LÁJFHEKK

Tíz évig tervezték a lecsapolható méhkaptárat

2015. március 3., kedd 09:32

A Mashable.com-on futottunk bele a hírbe, miszerint Stuart és fia, Cedar Anderson olyan kaptárat terveztek, amelynek segítségével ezentúl minden bonyodalom nélkül, csapolva nyerhetik ki a gazdák a mézet. A masina nemcsak kényelmi szempontból úttörő, de a méhészek ezentúl a kaptár felnyitása és a rovarok megzavarása nélkül juthatnak a mézhez. Az ötlet annyira sikeres, hogy a népszerű pénzgyűjtő oldalon, az Indiegogón február 22-i indulása után nemhogy átlépte a tervezett 70 ezer dolláros (közel 20 millió forintos) célt, de már meg is haladta: jelenleg 560 millió forintnál járnak.

"Szó szerint forradalomról van szó. Benézel a kaptárba, látod, hogy mikor van kész a méz és könnyedén ki is nyerheted onnan" – írja a páros a kampány oldalán. A hagyományos eljárásnál a méhésznek védőruhát kell felvennie, gáz segítségével le kell nyugtatnia a méheket, feltörnie a kaptárat, amiből aztán kézzel kell kipergetnie a mézet – valljuk be, ez azért rizikós, kényelmetlen, a méhek számára is stresszes, valamint időigényes folyamat.

A fenti videón megnézheti, hogyan néz ki maga a Flow Hive névre hallgató kaptár felépítése. Kicsit spoilerezünk: annyira "tiszta", hogy akár azt is láthatja, hogyan készítenek nektárból mézet a szorgos állatkák. A Flow Hive-ot 10 éven keresztül tervezték, és 600 dollárért (168 ezer forintért) ön is vásárolhat egyet az Indiegogón.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta