Temetkezzen plüssmaciba, gyémántba, vagy szülessen újjá faként!

A temetés és annak szokásai nagyon sokáig olyan témának számítottak, amiben a hagyományok követése, kimondatlanul ugyan, de kötelező volt. 

Napjainkra azonban sokkal inkább terjedőban az a trend, hogy nem az a fontos, hogy ki mit gondol, hanem az, hogy a szeretteinktől olyan formában búcsúzhassunk, illetve úgy temethessük őket, ahogyan az hozzájuk a legközelebb állt. A temetkezési szokások változása ma már kétségbevonhatatlan, hiszen meredeken emelkedik például a hamvasztást választók aránya – bár tény, hogy ebben erősen benne van az is, hogy ez olcsóbb is a koporsós temetésnél. A felvilágosultabb hozzáállás persze kitermeli a maga furcsaságait is.

Urna vagy koporsó?

Legyen szó urnás vagy koporsós temetésről, a hagyományok szerint elegáns, letisztult forma- és színvilággal dolgoznak a készítők. Persze ez nincs kőbe vésve, de azért itthon nehéz különleges formájú koporsóhoz jutni. Ghánában azonban például, ha szeretné, akkor választhat magának akár aranyhalat is végső nyughely gyanánt, mely kipárnázva-festve áll a vevő rendelkezésére. Mivel azonban ez koporsó, így a föld alá kerül, vagyis a díszeknek, formáknak maximum a hozzátartozók emlékeiben lesz jelentősége.

Kép: ghanacoffin.com
Kép: ghanacoffin.com

Urna választékból sincsen hiány, ráadásul ez online is rendelhető, és kisebb méreteinek köszönhetően bárhova szállítható is. És mivel az sem ritka, hogy a rokonok temetés helyett az elhunyt hamvait hazaviszik magukkal, így az sem meglepő, hogy az urnák között olyan különlegességek is akadnak már, mint az órát mintázó, az elhunyt kedvenc tárgyára – például egy divatos táskára – emlékeztető, vagy éppen egy plüssmackó. Igen, jól olvasta, arra is van lehetőség, hogy halála után egy ölelhető játék formájában folytassa, ami azért kicsit tényleg bizarr. A mackó pulóverén feltüntetik a nevet és az évszámot, majd fel lehet ültetni a polcra. A plüss medveurna (?) ráadásul nem is olyan drága: akciósan kevesebb mint 35 dollár, vagyis nincs 10 000 forint.

8848.largeteddybearcr lrg 0
perfectmemorials.com

A síremlék

Hogy mivel állítunk emléket az elhunytnak, az nagyjából jól behatárolható – volt eddig. A sírkő a legtöbb esetben a fekete, fehér vagy szürke valamelyik árnyalata, és tartalmazza a nevet, az életkort és az évszámokat, meg mondjuk, valami szívhezszóló üzenetet az ittmaradtaktól, esetleg idézetet az utókor számára. De ma már ez sem kötelező. A francia Funeral Concept cég ugyanis bármilyen színes-csicsás sírkövet képes előállítani akármilyen mintával vagy képpel meg lehet jeleníteni. Így a sírköveken már nem a megszokott faragott angyal- vagy galambfigurák jelennek meg, hanem szinte fotóminőségű képek. Bár az is igaz, hogy ez nem olcsó, mivel egy ilyen prospektusszerűen színes sírkő akciósan is 4900 euró, vagyis több, mint 1,5 millió forint.

Kép: funeral-concept.fr
Kép: funeral-concept.fr

Az emlékhely állításában azoknak sem kell hiányt szenvedniük, akik természetközelibb megoldásokat keresnek. A sírkövek és urnák sokszor ridegek, ám egy új lehetőségnek, a biournának hála most ez is változhat. A Bios gyártotta biológiailag lebomló tartók lényege, hogy nem csak a hamvak, hanem virágföld, valamint egy előre kiválasztott fajtájú fa magvai kerülnek bele. Az urna eltemetése után 6-8 héttel kihajt a növény, és évek múlva nem egy gránittömbnél, hanem egy élő, terebélyesedő fánál róhatják le a tiszteletüket a hátramaradtak. Bár nem ez a legolcsóbb megoldás, mivel az urna 145 dollárba, azaz több, mint 40 000 forintba kerül, egy átlagos, koporsós temetésnél még mindig nagyságrendekkel olcsóbb, ráadásul cserébe az elhunyt újra a körforgás része lesz, a természetben él tovább.

Kép: urnabios.com
Kép: urnabios.com

Más lehetőségek

Azok számára, akik semmi esetre sem akarnak megválni szeretteiktől, lehetőség van arra is, hogy egy életen át magukkal hordják őket. Persze nem hamvak, hanem az azokból préselt „életgyémánt” formájában. Az ékköveket azután gyűrűbe, nyakláncba, vagy más ékszerbe foglalják, így az elhunyt mindig a szerettével lehet. A gyémánt méretétől és színétől függően az ár 2490 és 19 999 dollár között mozog, azaz nagyjából 700 000 és 5,5 millió forintos áron juthat hozzá (de van olyan kő is, amiből ha többet rendel, akkor olcsóbb).

BlueFinal 2
LifeGem

Az emlékek megőrzése

Azoknak, akik úgy érzik, hogy a rokonok nem ismerték kellően az elhunyt életét, lehetőségük van arra is, hogy QR kódot vésessenek a sírkőre, melyet okostelefonnal beolvasva és egy kódot beütve máris megjelenik a néhai élettörténete. A szolgáltatás tulajdonképpen megállja a helyét, de inkább csak olyan síremlékeknél, melyekhez tömegek zarándokolnak kegyeletüket leróni, hiszen mindenki nem ismerheti az elhunyt életének részleteit. Ha valaki mégis szeretné megőrizni a történetet az utókornak, annak itt van rálehetősége. A könnyebbség kedvéért kis fémlapra gravírozzák rá a kódot, amit azután a sírkőre lehet erősíteni, de persze ez csak az egyik opció. Ennek az ára sem éppen olcsó, mivel majd’ 120 dollár, azaz 33 600 forint.

Nálunk sem lehetetlen

A magyar jog szerint használhatóak a különböző urnák, és temetési lehetőségek, de minden esetben biztosítani kell a hozzátartozók számára a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Ugyancsak kötelező az urna, vagy választott tároló pontos helyének megadása a hozzátartozóknak. Természetesen, ha a helyszín változik, arról is értesítést kell küldeni.

A temetőkben külön nyilvántartást vezetnek arról, ha valaki azokon kívül szeretne végső nyughelyet szeretteinek. Erről itt egy nyilatkozatott kell tenni, melyet a temető iktat és megőriz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra