15 tipp, amivel otthonossá teheti első lakását

Hasznos tanácsokkal látta el olvasóit nemrég a Marie Claire lakberendezéssel foglalkozó rovatának szerkesztője, aki az első önálló lakásba költöző huszonéves fiataloknak adott pár tippet arra, hogy mivel és hogyan érdemes feldobni a lakásukat, hogy az már felnőttes, de persze azért otthonos hangulatot árasszon. Nézze meg a hajtás után, hogy mit érdemes bevetni a siker és a komfortérzet érdekében!

1. Az összecsukható ágy helyett vegyen egy rendeset

„A futonágyak a legrosszabbak! Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb igényünk van arra, hogy kényelmes ágyunk legyen" - mondja a tervezőként és íróként is ismert Jonathan Adler, akinek lássuk be, igaza van, hiszen mennyivel jobb, ha nem egy olcsó, alacsony, kemény matraccal ellátott ágyban indul és végződik a nap, hanem egy kényelmes franciaágyból. Ha a lakás nagysága megengedi, ideje elengedni a koleszos életérzést keltő összecsukható kanapét, és fektessen be végre egy komolyabb darabba!

2. Ideiglenes bútorok helyett kezdjen el berendezkedni

„Gyakran látom, hogy az emberek még azelőtt beköltöznek az új otthonukba, hogy azt berendezték vagy kidekorálták volna. Egyszerűen csak beköltöznek azok közé a holmik közé, amiket az előző lakó otthagyott. Fektessünk be néhány számunkra értékes klasszikus darabba, amiket később akár magunkkal is vihetünk a következő lakásba” – tanácsolja a dizájnerként dolgozó Scott Meacham Wood. A tipp jogos, egy minőségibb képnek, szőnyegnek vagy vázának, de egy jól megválasztott nagyobb bútordarabnak is mindig meglesz a helye bármely lakásban.

A kanapé nem ágy.
A kanapé nem ágy.Europress / Getty

3. Vegyen egy normális TV-állványt

„Le az annak idején, még a tévével együtt vásárolt tévéállványokkal! Ideje valami kevésbé funkcionális, cserébe viszont sokkal látványosabb megoldásnak!" – mondják a Nate Berkus Associates tervezői, arra biztatva, hogy a célnak megfelelő, de olcsó és ronda darabokat ideje valami pofásabbra cserélni. Ha csak az Ikeában nézne körül, már ott is elég széles a választék: 3990 és 89.990 forint között számtalanféle állvány kapható, de ezúttal már ne az ár legyen a döntő szempont.

4. Intsen búcsút a felcelluxozott posztereknek

A húszas éveinkben sajnos már illik leszokni a különféle poszterek vagy művészi témájú plakátok falra ragasztgatásáról. A kedvenc poszterétől azért nem kell elszakadnia, csak tegyen meg végre annyit, hogy tisztességesen bekeretezteti, így máris otthonos és valamivel felnőttesebb hangulatot áraszt majd a tér. Ha a kereteztetést túl drága mulatságnak érezné, a nagyobb bútor- és lakberendezési áruházakban vásárolhat kész kereteket is mindenféle méretben, ezekbe beilleszteni egy posztert különösebb kézügyességet se igényel.

5. Vegyen egy tisztességes lámpát

A lávalámpákon túl is van élet, figyeljük meg, hogy mennyivel jobban mutat a térben egy a bútorokhoz és a többi berendezéshez passzoló darab, mint az évtizede használt íróasztali lámpa az éjjeliszekrényen, vagy egy búra nélkül lógó villanykörte a plafonon. A legaktuálisabb divatnak megfelelő formák, álló, mennyezeti, asztali és fali lámpák számos helyen kaphatóak a városban, és nem is okvetlenül a lakberendezési áruházakban találja a legnagyobb választékot. A legprofibb kínálattal talán a Budapesten több helyen is megtalálható Solinfo van felkészülve.

GettyImages 538883013
Europress / Getty

6. Dobja fel az enteriőrt egy valóban karakteres szőnyeggel

Az olcsó, viszont kicsi, mindig csúszkáló, szedett-vedett kis rongyszőnyegek, vagy a padló csupaszon hagyása helyett ideje egy megfelelő méretű, mintájú, színű és textúrájú szőnyegbe beruháznia. Ez a legtöbb enteriőrön sokat dob, ugyanakkor ésszel válasszon, mert a kisebb lakások esetében az is előfordulhat, hogy egy eltúlzott méretű vagy mintájú darab inkább csak szűkíti a teret, ahelyett, hogy melegséggel és élettel töltené meg azt. Mégis érdemes kísérletezni és megtalálni a nekünk legjobban tetsző, karakteres darabot, mert garantáltan a feldobja az egész helyiség hangulatát.

7. Cserélje le a szedett-vedett ágyneműket

„Akárhány évesek is vagyunk, semmi okunk rá, hogy olcsó és vacak minőségű ágyneműt használjunk. Ennél sokkal igényesebbnek kell lennünk önmagunkkal szemben" – int Wood, akinek csak igazat tudunk adni, hiszen az ágyban végződik és kezdődik a napunk, nem ronthatjuk el egy műszálas, vagy egy "ronda, de olyan olcsón adták!" huzattal. Kerülje messzire a szupermarketek akciós ágyneműs konténereit, a meglévőktől is szabaduljon meg fokozatosan, helyettük pedig vásároljon pár valóban minőségi és szép darabot.

8. Kezdje el bevetni az ágyát

„Ez a művelet körülbelül 60 másodpercet vesz igénybe, de mégis sokkal összeszedettebben indul így a napja” – osztja meg véleményét a tervezőként ismert Ryan White. Oké, ha külön hálószobával rendelkezünk, így nem egy légtérben van az ágyunk a konyhával és a nappalival, akkor néha akár csalhatunk is, de egy garzonlakásnál ajánlott mindennap beágyazni a felkelés után, hiszen ki tudja, hogyan végződik a napunk, kit kell megvendégelnünk a nap folyamán. De ha vendég nem is jön, teljesen más érzés egy rendezett helyiségbe belépni hazaérkezéskor ahelyett, hogy a széttúrt ágyra esne az első pillantásunk.

9. Nincs több eldobható evőeszköz és tányér

A műanyag tányérokra és evőeszközökre egyszerűen semmi szükség nincsen, hacsak nem egy kellemes kerti partira tartogatja őket. Legegyszerűbben úgy úszhatjuk meg azt, hogy ilyen kacatokkal legyen tele a lakás, ha be sem szerezzük őket,  inkább apránként befektetünk egy-egy mutatósabb boros- és kávéskészletbe, illetve valami letisztult formájú és színvilágú étkészletbe. Persze, ezzel kénytelen lesz rászokni a mosogatásra, de ki mondta, hogy felnőni könnyű?

GettyImages 500229115
Europress / Getty

10. Cserélje le a giccses, dedós képkereteit

Igen, azokat a szívecskés-kiscicás darabokat, amik esetleg még viccesnek szánt feliratokkal is körítik a kedvenc fotóit. "A világ legjobb barátnője", "A legcukibb tesó" és társaik rendben vannak egy tinilány éjjeliszekrényén, de harmincon túl már ajánlott ezeknek az emlékeknek valami klasszikusabb formát adni. Kedvenc fotóit ideje valami időtlenebb, kifinomultabb kerettel kitenni a falra úgy, hogy az stílusban passzoljon a lakás többi dekorációjához.

11. Semmi szükség eltérő színű falakra

„Bár lehet, hogy úgy érezzük, hogy az egyik fal lefestésével megnöveljük a teret, de sajnos ezzel éppen az ellenkező hatást érjük el. Annyi más módja van annak, hogy egy központi helyet hozzunk létre a lakásban” – magyarázza Buxbaum és Adler. Bár pár éve kifejezetten trend volt, most már érdemes elfelejteni az eltérő színű falakat, inkább egyéb dizájnelemekkel érdemes a megfelelő pontokra irányítani a figyelmet.

12. Szekrénybe a polcokat ellepő szuvenírpoharakkal

Valóban emlékezetesek tudnak lenni a koleszos kirándulások, de az emlékbe hozott giccsekkel most már nem kellene díszítenie a lakását. "Ezek csak akkor megbocsáthatóak, ha még mindig egyetemista vagy és koleszban élsz" - mondja szigorúan Gibbons, szóval az első lakásban már tényleg nem ezeket kellene dísztárgyként használnia. Persze kidobálnia nem kell őket, hisz lehetnek kedves emlékek, de jobb helyen vannak a konyhaszekrényben.

GettyImages 538997199
Stevecoleimages / Europress / Getty

13. Ne hagyja siváran a kandallópárkányt vagy a polcokat

„Használja ki a teret és öltöztesse fel! Tegyen ki virágokat, műalkotásokat vagy egyéb érdekes és figyelemfelkeltő lakberendezési kiegészítőket az ilyen felületekre!” – tanácsolja White, akinek ötleteit érdemes megfogadni, hiszen ezek azok a pontok a lakásban, amiket várhatóan szemügyre vesznek majd a vendégek. Nem kell túlzsúfolni őket, itt is érvényes a kevesebb néha több elve, de adjon bele minél többet saját magából, így lesz valóban személyes a lakótere!

14. A művirágok és -növények egyszerűen cikik

Felejtse el az igazinak látszó kamunövényeket, ideje megpróbálkoznia valami (oké, ha kezdő a témában, akkor nem túl igényes) valódi növény vagy cserepes virág életben tartásával. A mindennapi locsolás és törődés egyfajta felnőttes rutint visz majd az életébe, és még egy kis zöld is kerül a lakásba, aminek nem csak dekorációs haszna van.

15. Díszpárnákat a kanapéra

Ne elégedjen meg az ülőgarnitúrával együtt kapott párnákkal, vigyen bele egy kis egyénséget és vásároljon különféle méretű díszpárnákat hozzá! Bátran kísérletezzen a színekkel és az anyagokkal, és az sem baj ha a párna textúrája eltér a kanapé anyagától, hiszen a lényeg, hogy jól érezze magát rajta, ne legyen unalmas, ellenben annál kényelmesebb!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek