LÁJFHEKK

Elhunyt Frei Otto, az idei év Pritzker-díjas építésze

2015. március 13., péntek 12:56

Az idei lesz az első alkalom a Pritzker-díj 36 éves történetében, hogy posztumusz adják át a 100 ezer dolláros (kb.28.790 millió forint) pénzjutalommal járó elismerést. Az építészeti Nobel-díjként is emlegetett kitüntetést ugyanis Frei Ottónak ítélték oda, akinek halálhírét a napokban jelentette be a Pritzker-bizottság Washingtonban. A 89 éves korában elhunyt német építésszel két héttel ezelőtt a bizottság tagjai személyesen közölték a hírt. „Soha nem tettem semmit sem azért, hogy megkapjam ezt a díjat. Nem életcélom a díjakat nyerni. Szegény embereknek próbálok segíteni. De mit is mondhatnék, nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta warmbronni otthonában az építész. A május 15-én megrendezésre kerülő hivatalos ceremónián a korábbi Pritzker-díjasok fognak majd megemlékezni Frei Otto munkásságáról Miamiban.

Frei Ottónak a bizottság indoklása szerint a „jövőbe mutató elképzései, merész gondolkodása, tudásának és művészi képességeinek továbbadása, együttműködő készsége illetve az erőforrások tudatos használatára való törekvései miatt ítélték oda a díjat, amit Gottfried Böhm után második német építészként kapott meg. A Siegmarban született Ottót ugyanis nemcsak építészként, de kutatóként, formatervezőként, tanárként, környezetvédelmi aktivistaként, mérnökként és feltalálóként is jegyezték a szakmában.

A Thomas Jefferson Medállal, Wolf Prize-díjjal és Royal Gold Medállal kitüntetett Otto a Berlini Műszaki Egyetemen tanult építésznek és statikus mérnöknek, munkája során különösen érdekelték a könnyű szerkezetek, elsősorban a feszített-és membránstruktúrák. Az építész a második világháború után egy rövid ideig az Egyesült Államokban élt, ahol nagy hatással voltak rá Erich Mendelsohn, Mies van der Rohe, Richard Neutra és Frank Lloyd Wright építészeti elgondolásai. A szakma figyelmét egy nyereg formájú zenepavilonnal hívta fel, amit egy kert kiállításra tervezett Kasselbe.

Otto a stuttgarti egyetemen 1964-ben megalapította az Institute for Lightweight Structures-t, ahol nyugdíjba vonulásáig aktívan dolgozott és tanított. Legismertebb művei közé tartozik többek között az 1972-es müncheni olimpiára megépített Olimpiai Park, aminek légies tetőszerkezete világhírűvé tette. Hasonlóképpen ismert a 2000-es hannoveri expo japán pavilonja is, amit a tavalyi Pritzker-díjas építésszel, Ban Sigeruval közösen készített el. Nézze meg a galériában, hogy mit épített Frei Otto a rijádi diplomata negyedbe vagy a müncheni állatkertbe!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta