LÁJFHEKK

Így lehet a lakásban is tavasz: nárciszok, krókuszok és jácintok cserépben

2015. március 15., vasárnap 11:52

Szerencsére lassan közeleg a tavasz, a szerencsésebb, kerttel rendelkezők számára a hóvirágok már meg is mutatják magukat. Akik azonban lakásban laknak, még nem biztos, hogy észlelik a tél végét, mivel a fák még nem bontottak lombot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne teremthetne tavaszi hangulatot a lakásban: hiszen a nárciszok, krókuszok és jácintok akár cserépben is nevelhetőek! Hogy mire figyeljen a vásárlásnál és a tartásnál, azt Kálmán Kata kertészmérnöktől, a Kertelünk Kft. cégvezetőjétől tudtuk meg.

Amikor vásárol

Amikor betér a kertészetbe vásárolni, mindenképpen figyeljen arra, hogy egészséges növényeket válasszon. A beteg virágok ugyanis nem csak kevesebb ideig szépek, de sajnos akár a többi növényt is megfertőzhetik.

„A hajtatott hagymás virágok sok mindent elviselnek, az időszakos kiszáradáson kívül. Ez utóbbi gyorsabb elnyíláshoz vezet. Ha még bimbós állapotban vásárolja meg ezeket a növényeket, úgy sokkal tovább díszítik lakását. Torzult levelű vagy sérült bimbójú növényt ne vásároljon meg, mert ez utalhat vírusfertőzésre, rossz nevelési körülményekre.

A cserépben nevelt kis hagymás növényeknek nagyon változó a virágzási idejük. Függ például a növény állapotától: egy éppen nyílni kezdő jácint a teljes nyílottsági állapotúhoz képest akár 1-2 héttel is tovább díszítheti lakását, de a szoba hőmérséklete is jelentősen befolyásolja a virágzás idejét - minél hűvösebb a helyiség, annál tovább tart a virágzás. A legtartósabban a jácint virágzik, a tulipán és a sáfrány (krókusz) hamarabb nyílik el. Egy 20-22⁰C-os helyiségben a krókusz 1-2 hétig, a jácint akár 3 hétig is virágozhat”- mondja a szakértő.

Törődés

Mivel ezek kerti növények, attól, hogy cserepes változatban vásároljuk meg őket, különösen fontos, hogy kellően ápoljuk őket. Így nem csak azt érheti el, hogy sokáig díszítsék a lakását, de akár a későbbiekben kiültetve, vagy megfelelő gondozással újra cserépbe téve évről évre élvezheti a tavaszi virágzásukat.

„Tartósan szobában egyetlen olyan hajtatott cserepes növényt sem lehet megtartani, amelyik eleve szabadföldön él. A lakásban csak ideiglenesen díszítenek, ezután ha a külső körülmények engedik - fagymentessé válik az időjárás -, érdemes kiültetni őket a szabadfölbe, a kertbe. Nagyméretű dézsában több évig díszíthetnek kint a teraszon is."

A cserépben hajtatott hagymás növényeket többnyire tisztán homokban nevelik. Ez gyorsabban szárad ki, mint ahogy a kerti talaj tenné, ezért figyeljen oda az öntözésükre, ami felülről történjen. A hagymák virágoztatásához nincs szükség tápanyagokra, ezért nincs a cserepek földjében sem szerves sem pedig műtrágya. Vásárlás után egészen a levelek sárgulásáig lássa el őket tápanyaggal: hetente öntözze meg őket kétszer a tápoldat leírásában ajánlott fele töménységű tápoldattal.

A kereskedelemben kapható hagymás növények biztosan a virágzásuk után történő kiültetésükkel tarthatók meg. Ahhoz, hogy a jácint nagy virágzatot fejlesszen, a visszahúzódott, nyugalomban lévő (levél nélküli) hagymákat hőkezelik. Ilyenkor a természetet utánozza a szakember, csak rövidebb idő alatt. A tulipán, krókusz és más hagymás virágok virágainak kialakulásához is a szabadföldi viszonyok kellenek házikerti viszonyok között.

"Összefoglalva: ha a szobában gondoskodunk tápanyagellátásról és öntözésről, a fagyveszélyes időszakok elmúltával pedig kint tartjuk ezeket a növényeket, valamint a levelek sárgulása (a hagymák visszahúzódása) után a földből kiszedve pihentetjük a hagymáinkat, akkor más sokat tettünk a későbbi virágzásért. Nyár végén ültesse át őket cserépbe és új földkeverékbe, késő ősszel pedig hűvös, de világos helyre helyezze edényeiket, akkor hosszú évekig gyönyörködhetünk cserépben tartva is a virágzásukban” – fűzi hozzá Kálmán Kata.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta