LÁJFHEKK

Feljelentésben elsők vagyunk Európában

2015. március 26., csütörtök 09:27

Ismerős önnek a RAPEX név? A név a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek európai riasztási rendszerét takarja, amelynek nemrég jelentek meg az előző évi statisztikái. A (most kivételesen hasznos) "házmester" effektus Magyarországot az élvonalba lendítette: 2014-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (továbbiakban NFH) összesen 291 riasztást küldött a rendszerbe – a 28 tagállam közül ezzel a számmal hazánk volt a legaktívabb. Tavaly egyébként 2 435 bejelentés érkezett összesen Európa-szerte. 

A RAPEX-ről

"A 2004 óta működő RAPEX rendszer egyre hatékonyabb, feladata a potenciálisan veszélyes fogyasztási cikkekkel kapcsolatos információk gyors eléretővé tétele. Segítségével korábban azonosíthatók és távolíthatók el az Európai Unió egységes piacáról azon termékek, amelyek a fogyasztókra nézve veszélyt jelenthetnek. Amennyiben egy tagállam hatóságai egy terméket veszélyesnek találnak, a Bizottság és a többi tagállam tájékoztatása érdekében feltöltik a rendszerbe, így az egész Unióban megtehetőek azok a szükséges lépések, amelyek a fogyasztók biztonságát hivatottak szolgálni. Az NFH Magyarország EU csatlakozása, 2004. május 1. óta látja el nemzeti kapcsolattartóként a RAPEX rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat" – derül ki az NFH közleményéből.

A bejelentések kategóriát tekintve a legnépszerűbbek a játékok, a ruházati cikkek, illetve a textíliák és a divatáruk voltak, az okok között pedig leggyakrabban a vegyi jellegű kockázat és a sérülés-, illetve fulladásveszély szerepelt. A riasztási rendszerben a származási országok között – az előző évekhez hasonlóan - továbbra is Kína áll az élen.

 

Magyar adatok

Ha az átfogó elemzésre kíváncsi, ide kattintva megtekintheti a PDF-et, mi viszont kíváncsiak voltunk arra, hogy mit lehet tudni a magyar bejelentésekről vagy éppen forgalomból kivont termékekről. A RAPEX keresővel ellátott adatbázisát hívtuk segítségül: beállítottuk egyrészt azt, hogy milyen bejelentések érkeztek az országból és azt is, hogy ki nyomott fel magyar terméket – nem tudjuk, mennyire meglepő de utóbbit zömében magyarok.

2012. január 1-től egészen a mai napig összesen 886 bejelentés érkezett Magyarországról: közülük 576 Kínából érkezett, 255 ismeretlen eredetű és 5 Magyarországról számrazó termékre vonatkozott. Utóbbiak között található játékpisztoly, bikini, kiságy és elosztó, illetve egy fából készült hinta is.

Többek között ezektől a termékektől mentette meg önt a RAPEX
Többek között ezektől a termékektől mentette meg önt a RAPEX
Fotó: European Commission

Megnéztük azt is, hogy hány magyar terméket nyomtak fel ugyanezen időszak alatt. Összesen 17-et és bár az előbb nem tűnt soknak az öttételes lista, így láthatjuk, hogy minden harmadik hazánkból származó terméket mi, magyarok jelentünk fel. Ez viszont pozitív hír, ugyanis nem a klasszikus bemószerolásról van szó, sokszor életeket mentenek azzal, ha egy termék veszélyeire felhívják a figyelmet európai szinten is.

A bejelentett termékek között akad Suzuki, Fiat és Opel márkájú személygépkocsi, motoros kesztyű, és több gyermekeknek szánt kabátka is. Érdekesség: a legelső Magyarországról bejelentett termék ezek a fura lámpák voltak 2005-ből, legutóbb pedig egy CITY GANG márkájú pulóvert és egy 390 forintos játékot panaszolt be a magyar hatóság.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta