Így lehet funkcionális és szép is a tetőtér!

Amikor a család gyarapodik, és a hely túl kicsi lesz, akkor bizony előkerülnek az építési tervek, és mindenki elgondolkodik a tetőtereken. Ez nem is kérdés, hiszen olcsóbban megoldható az ilyen átalakítás, mint a hozzáépítés, ráadásul most pályázhat egy kis plusz pénzre is. De a berendezése, és a kialakítása már korántsem olyan egyszerű feladat, még akkor sem, ha már egy kész tetőtérbe költözik be éppen.

Emelünk, vagy sem?

Amikor beépítésre kerül a sor, akkor jellemzően a pénztárca vastagsága határozza meg a kereteket, amiben mozogni tud. Ez persze azt is jelenti, hogy kompromisszumokat kell kötnie, de az azért nem mindegy, hogy milyeneket. Hiszen ha túlságosan is visszavágja a költségvetést, azzal – bár a tetőteret be tudja építeni, de – a helykihasználása már kérdésessé válik.

„Természetesen egy tetőtér esetében minél magasabbak a függőleges falsíkok, annál kényelmesebben és funkcionálisabban rendezhető be. Az a kérdés, hogy a tetőt megemeljük-e, mennyivel, és hogyan, nemcsak pénztárca függő, hisz statikai vonatkozásai is vannak, s az építési engedély korlátainak is meg kell felelni, tehát első lépésként érdemes statikussal és építésszel konzultálni" – mondja el Gere Krisztina lakberendező.

shutterstock 227039773

Terek

Amikor a tetőtér kialakításán dolgozik, akkor olyan apróságokat is figyelembe kell vegyen, mint hogy be fognak-e férni a bútorai. Ez egy átlagos szobában nem is kérdés, hiszen csak az alapterületeket kell számolni. A tetőtereknél azonban a magasság sem mindegy, így előfordulhat, hogy a bútorokat is újra kell gondolnia. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy az alacsony belmagasságú területek a gyerekeknek ugyan nem jelentenek gondot, de a kicsik is felnőnek egyszer.

„ Pontos tervezéssel megkönnyíthető a berendezés kialakítása, s amennyiben kereskedelmi forgalomban nem talál a helyhez illeszkedő és igényeinek megfelelő bútort, úgy az egyedi bútortervezés és készíttetés jelentheti a megoldást. Nem ritka, hogy itt rafináltabb, furfangosabb megoldásokra van szükség, mint egy teljes belmagasságú lakrészen, ez funkcionális nehézség, viszont a bonyolult geometriájú tér és a sok esetben látszó gerendák látványa különleges légkört teremt, ez pedig hangulati előnyt jelenthet" – javasolja a szakértő.

"Kihasználhatja a tetőszög adta, elsőre hasztalannak tűnő túl alacsonyan, illetve túl magasan lévő térrészeket különböző, az igényeinkre és a helyre szabott tárolókkal. Ezek mellett a tetőtér különleges térrészeit egyedi térszervezési módon alakíthatja, és olyan használati berendezési elemekkel láthatja el, melyekre nem is gondolna normál belmagasság és födém esetén. A kényszer szülte különleges fortélyok segíthetnek, jól funkcionáló megoldásokat találni."

shutterstock 220732009

Tetőtéri gyerekszoba

"A tetőtéri gyerekszoba berendezésénél is érdemes hosszú távú, felnőtt méretezésű tervvel rendelkezni - még ha átmenetileg baba-, illetve gyerekbútorokkal is rendezi be elsőként -, hisz a gyerekszobát még több ideig használják kicsik felnőtt méretezésű bútorokkal, mint apróbb korukban, termetükre szabott berendezéssel."

Tetőtéri fürdőszoba

"Ha egy mód van rá, érdemes fürdőszobát tenni tetőtérbe is, de legalább egy WC-t kézmosóval mindenképp. Gondoljunk csak arra, hogy ha egy házban szükségessé válik a tetőtér beépítése, az eleve akkora családot feltételez, hogy elkél a két vizes helyiség, vagy arra, milyen bárkinek is éjjel félálomban botorkálni le az alsó szintre (ebben az esetben legalább éjszakai jelzőfényekről érdemes gondoskodni).

A tetőtéri fürdőszoba berendezésének tervezésekor körültekintően kell eljárni, hisz a szaniterek használati terét nem csak alaprajzi vonatkozásban kell figyelembe vennie, de térben is. A megfelelő használati tér tiszteletben tartásának fontossága egyébként a teljes tetőtéri létre igaz, ennek részleges hiánya esetén, hozzá kell szokni az új tereptárgyakhoz, s azok használatához, de addig is óvatosnak kell lenni" - tanácsolja a szakértő.

Fény

Természetesen a tetőterek beépítésekor a fény beengedése, illetve az ablakfelületek kialakítása is fogas kérdés.

„Minél több ablakot épít be, annál nagyobb a komfortérzet a tetőtérben. Itt általában hiányzik a közösségi tér, ami a nagyobb és fényesebb légteret jelenthetné, a sok esetben részlegesen csökkent belmagasságú személyes térrészek pedig felszabdalják a teret. Érdemes körülnéznie a nyílászárók piacán, hisz ha nincs lehetőség függőleges ablak beépítésére (ami egyébként az árnyékolás és helykihasználás szempontjából is praktikus a tetőtérben), a billenő tetőablakokon túl erkéllyé nyitható ablakokat is találunk, melyek segítenek abban, hogy ne csak az eget lássa, főleg szép panoráma esetén. Ablak nélküli tetőtéri helyiségbe rövid úton fénycsatorna építhető be, ha erre sincs mód, akkor maradnak a mesterséges megvilágításban rejlő lehetőségek” – fűzi hozzá a Gere Krisztina.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek