LÁJFHEKK

Így nevelhet hóvirágot a lakásban

2015. március 25., szerda 17:10

Szépen, lassan, de biztosan kopogtat az ajtón a tavasz, aminek az egyik legszebb és legbiztosabb jele, amikor a hóvirágok nyílni kezdenek a természetben. A sorozatos szedésnek és a hagymák kiemelésének köszönhetően ma már védett növényről van szó, így jó, ha tudja, már egyetlen szálja - amit a természetben szakít – gencsak komoly összegű büntetés von maga után. Szóval jobban jár, ha inkább maga növeszt magának.

A kertben

Természetesen a saját kertben nevelt hóvirág szabadon szedhető, de nem feltétlenül éri meg letépni, hiszen igazán a kissé még havas talajon érvényesül a növény igazi szépsége. Aki igazán nagy rajongó, annak lehetősége van akár közel 200 fajból is válogatni, bár hazánkban jellemzően 20 formációját ültetik.

Szerencsére nem igazán gondozásigényes növény, így akár sziklakertben, akár egy fa tövében, vagy más ágyásban is jól érzi magát, ráadásul igen szapora, így jó eséllyel a kiültetést követő évben már kisebb virágszőnyeggel számolhat.

„A hóvirág hagymás növény. Minden évben egyre több kis hagyma szaporodik a földben. Ha szaporítani szeretné, akkor ezeket lehet elválasztani egymástól, és a kert különböző részeire ültetni. Talaj szempontjából a tápanyagban gazdag közeget igényel, és a hideget kedveli. Fontos, hogy védett növényről van szó, így ha talál az erdőben sétálva hóvirágot, akkor se szedje le, pláne ne ássa ki! A szeretné, hogy a kertjében is virítson, akkor a kertészetekből beszerezheti” – mondja Zakar András, a Fiori Kert Kft. okleveles kertészmérnöke.

A balkonon

Annak sem kell elkeserednie, aki történetesen nem rendelkezik kerttel. A hóvirág ugyanis cserépben is tartható, így a lakásokban is jelzi a tavasz közeledtét.

„Ebben az esetben figyeljen arra, hogy közvetlen napsütésnek ne tegye ki, és lehetőleg hideg helyen tartsa. A legjobb, ha két ablak közé teszi, ha erre van lehetősége. Sajnos miután elvirágzott, mindenképpen ki kell ültetni, mert ha a cserépben hagyjuk, akkor sajnos biztosan elpusztul. Így amikor már a fehér fejek helyett más csak a leveleket látja egy ideje, akkor nyugodtan ajándékozza oda valakinek, akinek kertje van, hiszen kiültetve minden évben virítani fog, így a hagymáknak is biztosan örülni fog a megajándékozott” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta