Öt jó évük van még a dizájnhamisítóknak

Sikerrel verték az asztalt a dizájnerek az Egyesült Királyságban a múlt év második felében, a kormány ugyanis 2020. április 6-tól ténylegesen hatályba lépteti azt a szerzői jogokra vonatkozó törvényt, amely a tervezők által készített bútorokat, világítástechnikai termékeket és ékszereket védi a hamisítóktól. A törvényt az Enterprise and Regulatory Reform Act már 2013-ban elfogadta és úgy volt, hogy 2018-ban hatályba is lép majd, de a kormány nemrég bejelentette, hogy az új törvényhez hozzákapcsoltak egy három éves konzultációs szakaszt. Ettől azt remélik, hogy az átmeneti idő lehetővé teszi majd az érintett vállalkozásoknak, hogy alkalmazkodjanak az új rendelethez. A türelmi időről a bennfentesek szerint a márkás termékek importálásával foglalkozó Expired Copyright Homeware Organisation győzte meg a kormányt - számol be az illegális illetve tömeggyártást szabályozó rendeletről a dezeen.com.

144838743
View Pictures / Europress / Getty

Tehát ezentúl ezek a termékek is olyan szerzői jogvédelem alatt állnak majd, mint más műalkotások, festmények, épületek, könyvek vagy zenei anyagok. „Nagyszerű, hogy a dizájn ilyen szerves részét képezi az életünknek, legyen szó építészetről, ékszerekről vagy lakberendezési tárgyakról. Azokra az élvonalbeli tervekre, amelyek kiállták az idő próbáját, továbbra is nagy az igény, így a legmegfelelőbb körülményeket kell biztosítanunk a tervezőinknek” – mondta Lucy Neville-Rolfe a brit kormány szellemi tulajdonnal foglalkozó minisztere.

„Jelenleg ezek a művészeti minták 25 év után elveszítik szerzői jogi védelmüket, így akár már sorozatban is gyárthatják őket. Ezt igazságtalanságnak érzem, tekintve hogy a legtöbb európai országban az olyan művészeti alkotások, mint az irodalom vagy a zene még a művész halálát követő hetven évig védve vannak. Miután figyelmesen végighallgattuk a tervezők és a vállalkozások álláspontját, a kormány úgy határozott, hogy 2020. áprilisában bevezeti a jogszabályi változásokat” – mondta a Neville-Rolfe az új szabályozásról, amit elsősorban olyan meghatározó márkák sürgettek, mint a Vitra, az Artek, a Flos, Fritz Hansen. Aktívan részt vett a kampányban az Elle Decoration szerkesztője, Michelle Ogendehun, aki 2011-ben indított mozgalmat a cél érdekében, mikor megtudta, hogy David Cameron miniszterelnök felesége replikákat vásárolt a Castiglioni testvérek 1962-ben tervezett Arco állólámpáiból.

169590450
Bloomberg / Europress / Getty

„Úgy gondolom, hogy ezek az idők a végéhez közelednek, mondhatnám úgyis, hogy a kínai másolatok napjai megvannak számlálva. A kínai fogyasztók egyre inkább elfordulnak a másolatokról, mivel egyre inkább tudatában vannak annak, hogy mi a különbség a magas minőségű termékek és az olcsó hamisítványok között. Egy átlagos vásárló már sokkal jobban észreveszi a termékek közötti különbséget, mint tíz vagy akár öt évvel ezelőtt, amikor még bármit megvettek féláron, és észre sem vették a minőségbeli különbséget. Jelenleg is megindult már egyfajta átrendeződés, a termékhamisítás helyett most inkább a világ ismertebb szállodáit koppintják előszeretettel Kínában. Legutóbb például a brit építész, Zaha Hadid Wangjing Soho névre keresztelt épületével kalózkodtak Pekingben” - nyilatkozta a hír hallatán a Design Sanghai kreatív igazgatója, Ross Urwin. Szavainak némileg ellentmond az olasz designer, Stefano Giovannoni azon állítása, miszerint jelenleg több, mint ezer kínai vállalat másolja az általa tervezett Bombo széket az országban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra