Így nevelhet hóvirágot a lakásban

Szépen, lassan, de biztosan kopogtat az ajtón a tavasz, aminek az egyik legszebb és legbiztosabb jele, amikor a hóvirágok nyílni kezdenek a természetben. A sorozatos szedésnek és a hagymák kiemelésének köszönhetően ma már védett növényről van szó, így jó, ha tudja, már egyetlen szálja - amit a természetben szakít – gencsak komoly összegű büntetés von maga után. Szóval jobban jár, ha inkább maga növeszt magának.

A kertben

Természetesen a saját kertben nevelt hóvirág szabadon szedhető, de nem feltétlenül éri meg letépni, hiszen igazán a kissé még havas talajon érvényesül a növény igazi szépsége. Aki igazán nagy rajongó, annak lehetősége van akár közel 200 fajból is válogatni, bár hazánkban jellemzően 20 formációját ültetik.

GettyImages 114514910
Itsabreeze Photography / Europress / Getty

Szerencsére nem igazán gondozásigényes növény, így akár sziklakertben, akár egy fa tövében, vagy más ágyásban is jól érzi magát, ráadásul igen szapora, így jó eséllyel a kiültetést követő évben már kisebb virágszőnyeggel számolhat.

„A hóvirág hagymás növény. Minden évben egyre több kis hagyma szaporodik a földben. Ha szaporítani szeretné, akkor ezeket lehet elválasztani egymástól, és a kert különböző részeire ültetni. Talaj szempontjából a tápanyagban gazdag közeget igényel, és a hideget kedveli. Fontos, hogy védett növényről van szó, így ha talál az erdőben sétálva hóvirágot, akkor se szedje le, pláne ne ássa ki! A szeretné, hogy a kertjében is virítson, akkor a kertészetekből beszerezheti” – mondja Zakar András, a Fiori Kert Kft. okleveles kertészmérnöke.

GettyImages 126018384
Juliette Wade / Europress / Getty

A balkonon

Annak sem kell elkeserednie, aki történetesen nem rendelkezik kerttel. A hóvirág ugyanis cserépben is tartható, így a lakásokban is jelzi a tavasz közeledtét.

„Ebben az esetben figyeljen arra, hogy közvetlen napsütésnek ne tegye ki, és lehetőleg hideg helyen tartsa. A legjobb, ha két ablak közé teszi, ha erre van lehetősége. Sajnos miután elvirágzott, mindenképpen ki kell ültetni, mert ha a cserépben hagyjuk, akkor sajnos biztosan elpusztul. Így amikor már a fehér fejek helyett más csak a leveleket látja egy ideje, akkor nyugodtan ajándékozza oda valakinek, akinek kertje van, hiszen kiültetve minden évben virítani fog, így a hagymáknak is biztosan örülni fog a megajándékozott” – fűzi hozzá a szakértő.

GettyImages 128133564
Juliette Wade / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek