LÁJFHEKK

Gyilkos kutyatáp gyártásával vádolják a Purinát

2015. március 3., kedd 14:43

Hatalmas botrány lehet, ha bebizonyosodik, hogy az amerikai Nestlé Purina PetCare Company állateledelgyár termékeiben olyan mérgező adalékanyagokat használ, melyek állatok és emberek számára egyaránt veszélyesek - számol be róla az NBC cikke. Ezzel vádolja ugyanis egy kaliforniai férfi által benyújtott perindítvány a céget, azt állítva, hogy az ő elpusztult kutyája mellett több ezer kutya megbetegedését illetve halálát okozhatta a cég Beneful nevű szárazeledele. Megkérdeztük a magyar Nestlét, forgalmazzák-e itthon ezt a kutyatápot, és tervezik-e a visszahívását.

A kaliforniai Frank Lucido szerint családjuk három kutyáját - egy négy éves németuhászt, egy nyolc éves angol bulldogot és egy 11 éves labradort – tavaly decemberben kezdték el a Beneful táppal etetni. Január végére a három állat közül egy elpusztult, kettő pedig megbetegedett. A boncolás belső vérzésre utaló jeleket tárt fel, illetve bevérzéseket a májon. Hasonló tünetekkel került állatorvoshoz a család németjuhásza is, nem sokkal a bulldog halála előtt. A németjuhász végül megúszta, most mindkét életben maradt kutya megfigyelés alatt áll.

3000 eset, azonos tünetek

Az állatorvosi vizsgálat során belső vérzésre és a máj működési zavarára derült fény, mely lehet mérgezés tünete - mondta a család ügyvédje az NBC-nek. A család házát épp felújítják, így három kutyájukat három különböző lakásban tartották az elmúlt két hónapban.  "Mind a három kutya más-más hatásoknak volt kitéve" – vázolta a tényeket Jeffrey B. Cereghino, a Lucido családot képviselő ügyvéd, amikor az azonos tünetek lehetséges hátteréről beszélt. " Az egyetlen, ami mindhármuknál megegyezett, az a kutyatáp" - mutatott rá az ügyvéd.

Illusztráció
Illusztráció

A történet azért kerülhetett be a hírekbe, mert Lucidoék történetéhez kísértetiesen hasonló panaszokról számoltak be már más vásárlók is, akik ezzel a termékkel etették az állataikat. Eddig már több mint 3000 online bejelentés érkezett a a Beneful táppal kapcsolatban többek közt belső vérzésről, a májfunkciók csökkenéséről vagy a máj teljes leállásáról, hányásról, hasmenésről és súlycsökkenésről. A felperes állítása szerint a megbetegedésekről a Beneful táp tehet, ezen belül is két adalékanyag: a propilén-glikol és a mikotoxinok a lehetséges egészségkárosító tényezők.

De mik ezek?

A propilén-glikolt leginkább fagyállóként ismerhetjük, mely rendkívül veszélyes az állatokra. A Nestlé Purina a honlapján ugyanakkor arra hivatkozik, hogy ez a vegyület az FDA által elfogadott élelmiszeradalékanyag, melyet az Egyesült Államokban emberi fogyasztásra készült élelmiszerekben is teljesen legálisan használnak, többek közt a salátaöntetekben és a süteményporokban. Magyarországon rágógumikban és aromákban lehet megtalálni.

mikotoxinok legikább a gabonafélékben fordulnak elő, melyek a Beneful egyik jelentős alapanyagai. A toxinok veszélyt jelenthetnek a kutyákra és az emberekre egyaránt. Cereghio közlése szerint egyelőre adatokat gyűjtenek és ellenőrzik a termékeket a toxinokra.

A Nestlé Purina a vádakra reagálva közleményt adott ki. "Hisszük, hogy ennek a beadványnak semmilyen alapja nincs, és határozottan meg fogjuk védeni magunkat és a márkánkat. Korábban már két per is indult a Benefullal kapcsolatban hasonlóan alaptalan vádakkal, mindkettőt elutasította a bíróság".  

Nem ez volna az első eset

Korábban volt már egy hasonló ügye a cégnek, melyből végül kártérítéssel jöttek ki. Akkor a Purina és a Waggin' Train LLC egy pénzalapot hozott létre 6,5 millió dollár értékben, mely azokat a gazdákat kompenzálta, akik úgy vélték, az állatuk amiatt betegedett meg, hogy a cég által piacra dobott, kínai beszállítótól származó szárított marhát ették.

Az FDA jelentése szerint a kutyarágókák, melyek nagy részét Kínából importálták, legalább 1000 kutya halálát okozták, 4800 megbetegedéssel hozták összefüggésbe őket, és három ember is megbetegedett tőlük.

A kártérítési lehetőség 2013 januárjáig volt elérhető, amikoris a cég úgy döntött, visszahívja a terméket. A Purina akkor is folyamatosan azt hangoztatta, hogy vizsgálataik szennyeződést nem mutattak ki, és a termékük bátran fogyasztható. 

A jelenlegi, Benefullal kapcsolatos perindítvány esetében a cég azzal érvel, hogy csak a közösségi média félretájékoztatása révén merült fel, hogy a problémát a Beneful okozná.

Mit esznek a hazai kutyák?

 
beneful

Mivel a Beneful hazánkban is kapható, joggal merül fel a kérdés, tervez-e bármilyen lépést a magyar leányvállalat? A  Nestlé Hungária megkeresésünkre az alábbi választ adta, melyet változtatás nélkül közlünk.

"A Nestlé Hungária Kft. nem forgalmazza Magyarországon a Beneful márka termékeit. A Beneful kiváló minőségű, tápláló állateledel, amelyet kutyák milliói esznek nap mint nap. A Nestlé Purina elkötelezett a vásárlók és kedvenceik iránt, termékeit a legszigorúbb takarmánybiztonsági és minőségi kritériumok szerint gyártja illetve forgalmazza, így továbbra is garantálja a Beneful tápok kiváló minőségét."

Mivel azonban a Nestlé nem kizárólagos importőr, a Beneful tápok kaphatóak Magyarországon is: a kereskedők, webshop tulajdonosok bárhonnan behozhatják a kutyatápot, akár külföldi kiskereskeskedésből is megvásárolva azt, ha ez megéri nekik. Az is biztos, hogy bárhonnan is érkeznek ezek a tápok, biztosan a Nesté gyártja őket, így némiképp meglepő a cég közleménye.

Azt egyelőre érdemes tudni, hogy a tápokat nem hívták vissza, és jelenleg nem szerepelnek az Európai Unió riasztási rendszerében, a RASFF-ban. Ha ellenőrzni akarja az ön által használt állateledelt, kattintson ide, és nézze meg, hogyan áll az eledel bizalmi indexe.

A visszahívásnak szigorú szabályai vannak, és lehet önkéntes illetve hatóságok által elrendelt. Az önkéntes visszahívást elindíthatja a gyártó, forgalmazó vagy a importőr, ha úgy ítéli meg, hogy a terméke nem felel meg a vonatkozó szabályoknak. A másik eset, ha valamilyen feltárt hiányosság, vagy egészségügyi veszély miatt a hatóság vonatja ki a forgalomból a terméket. Ebben az esetben a forgalmazónak azonnali kötelessége megszüntetni az adott termék forgalmazását, amint tudomására jut a kivonás ténye.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta