Így lehet nagyobb a fürdőszobája

A fürdőszobákkal a legnagyobb probléma általában a helyhiány szokott lenni. Mivel az átlagos lakás itthon általában nem túl nagy, így a lakberendezési műsorokban vagy éppen a szaniterboltok többségében látható tágas, berendezett fürdők nem igazán ültethetőek át a valóságba.

Tényleges térnyerés

Alapesetben, ha valóban nagyon kicsi a fürdő, kénytelen lesz néhány dologról lemondani. És itt nem elsősorban a két mosdókagylóról, a külön zuhanytemplomról, vagy a bidéről van szó, hiszen ezekkel kizárólag akkor szoktak tervezni, ha valóban sok hely áll a rendelkezésre. A valóban kis alapterületű fürdőkből viszont olyan alapvetőnek tűnő dolgok is ki kell maradjanak, mint például a kád.

Kép: ravak.hu
Kép: ravak.hu

„A fürdőszoba méretének nem szerencsés alsó határt mondani, hisz a meglévő kicsinél mindig látni még kisebbet, ami esetleg már nem is fürdő, hanem funkcionális fülkék sora, mégis - az adott helyen, a lehetőségekhez mérten működőképes. A funkcionális szükség nagy úr, a tervező kreativitásán múlik, hogy mit hoz ki az adottságokból. Mindenesetre, ha mód van rá, ne a minimális, hanem a kényelmes méretezésekben gondolkodjon" – ajánlja Gere Krisztina lakberendező.

"A fürdő sok esetben nehezen, költségesen megváltoztatható adottság, azonban, ha egy átalakítás kapcsán lehetősége van rá, érdemes szem előtt tartani a következőket:

  • Tartsa be a közlekedési útvonalak és használati terek legalább minimálisan elvárt méreteit a kényelmes használat érdekében
  • Gondolja át, hogy milyen funkciókat kell ellátnia a fürdőnek, mi az, amely funkciót szükség esetén máshová telepítené át (pl. mosógép beférhet-e a fürdő helyett a konyhapult alá, vagy ott zavarná a család életét; lehetséges-e a teregetés más helyiségben; kerülhet-e a WC külön, stb.
  • Ha van hely, kényelme érdekében betervezhet akár bidét vagy duplamosdót is.

Természetesen kínálnak a gyártók a „kis fürdőszoba” gondra megoldásokat. Komplett szettek segítenek a helykihasználásban, melyek asszimetrikus vonalvezetésükkel, funkcióegyesítéssel, csökkentett méretezéssel kívánják megoldani a helyproblémákat, így egy kádnyi méret magába foglalhat akár mosdót is, vagy mosdó és mosógép összetett párost alkothatnak. Olyan extrém megoldások is születtek, amikor egyetlen oszlopnyi térben egyesül a fürdőszoba összes funkciója, és mint egy bicska esetén, használatkor az éppen szükséges "funkció" kihajtható (erre fürdőszobaszekrénynél már mutattunk is példát). Létezik olyan megoldás is, hogy egy előre gyártott, téglalap alakú, kompakt, tolóajtós fülkében kerül elhelyezésre a 3 fő funkció: mosdó, WC, zuhanyzó.

Az viszont ma már nem számít különlegesnek, ha a fürdő sarkát/sarkait használjuk ki sarokmosdó, sarok WC vagy sarokkád (akár 90x90 cm-es ülőkád) / zuhany formájában." 

Kép: ravak.hu
Kép: ravak.hu

Optikailag

Akik egy kicsit is játszottak már a fénnyel egy szobában, azok tudják, hogy mennyire sokat számít egy helyiség térérzékelésében a fény. Ha a fürdőben nem is tud feltétlenül nagy ablakfelületeket létrehozni, a megfelelő világításról mindenképpen gondoskodjon. Ezen felül a zuhanyfüggöny helyett üvegajtót használjon, bár ezt nehezebb tisztítani, de átlátszósága miatt nagyobbnak érzékeli a teret.

"Pár optikai térkorrekciós trükk a fürdőben is bevethető:

  • Tükör - teljes falrészekre is beépíthető, így többszörözve meg a látványt és a fényeket
  • Érdemes szórt fényt adó és helyi irányított fényt biztosító világítótesteket egyaránt alkalmazni, hogy a különböző fürdőszobai tevékenységekhez elegendő fényerő álljon rendelkezésre. Figyelem! A mosdónál nem a tükör megvilágítása a cél, hanem az előtte lévő arcé!
  • Játszhatunk a csempék színével, felrakás módjával, mintázatával, melyek különbözőképpen fognak hatni

Egy pici fürdőszoba nagy belmagassággal igencsak csőérzetet kelt, optikailag tovább szűkítve a használati teret, ezért a komfortérzet kedvéért szükség lehet az optikai belmagasság-csökkentésre:

  • Kis fürdőszobában arányosak a kisebb csempék, de a fugamintázat felszabdalhatja a teret. A nagy lapok a nagyobb fürdőben tudnak jól érvényesülni, de kis térben is alkalmazhatjuk, ekkor egységesebb a térérzetünk. Mozaikcsempéket vagy természetes kő/kavicsburkolatokat részlegesen felhasználva ékszerdobozt varázsolhatunk a kis térből
  • A világosabb árnyalatú csempék a tágasság érzetét növelik, a sötétebbek összébb húzzák a teret
  • Jól válassza meg a fuga színét, mert elütő tónus esetén ennek hálózatos mintája térösszehúzó és dúsító hatású
  • A mintás csempékkel főleg kis térben óvatosan bánjunk, könnyen túlzsúfolt lehet a tér, még azelőtt, hogy bekerülnének a szaniterek és egyéb kiegészítők, használati tárgyak
  • Egyéni igény szerint nyomtatott csempe is készíttethető, amivel különleges hangulatot, személyes kötődést, valamint (megfelelő látvány-témaválasztás esetén) térhatást csempészhet a fürdőbe. Ezek árfekvése a drágább csempékével vetekszik, de kisebb területen alkalmazva is hatásos lehet" – ajánlja a szakértő.pici-furdo-szoba-berendezes-tervek-1
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek