LÁJFHEKK

Ilyen lett a Frank Gehry tervezte új Facebook központ

2015. március 31., kedd 20:23

A hétvégén egy-két szerencsés Instagramozó már bepillanthatott a Facebook vadiúj, MPK 20 névre keresztelt központjába a kaliforniai Menlo Parkban, majd a napokban Marc Zuckerberg és más Facebook alkalmazottak is posztoltak pár látványos fotót a Frank Gehry által tervezett óriási, zöldtetős épületről, amelyben a megkerülhetetlenné vált közösségi oldal globális csapatának egyharmada, azaz körülbelül 2800 alkalmazott dolgozhat majd – számol be a fastcodesign.com a 39.948 négyzetméteren elterülő bázisról, amit a lap szerkesztője viccesen Zsákos Bilbó kunyhójához hasonlított.

A LEED-tanúsítvánnyal ellátott komplexum egyik legmeglepőbb eleme vitathatatlanul az a kilenc hektáros, 400 fával benépesített zöld tető/park, amely stílusában meglepően hasonlít a New York-i High Line parkhoz. A 86 éves sztárépítész szerint a fiatal vezérigazgató kérése az épülettel kapcsolatban az volt, hogy „szerény, lényegretörő és költséghatékony” legyen. Egyesek szerint a belső tér még mindig túl „nyers”, de várhatóan a falakat óriási falfestmények és graffitik díszítik majd, amelyek az előző Facebook központ szerves részévé váltak az utóbbi időben.

A tervezőcsapat a vezetőséggel egyeztetve egy nagyobb térben gondolkodott, mellyel elsősorban a Facebook nyitott gondolkodásmódjára kívántak utalni. Így a különböző munkákon dolgozó csoportok egy helyen tevékenykedhetnek ahelyett, hogy irodahelyiségekben és fülkékben különülnének el egymástól.

Persze nemcsak Zuckerberg húzatta fel a cég új épületét ismert építésszel, egyfajta státuszszimbólum lett ez mostanában a Szilícium-völgyben. Az Apple Norman Fosterrel működött együtt, míg a Google Thomas Heatherwickkel és a Bjarke Ingels Group. kreatívosaival készítette el moduláris felépítésű irodaházát. A kaliforniai „ingatlan-háborúnak” ezzel messze nincs vége, hiszen a Facebooknak nem volt elég a Menlo Park, további 56 hektáros területre is szert tettek, a 400.000.000 dollárért felvásárolt földterület ráadásul az új Frank Gehry épület túloldalán található. Hogy ez pontosan mit jelent a Facebook jövőjére nézve, sajnos még nem lehet megmondani. Egyes szakemberek szerint a Bay Area városait már benépesítették a Szilícium-völgyben dolgozók, így a forgalmi helyzet és a lakáshiány kulcsfontosságú kérdéssé vált a régióban, tehát a vállalatok várhatóan nemcsak lombkoronákkal ellátott zöldtetőket építenek majd a közeljövőben, hanem lakásokat és autópályákat is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta