LÁJFHEKK

Turistalátványosság lett Adolf Loos pilseni lakásbelsőiből

2015. március 11., szerda 09:11

Áprilistól újabb turistalátványossággal bővül Csehország negyedik legnagyobb városa, Pilsen, ahol ezúttal a huszadik század első felének egyik legismertebb modernista építészete, Adolf Loos munkássága előtt tisztelegnek a helyiek. Az osztrák-cseh származású építész ugyanis meghatározó örökséget hagyott a városban, mikor tehetős zsidó családoknak tervezett lakásbelsőket 1907 és 1932 között. Ezeket az otthonokat a második világháború alatt elhagyták lakóik, nácik kezébe kerültek, majd később, a kommunista Csehszlovákia idejében irodaként használták őket, de voltak, akik szinte teljes mértékben lerombolták és felismerhetetlenné tették Loos műveit – írja a dezeen.com.

A csehországi város idén az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében állította helyre a tervező munkáit a Klatovská utca 12, a Bendová utca 10 valamint a Husova utca 58 szám alatt, ahol az újonnan felújított Brummel ház található. „Adolf Loos a modern építészet egyik meghatározó alakja, Pilsen városa valóban szerencsésnek érzi magát, hogy megvalósíthatta ezeknek a lakásoknak a felújítását. Ezzel akár Bécs vetélytársává is válhat, ahol számos hasonlóan egyedülálló lakásbelső található” – mondta a város polgármestere, Martin Baxa, a Le Corbusier által is támogatott Raumplan féle (Tér-terv) építészeti koncepcióról.

A Klatovská utca 12-ben található épület felújításánál a Václav Girsa által vezetett építész csapat nagy segítségére voltak azok az archív felvételek, melyeken jól kivehetőek a korábban Josef Vogel orvos tulajdonában lévő lakás étkezőjének valamint a nappalijának apró részletei. A Bendová 10 szám alatt található lakás Loos halála előtti, utolsó projektjeinek egyike volt, amit a Vilem család és Gertruda Kraus megbízásából tervezett. Az egyedülálló stílust képviselő ingatlanban helyet kapott többek között egy merész formájú kandalló, egy egyedi tervezésű fésülködő asztal, valamint egy beépített kalapos szekrény is. A Brummel Ház szerencsésen átvészelte a második világháborút, majd az azt követő számos bontási kísérletet, és visszakerült az eredeti tulajdonosokhoz, Jan és Jana Brummelhez.

„Az én építészetem nem tervekből, hanem terekből áll. Nem alaprajzokat, homlokzatokat, metszeteket tervezek, hanem tereket hozok létre" – mondta az íróként is elismert építész, akinek baráti körébe tartozott Oscar Kokoschka és Arnold Schönberg is. „A Raumplan leegyszerűsítve – mint a tér (vagy a tömegek) tervezése –, a tradícióktól eltérően olyan háromdimenziós térkialakítást jelent, amely ugyan egyfajta funkcionalizmust mutat (külső és belső, szintekre bontás, közlekedőterek határozott megjelenítése stb) ám összetettségével, egyéni tagolásával, folyamatosságával, szinteltolódásaival, a mozgás során feltáruló látványos (színpadias) kapcsolataival egy rendkívül 'szabad' kötetlen belsőt hoz létre” – olvasható a pontos meghatározás Bun Zoltán Kék Bécs című építészettörténeti elemzésében.

A felújított épületeket és annak belső építészetét bárki megnézheti, aki akarja, egy egy órás idegenvezetős túráért létszámtól függően 40-45 eurót ( kb.12.225-13.749 forint) kérnek a szervezők. Ha felkeltette a figyelmét az építész, akinek többek között olyan innovatív épületeket köszönhetünk, mint bécsi Café Museum, a Goldman & Salatsch Épület, a Steiner-Ház vagy a prágai Müller-Villa, akkor érdemes beszereznie Kerékgyártó Béla Ornamens és Nevelés című könyvét, ami szinte teljes egészében Adolf Loos írásait tartalmazza.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta