LÁJFHEKK

Ennyire nem mindegy, hol vesz pisztáciát, kesut vagy mogyorót

2015. március 6., péntek 15:37 |

Aki szereti a mogyorót, mandulát, pisztáciát, kesu-, makadám- vagy paradiót, annak bizonyára már feltűnt, hogy a hiperek és szuperek árai között milyen óriási különbségek vannak az olajosmagvak áraiban is. Miivel ezeket én is nagyon szeretem, a pénzt szórni viszont egyáltalán nem, körülnéztem, hol mennyit lehet spórolni ezeken. Nos, többet, mint gondoltam: a legnagyobb eltérést a pisztáciánál láttam, de minden terméknél legalább ezer forintos differencia fedezhető fel, ami egyáltalán nem kevés. Nézze meg, hogy hol érdemes a magokat beszerezni!

Pekándió

A pekándió az egyik legfinomabb és sajnos az egyik legdrágább mag. Volt szerencsém megkóstolni a tescóst (ez saját márkás csomagolásban van), valamint a Naturfood által csomagoltat is (ilyen van az Auchanban és a Sparban), és van különbség a kettő között. Előbbi sokkal jobban ízlett: ropogósabb és édesebb volt. Mázli, hogy pont a tescós a legolcsóbb, a Spar viszont nem is kicsit árazta túl ezt a terméket, főleg ha azt vesszük, hogy ugyanolyan márkájú van az Auchanban is. 

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Pekándió 759 7590 Tesco
Pekándió 829 8290 Auchan
Pekándió 999 9990 Spar


Mandula

A mandulánál is van eltérés, és ebből is a Sparban kapható a legdrágább. A lidlös lédig viszont nagyon jó áron kapható, és a kesudió is itt a legolcsóbb.

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Kimérős mandula n/a 4190 Lidl
Mandula előrecsomagolt 469 4690 Tesco
Mandula előrecsomagolt 729 4860 Auchan
Mandula előrecsomagolt 599 5990 Spar

Kesudió

Tudta, hogy a kesufa – melynek termése a kesudió –, a népi gyógyászatban jól ismert növény, és a gyümölcse kiváló afrodiziákum? Bár magát a kesudiót már nem tartják vágykeltőnek, azért finom, és rengeteg étel alapanyaga; pirítva pedig elképesztően jó.

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Kimérős kesudió  n/a 3990 Lidl
Kesudió 599 3993 Lidl
Kesudió 449 4490 Tesco
Kesudió 499 4990 Auchan
Kesudió 479 6842 Spar

Makadámdió

A makadámdió kissé puha, intenzív ízű mag, rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas a rosttartalma és vitaminban is gazdag. Kár, hogy mindezek miatt borzasztóan drága, szóval filmnézéshez valószínűleg nem ez a leggazdaságosabb ínyencség. Megkóstolni viszont megéri!

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Makadám dió 899 8990 Tesco
Makadám dió 1090 10900 Spar

Diákcsemege

Változó, hogy milyen magok kerülnek a diákcsemegébe, de általában tartalmaz kesudiót, földimogyorót, mandulát és mazsolát. Előfordulhat, hogy adnak hozzá még egy-két szem fenyőmagot, török mogyorót, vagy paradiót is. Ami biztos: itt is jó nagy eltérés van az árak között.

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Diákcsemege  119 1190 Penny
Diákcsemege  399 1995 Spar
Diákcsemege  519 2595 Tesco

Földimogyoró

Az Aldiban is lehet kapni kimérve földimogyorót, csak az áraikat már nem sikerült kiírniuk sehova, és a boltban meg nem találtunk eladót, aki ebben a segítségünkre lehetett volna. Gondolkoztunk rajta, hogy megkérdezzük a kasszástól, de annyian álltak a sorban, hogy nem lett volna értelme csak emiatt 30 percet ott ácsorogni. Így végül e-mailben érdeklődtünk az üzletláncnál, miért nincsen felárazva a termék, illetve, hogy mennyibe kerülnek a kimérős magvaik, de cikkünk megjelenéséig nem nem kaptunk választ. Amint megérkezik, frissítjük a cikket!

Update! Megérkeztek az árak: lédig pisztácia: 3 999 Ft/kg,  ez a Lidlben is ugyanennyi, tehát ennél olcsóbban nem kapni az általunk bejárt boltokban. M ogyoró: 999 Ft/kg, nem a legolcsóbb, de még a jó kategóriában van. Mandula: 4 199 Ft/kg, ez a Lidlben is ugyanennyi, tehát ennél olcsóbban nem kapni az általunk bejárt boltokban.

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Kimérős földimogyoró n/a 799 Tesco
Kimérős földimogyoró n/a 990 Lidl
Kimérős földimogyoró n/a 999 Spar
Hántolt földimogyoró 119 1190 Penny
Előre csomagolt földimogyoró 499 1247 Lidl
Hántolt földimogyoró 779 1558 Tesco
Előre csomagolt földimogyoró 369 1845 Tesco

Pisztácia

Pisztáciából is a kimértet érdemes megvenni: az előrecsomagolt dupla annyiba kerül, mint a lédig. Feltéve, ha lehet kapni kimértet...

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Kimérős pisztácia n/a 3990 Lidl
Kimérős pisztácia n/a 3999 Tesco
Kaliforniai pisztácia 1199 4796 Lidl
Előre csomagolt pisztácia 769 7690 Tesco

Brazil dió (Paradió)

házi müzliszelet egyik alapvető alkotóeleme a paradió, ami nem csak finom, de jóval olcsóbb is, mint a pekán- vagy a makadámdió.  

Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (forint/kg) Hol?
Brazil dió (Paradió) 569 5690 Tesco
Brazil dió (Paradió) 999 6660 Spar

A táblázatokból is kiderül, ha bármilyen magot venne, a legjobban akkor jár, ha a Lidlben és a Tescóban szerzi be őket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta