Hülyebiztos sütő és férfibiztos mosógép az idei menőség

Február utolsó hétvégéjén tartották az idei Konyhakiállítást a Budapest Sportarénában, ahol testközelből lehetett megismerkedni a 2015-ös konyhatrendekkel és néhány tavalyról ismerős darabbal, háztartási gépekkel és gyakorlatilag bármivel, aminek köze van a konyhához. A néhol TV shop jellegű kiállítók mellett színpadi főzés is várta a látogatókat, na meg rengeteg rusztikus bútor, futurisztikus konyhagép és olyan megoldások, amik biztos, hogy nem jutnának eszébe, de ettől nem feltétlenül jók. Vidéki kastély tulajdonosok és konyhájukat sosem használók előnyben, de azért a nagy átlag is meríthet ihletet a galériánkból. 

Legyen minden rusztikus

A helyszínen azt láttuk, hogy idén még mindig tarolnak a rusztikus, mediterrán konyhák, amikhez minimum egy vidéki kúria kell, de a trend annyira elterjedt, hogy már a beépíthető modern sütő is rusztikus, sőt a mikró is. A konyhában a hatalmat átveszi a fa, az új trend szerint legyen minden tömör fa, még akkor is, ha semmi funkciója nincs, csak nekitámaszt néhány gerendát a falnak. Modern, minimál konyhákat alig láttunk, ellenben hatalmas robusztus bútorokból nem volt hiány. 

Mindent nyomni kell

Az idei év másik divatja, hogy mindent meg kell nyomni. A fogantyúk ideje lejárt - bár azért láttunk még kristályos verziókat - most az a divat, hogy benyomja a fiókot, hogy aztán kihúzhassa, vagy benyomja a szekrényajtót, hogy kinyithassa. Sőt, a sütőn a gombot sem tudja csak szimplán csavargatni, ha nem nyomja be előtte. 

A gépek átveszik a hatalmat

A háztartási gépek esetében a sütők egyre hülyebiztosabbak és átveszik az irányítást, önnek csak ki kell választani mit sütne és be kell tenni a készülékbe. Igaz általában a hőfok és az időzítő beállítása egyébként sem egy nagy ördöngösség, de ha szeretne, akkor mostantól kétszer annyi időt tölthet programozással, mint hogy beállítaná, hogy 180 fok és 35 perc. Apropó programozás: a modern hűtők egy részét is programozhatja, nem csak a hőmérsékletet állítgathatja nagyjából polconként, de azt is tudathatja a hűtővel, hogy elmegy nyaralni. A mosógépek kijelzőfelülete pedig első ránézésre sokkal bonyolultabb lett, mint elirányítani egy űrhajót, én azon sem lepődnék meg ha hamarosan leltárt vezetnének a berakott zoknikról és pirosan villognának ha valamelyiknek nincs meg a párja. 

Szuvidolás és grillezés nélkül nem élet az élet

Miután berendezte a konyháját, kiválasztotta a sütőt, a főzőlapot, a páraelszívót és az összes többi kisgépet még egyáltalán nem végzett mindennel. A modern konyhából nem hiányozhat egy szuvidoló gép, aminek az a lényege, hogy alacsony hőfokon főzi a húst, jellemzően felszolgálási hőmérsékleten. A húsok nem lesznek nyersek, miközben ön vákumozott tasakban főzi őket. Mint megtudtuk ez azért jó, mert egyrészt benne maradnak az ízek, másrészt jó előre lehet dolgozni, hiszen a szuvidolt húst mondjuk a barátok érkezése előtt vagy éppen grillezés előtt csak előveszi, néhány perc alatt lesüti és kész is. Gyorsan megvan és biztos, hogy sehol sem nyers és a kívül sem lesz cipőtalp szerű. A másik fontos eszköz egy jó grill, amiből láttunk abszolút csúcsminőségű 700 ezres darabot is. Ennek már teljesen külön szabályozhatóak az égőfelületei, így akkor sem kell az egészet felfűteni ha csak ketten grilleznének, de akkor is tökéletes ha kerti partyt tart és még főzhet is rajta, például szószt. 

Konyhák azoknak, akik sosem használják

Néhány megoldás úgy tűnik kimondottan azoknak született, aki sosem használják a konyhájukat, vagy nem főznek benne. A főzőlap mögötti falrész tisztíthatatlan díszei biztos tetszenek azoknak, akik sosem sütöttek még húst serpenyőben. A farmerba csomagolt hűtő is mókás megoldás egészen addig, amíg le nem önti valamivel, vagy egészen egyszerűen lisztes-maszatos kézzel nem nyúl hozzá. Ugyanígy a berendezett étkezők néhány darabja is csak addig látványos, amíg eszébe sem jut étkezésre használni. Az idei konyhatrendekről a galériánkban láthat összeállítást.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra