Ön tényleg megenne egy alma formájú konyhai órát?

Azt már tudjuk, hogy Európa szinten mi vagyunk az elsők ha feljelentésekről van szó, de nézzük most meg azt, hogy milyen termékek azok, amik a legveszélyesebbek az egészségünkre. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az oldalán teszi közzé, hogy milyen árukat kellett kivonni a forgalomból. Ezt megnézve hamar észre lehet venni, hogy mostanában feltűnően sok élelmiszernek látszó termék kerül le a polcokról. Ön megenné a sütemény formájú szappant? És a gumiból készült sípoló hamburgert? 

Kezdjük azzal, hogy megmutatjuk a galériában, hogy az elmúlt időszakban milyen termékeket vontak ki a forgalomból arra hivatkozva, hogy azok élelmiszerrel összetéveszthetők, valamilyen kis darabjuk leválhat, így fulladásveszélyt jelentenek különösen a gyerekekre, gyengénlátókra és demenciában szenvedőkre. 

Az jól látszik, hogy ezek legtöbbje vagy valamilyen illatos termék, mint gyertya vagy fürdőgolyó, egy része műanyag, a többi pedig gumi, ráadásul az összes csomagolásán jelölték is a funkciókat. Ezért megkérdeztük a Fogyasztóvédelmet, hogy egészen pontosan miért nem kaphat többé torta alakú fürdőgolyót vagy éppen dekorációs szőlőt. 

A jogszabály

A törvény szerint sem olyan terméket nem lehet forgalomba hozni, ami nem minősül élelmiszernek, de formája, mérete, illata, színe és csomagolása alapján akár élelmiszer is lehetne és a gyerekek összekeverhetik az ehető dolgokkal. De olyan élelmiszer sem hozható forgalomba, ami úgy néz ki, mint egy veszélyes termék, és ezáltal - különösen a gyerekek - összekeverjék valóban veszélyes termékkel. Azaz nem jó a fánk alakú hűtőmágnes, de a penge alakú gumicukor sem. A jogszabály szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkor jogosult eljárni a termék forgalmazója vagy gyártója ellen és kivonni azt a forgalomból, ha az adott termék a termékbiztonság szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.

A kockázat

Elsőre nehéz elképzelni, hogyan jelenthet egy műanyag vagy gumi tárgy, vagy egy émelyítő illatú fürdőgolyó kockázatot bárki számára. Persze a gyerekek mindent megkóstolnak, de a gyerekek tényleg mindent a szájukba vesznek teljesen függetlenül attól, hogy az franciakrémesnek vagy matchboxnak néz ki. 

"A kérdezett termékek akkor jelentenek komoly veszélyt, ha azok élelmiszernek látszanak (pl. süteményhez, csokoládéhoz, színes cukorkához, gyümölcshöz hasonlóak) és a felügyelet nélkül hagyott kisgyermekek, vagy a gyengénlátó, esetleg demenciában szenvedő felnőttek azokból kisebb darabokat kiharaphatnak, leválaszthatnak. Ha ezeket az élelmiszerhez hasonló termékeket, azok darabjait a veszélyeztetett fogyasztók szájba veszik, szopogatják, a nem várt, szokatlan ízhatás következtében megijedhetnek, s az ijedtséggel járó hirtelen levegővétel következtében félrenyelhetnek, ami fulladáshoz vezethet. A termékek lenyelése többek között bélirritáció, mérgezés (kozmetikumok, mosó-tisztítószerek, levegőillatosítók stb.) vagy az emésztőtraktus átfúródása (éles élekkel rendelkező dekorációs kövek), illetve elzáródása (gyertyák, vízben duzzadó növénytápok) veszélyével járhat" – vezette le nekünk Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Még akkor sem, ha ráírják

Azt is megtudtuk, hogy az sem ér semmit, ha hatalmas betűkkel ráírják, hogy az adott termék mi, hiszen azt a gyerekek nem tudják elolvasni, a gyengénlátók vagy a demenciában szenvedők pedig vagy nem látják, vagy nem tudják értelmezni, és egyébként is leveszik a csomagolást. Persze ebben az esetben felmerül az is, hogy ezzel a logikával élve gyerekek esetében a tollkupak is veszélyes, egy gyengénlátó a málnás tusfürdőből is csinálhat szörpöt, míg egy demenciában szenvedő bármilyen műanyag terméket megeszik. Persze nem akarjuk elbagatellizálni az egészet, és fontos, hogy a tényleg megtévesztő és veszélyes termékek kikerüljenek a forgalomból, de a gyerek akkor is meg fogja kóstolni a fürdőgolyót ha nem kajára emlékeztet, csak golyó, vagy éppen mosókapszula alakú, de számára elérhető helyen hagyták, a gyengénlátók pedig nem a drogériába járnak répát venni, és nem hiszik azt, hogy a körömnyi méretű, nylonba csomagolt hamburgereket árulnak a százforintosban. Mint ahogy remélhetőleg a demenciában élőkről gondoskodók sem hagyják a konyhapulton a kutya sípoló gumihamburgerét. 

De akkor mi lehet forgalmazni? 

Az NFH-tól megkérdeztük azt is, hogy akkor az ételnek kinéző hűtőmágnes vagy a dekorációs alma és szőlő ezentúl hiánycikk lesz-e, amik persze nem járnának hatalmas lemondással, bár a műanyag szőlőre legalább nem jönnek a muslicák. "Nem minden élelmiszernek látszó termék jelent tényleges veszélyt a fogyasztóra nézve. Abban az esetben, ha a termékek 3 cm-nél nagyobb méretűek és alapanyaguk olyan keménységű, hogy abból kis darabok nem vagy csak nagy erőhatással hasíthatók ki, az élelmiszernek látszó termékek e szempontból korlátozás nélkül forgalmazhatók. Nem jelent veszélyt például a több oldalról zárt tartóban (pl. üvegpohár) elhelyezett gyertya sem, amelyhez nem tud a kisgyermek hozzáférni, még ha oly vonzó is számára a tartalma" – tudtuk meg a szóvivőtől.

Ön vagy gyermeke harapott már rá hűtőmágnesre vagy a galériában mutatott termékekhez hasonlóra?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra