra, hogy mostanában egyre több olyan kezdeményezésről (többnyire közösségi kertről) hallani, melyek révén az is nevelhet zöldségeket, akinek eddig nem volt rá lehetősége. Ilyen a Városi Paradicsom is, ami Budapest első közösségi földje. Hogy miben más, mint az eddigi projektek? Legjobban a kertlusták járnak jól, ugyanis művelnek, vetnek és öntöznek is helyettük, nekik pedig csak gyomlálni és szüretelni kell. Vagy még ezt sem, hiszen a szolgáltatások között szerepel a bérgondozás is!

A kezdeményezésnek köszönhetően bárkinek saját veteményese lehet a Duna-parton (a volt Ferencvárosi Kikötő területén) – mindössze negyedórányi útra a belvárostól. Összesen 500 darab 40 négyzetméteres parcellát nyitottak meg – az újdonsült kertészek pedig kulcsra készen kapják meg a területeket, amelyeken a szervezők segítségével húszféle zöldséget termeszthetnek májustól októberig, mindezt vegyszermentesen.

vp infografik
Városi Paradicsom

Az előre megmunkált, bevetett területen az öntözés is automatizált. A bérlőknek csak a kertészkedés öröme – a gondozás és a szüret – marad meg, ez csupán heti egyszeri alkalommal jelent pár óra munkát. A 40m²-es parcellák bérleti díja fél évre 60 000, azaz havonta 10 ezer forint. Tekintve, hogy ezen a területen egy négyfős család teljes zöldségszükségletét biztosíthatják a szezon alatt, nem is sok. A helyszínen a kerti munkákhoz szükséges eszközök is rendelkezésre állnak majd, emellett grillpulttal, szalonnasütővel, kerti játékokkal, vagyis a szabadidő minél tartalmasabb eltöltését lehetővé tevő kiegészítőkkel is készülnek a szervezők. A honlap tanúsága szerint tanácsadással, bérgondozással és workshopokkal is várják az érdeklődőket.

Úgy termesztenék zöldségeket. Milyeneket lehet?

A honlap szerint 22 fajta zöldséget lehet termeszteni, ezek pedig az alábbiak: lugos paradicsom, bazsalikom, zeller, csemegekukorica, mángold, koktélparadicsom, vöröshagyma, metélőhagyma, spárgatök, cukkini, paprika, kapor, zöldbab, patisszon, spenót, sárgarépa, saláta, petrezselyem, cékla, retek, lilahagyma és rukkola. Azt fontos tudni, hogy "a zöldségváltoztatás jogát fenntartják".

„Találtunk egy olyan területet, amely eddig méltatlanul állt üresen, ezt hasznosítottuk újra, hogy kialakítsuk az első közösségi földet a fővárosban. Kertészmérnökök és mezőgazdasági szakemberek segítségével, nyugati minta alapján sikerült a közel 3 hektáros, Duna-parti telken egy olyan helyet létesítenünk, ahova tavasztól őszig a kertészkedés mellett kikapcsolódni is járhatnak családok, baráti társaságok.”- mondta el Nádori Eszter, a Városi Paradicsom Kft. Ügyvezetője. További menőség: a Városi Paradicsom együttműködik 2014 egyik legkreatívabb projektjével, a Budapest Bike Maffiával is, akiken keresztül rászoruló családok is friss zöldséghez juthatnak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra