LÁJFHEKK

Tüntesse el a házát paravánnal!

2015. március 5., csütörtök 09:52

Az emberek egy része nagyon szeretne a természetben, azzal harmóniában, és onnan nem kitűnve élni. Ezt el is érhetik, ha ökotudatosan élnek, és persze megfelelő helyre költöznek. Azonban ettől még az életterük, vagyis a házuk egyértelműen kitűnik a környezetből. Hiába egy szép rönkház az erdő közepén, vagy egy halvány barnára festett ingatlan a mezőn, a tájkép érintetlenségét megzavarja. A svéd Murman Arkitekter Juniper háza azonban igyekszik ezt a minimálisra szorítani – írja az inhabitat.com.

Láthatatlanul

Ha pontosak akarunk lenni, akkor igazából nem is maga az ingatlan az, amivel előrukkolt a cég, sokkal inkább egy paraván. Az épület mellett, attól nagyjából 15 centire felállított második fal áttetsző, inkább csak megszűri a fényt, miközben nem árnyékol – legalábbis, ha valaki bentről néz kifelé. Fordított esetben viszont az ablakokon kiáradó fényt tompítja, ezzel csökkentve a ház fényszennyezését, és persze fokozva a rejtőzés mértékét.

Kép: murman.se
Kép: murman.se

De persze nem ettől érdekes a paraván, hiszen ezt sötétített üvegekkel, vagy egyszerűen spalettákkal is el lehetne érni. A külső fal ugyanis egy acélrudakra feszített, nyomtatott vinyl, vagyis egyfajta műanyag lemez. A hangsúly a nyomtatotton van, ugyanis ettől válik a ház különlegessé: a minta a környező fákat idézi, vagyis – ez esetben például – egy sor fenyő került az anyagra. Persze ettől sem válik láthatatlanná az ingatlan, de lényegesen kevésbé tűnik ki a környezetéből, mint a paraván nélküli társai.

Maga a ház 54 nm-es és a belső terek kialakításánál figyeltek a tervezők arra, hogy illeszkedjen a skandináv stílushoz – nyitott terek, egyszerű, letisztult formák és színek.

Kép: murman.se
Kép: murman.se

Valamit valamiért

Ha önnek is van kertje, akkor tudja, hogy a szűk helyekről mennyire nehezen lehet kiszedni a gyomokat, vagy akár lenyírni a füvet. A paraván esetében arról nem szól a fáma, hogy hogyan lehet azt a bizonyos 15 centit rendben tartani, illetve az is nehezítő tényező, hogy az ablakokon se be, se ki nem lehet adni semmit. Persze a paraván is megnyitható, így például kialakítható terasz a házhoz, ám itt így ott a fényszennyezést nem tompítja semmi. Önt mennyire győzte meg az ötlet? Jól néz ki műanyagba burkolni az egész házát, vagy nem látja túl sok értelmét, szóval inkább ciki?

Kép: murman.se
Kép: murman.se
534 szavazat 572 szavazat

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta